SPECIALIZARE
日本 日本語 日本文化 日本歌 日本文学
DEPARTAMENTUL DE LIMBI ŞI LITERATURI ASIATICE
Str. Horea nr. 31, 400202 Cluj-Napoca
Tel. 0264 534898/ int. 5609
http://lett.ubbcluj.ro/departamente/departamentul-de-limbi-si-literaturi-asiatice/
Descoperă fascinaţia Japoniei!
Trăieşte exotismul culturii japoneze!
Răspunde provocării unei limbi total diferite de cele occidentale!
|
Urmează un vis in viaţă!
|
Admitere
Admiterea la specializarea Limba şi literatura japoneză se face în conformitate cu normele învăţământului superior.
Criterii de selecţie:
- Absolvenţi de liceu
- Media obţinută la examenul de bacalaureat;
- Test de verificare a cunoştinţelor într-o limbă de circulaţie internaţională.
- Licenţiaţi
- Media obţinută la examenul de licenţă.
Specializarea Limba şi literatura japoneză diversifică oferta academică oferită de Facultatea de Litere, îmbogăţind programele instituţiei cu o specializare ce vizează studiul limbilor şi culturilor mai puţin sau deloc studiate la nivel universitar până în prezent.
Iniţiativa propunerii specializării A de Limba şi literatură japoneză s-a justificat prin existenţa prealabilă a specializării B de Limba şi literatura japoneză, ce figurează în programa curiculară a Facultăţii de Litere cu începere din anul universitar 1999/2000, în baza avizului M.E.N. din data de 15. 09. 1999, cadrul legal fiind confirmat o dată cu obţinerea aprobării de autorizare provizorie de funcţionare a specializării B conform H. G. 410/2002 din 25 aprilie 2002. Specializarea Limba şi literatura japoneză A a primit acreditarea A.R.A.C.I.S. în anul 2009.
Specializarea Limba şi literatura japoneză operează o deschidere semnificativă înspre spaţiul cultural şi educaţional nipon, faţă de care se observă un interes în continuă creştere, introducerea acestei specializări în curicula universitară aliniind Universitatea Babeş-Bolyai la numeroasele universităţi europene şi americane de prestigiu, ce au în structura lor programe de studii asiatice.
În prezent, în cadrul specializării Limba şi literatura japoneză, sunt fructificate oportunităţi de studiu şi perfecţionare la universităţi străine, din Europa sau Japonia, cum ar fi acorduri Erasmus+ sau de altă natură cu universităţi europene, acorduri de schimb interuniversitar studenţesc cu Universitatea Kobe (Japonia), Universitatea Ehime (Japonia), Universitatea Musashino (Japonia) şi Universitatea Kanagawa (Japonia).
Mobilităţi studenţeşti/cadre didactice:
Școli de vară/ tabere de vară/ experiențe internship:
Planul de învăţământ pentru specializarea Limba şi literatură japoneză (A) conţine discipline fundamentale, discipline de specialitate şi discipline opţionale. Structura planului de învăţământ prevede o durată de 6 semestre a câte 14 săptămâni.
Pentru încheierea studiilor, studenţii trebuie să obţină 180 de credite, din care 143 de credite la disciplinele obligatorii, 37 de credite la disciplinele opţionale, 12 credite la practica profesională, 4 credite la disciplina Educaţie fizică, la care se adaugă 20 de credite la examenul de licenţă.
Manifestări ştiinţifice şi culturale:
Se acordă o importanţă deosebită, pe lângă activitatea didactică propriu-zisă, activităţilor extracuriculare pe care Centrul de studii japoneze Sembazuru le desfăşoară pe parcursul anului universitar: cursuri de caligrafie, workshop-uri de origami, sumie, renzuru, mizuhiki, prelegeri pe teme de niponologie, pop culture etc. Aceste acţiuni se realizează cu participarea unor specialişti de prestigiu din ţară sau din Japonia, pentru a oferi studenţilor posibilitatea unei conexiuni directe şi autentice cu spaţiul cultural nipon.
Sesiunea ştiinţifică a studenţilor – anual, studenţii pot aprofunda diverse teme de interes din domeniul limbii, literaturii şi culturii japoneze într-un cadru academic.
Studenţii specializării Limba şi literatură japoneză au obţinut, an de an, rezultate remarcabile la Testul de competenţă lingvistică în limba japoneză (Nihongo nōryoku shiken), organizat de Ambasada Japoniei în colaborare cu Fundaţia Japonia (Tokyo) şi APJR.
頑張ってください!
Biblioteca japoneză:
Sala de curs:
|