Director de departament – conf. dr. Daiana Cuibus
Durata studiilor: 3 ani
Diploma obținută: Licențiat în limba și literatura română
Master – 2 ani (Limba româna în context romanic)

Catedra de Limba Româna si Lingvistica generala a Facultatii de Litere este, alaturi de Catedra de Literatura Româna, printre cele mai vechi catedre ale acestei facultati, fiind constituita înca din 1919, anul în care s-a organizat Universitatea româneasca din Cluj, imediat dupa Marea Unire din 1918. De-a lungul anilor, din catedra au facut parte sau au tinut cursuri în cadrul acesteia mari personalitati ale lingvisticii românesti – Sextil Puscariu, Nicolae Draganu, Dimitrie Macrea, Stefan Pasca, Romulus Todoran, Mircea Zdrenghea, D.D. Drasoveanu s.a., ilustrând domenii importante ale cercetarilor lingvistice (istoria limbii, dialectologie, limba româna contemporana, stilistica). În formula / denumirea actuala, catedra este constituita din trei colective, care acopera trei grupuri mari de discipline: limba româna contemporana, istoria limbii române, lingvistica generala si semiotica.
Membrii catedrei deservesc, prin cursuri si seminarii, specializarile Româna A (româna–limbi straine), Româna B (limbi straine–româna) si acopera segmentul lingvistic din asa-numitul trunchi comun (lingvistica generala si semiotica), urmând o linie teoretica echilibrata, în traditia Scolii clujene de lingvistica, cu remarcabile deschideri si rezultate în perimetrul si spiritul lingvisticii moderne. Aici se înscriu cercetarile de sintaxa relationala neotraditionala si de lingvistica integrala coseriana, de semiotica si de pragmatica.

Programa de studii

Durata studiilor, nivel licenta, asigurata de catedra, este de 3 ani si acopera studiul limbii române – aspectul sincronic ( Limba româna contemporana – fonetica, lexicologie si semantica, morfologie, sintaxa, stilistica, pragmatica) si cel diacronic ( Istoria limbii române , Dialectologie, Filologie romanica), precum si cele doua discipline lingvistice din trunchiul comun: Lingvistica generala, Semiotica si stiintele limbajului. La acestea se adauga, tot în regim de trunchi comun, Initiere în metodologia de cercetare stiintifica si Cursul practic de gramatica normativa a limbii române.

Masterate

Catedra patroneaza masteratul Limba româna în context romanic (director: prof. univ. dr. G.G. Neamtu), cu durata studiilor de 2 ani, si colaboreaza cu anumite discipline la masteratul Directii actuale în lingvistica (director: prof. univ. dr. Stefan Oltean).

Doctorate

Catedra are 4 conducatori de doctorat:
Prof. dr. G.G. Neamtu – Limba româna contemporana
Prof. dr. asociat Mircea Borcila – Lingvistica integrala
Prof. dr. asociat Elena Dragos – Limba româna stilistica si poetica
Prof. dr. asociat Carmen Vlad – Lingvistica generala si semiotica

Programe internationale

Catedra, în afara activitatilor în programul CEEPUS (raspândirea limbii române în Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia prin schimburi de studenti si cadre didactice în dublu sens), are legaturi stiintifice si didactice strânse cu Romanisches Seminar al Universitatii din Tübingen (Germania), Universitatea Aix-Marseille (Franta), Universitatea La Sapienza (Italia), Universitatea din Rostock (Germania), Departamentul de lingvistica teoretica de la Universitatea din Kobe (Japonia) s.a.

Corp didactic

Director de departament – conf. dr. Daiana Cuibus ( daianacuibus@yahoo.com )

prof. dr. G.G. Neamțu ( neamtuggn@yahoo.com  )
conf. dr. Stefan Gencarau ( gencaraus@yahoo.fr  )
lect. dr. Maria Aldea ( aldea_maria@yahoo.com)
lect. dr. Adrian Chircu ( adrianchircu@yahoo.fr  )
lect. dr. Eugenia Bojoga ( ebojoga@yahoo.com  )
lect. dr. Nicoleta Nesu ( nnesu@yahoo.com )
lect. dr. Oana Boc ( o_boc@yahoo.com  )
lect. dr. Cornel Vîlcu ( cornel_vilcu@yahoo.co.uk  )
asist. drd. Lucian Lazar ( lucianovidiulazar@yahoo.fr  )
Profesori asociati: Mircea Borcila, Elena Dragos, Carmen Vlad.

În activitatile catedrei (secretariat, administratie, seminarii, cursuri practice) este antrenat si un numar mare de doctoranzi, dintre care 5 sunt bursieri (Melania Duma, Laura Detesan, Manuela Anghel, Diana Faur, Cristian Pascalau).