|
Colectivul de cercetătoriProf. univ. dr. Virgil Stanciu (Membru de onoare al CCRBC) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A susținut doctoratul în anul 1974, cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură americană.
Prof. univ. dr. Sanda Berce, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A susținut doctoratul în anul 1999, cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Teorie literară.
Conf. univ. dr. Carmen Borbély, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Si-a sustinut doctoratul in 2008 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură britanică.
Lect. univ. dr. Petronia Popa Petrar, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Si-a sustinut doctoratul in 2008 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură britanică.
Lect. univ. dr. Elena Păcurar, Departamentul de Limbi Străine Specializate, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere a universității “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul in anul 2011 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură anglo-irlandeză.
Lect. univ. dr. Erika Mihálycsa-Baniasz, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Si-a sustinut doctoratul in 2008 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură anglo-irlandeză.
Conf. univ. dr. Rareș Moldovan, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A susținut doctoratul în anul 2004, la National University of Ireland, Maynooth, cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Teorie literară.
Conf. univ. dr. Liliana Pop, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A susținut doctoratul în anul 2000, cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură engleză.
Conf. univ. dr. Alina Preda, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Uății Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul în anul 2006 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură engleză.
Lector univ. dr. Roxana Mihele, Departamentul de Limbi Străine Specializate, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Oradea. Și-a susținut doctoratul în anul 2010 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Romanul iudeo-american.
Conf. univ. dr. Horea Poenar, Departamentul de Literatură Română și Teorie Literară, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Și-a susținut doctoratul în anul 2005 cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Teoria literaturii.
Lector univ. dr. Daniel Darvay, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Uății Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul în anul 2011, la Universitatea Oklahoma cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură engleză.
Conf. univ. dr. Ramona Hosu, Departamentul de Jurnalism, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Uății Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul în anul 2007, cu o teză în domeniul Filologie, specializarea Literatură americană.
Lector univ. dr. Julia Vallasek, Departamentul de Jurnalism, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Uății Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul în anul 2003, la Universitatea din Debrecen cu o teză în domeniul Filologie.
Doctorand Călina Părău, Departamentul de Literatură Comparată, Facultatea de Litere, UBB. Doctorand Cristina Popescu, Departamentul de Literatură Comparată, Facultatea de Litere, UBB. Doctorand Orsolya-Noemi Szucs, Universitatea Catolică Pazmany Peter, Budapesta. Doctorand Agota Marton, St. Hugh's College, Universitatea Oxford. Diana Melnic, Masterand, Studii Irlandeze, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB. Vlad Melnic, Masterand, Studii Irlandeze, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB. Diana Dupu, Masterand, Studii Irlandeze, Departamentul de Limba și Literatura Engleză, Facultatea de Litere, UBB. STRUCTURA ORGANIZATA (SELC) IN CADRUL CCRBC Anul constituirii: 2008 Componența școlii științifice (The School of English Literatures and Cultures/ SELC) se pliază pe structura unității de cercetare CCRBC, alcătuită din specialiști în domeniul romanului britanic contemporan. Repartizartizarea rolurilor și a statuturilor acestora are la bază specificul cercetării filologice, configurată în planurile teoretic (cercetarea fundamentală) și aplicativ (studiu pe text, componenta „experimentală”), intermediate de vectorul metodologic. Formularea cercetărilor individuale nu poate face abstracție de componenta metodologică, care conferă cadrul de obiectivitate științifică și terminologia abordării. Ceea ce individualizează SELC (The School of English Literatures and Cultures) este faptul că membrii scolii și-au însușit metode și teorii aferente segmentului de literatură pe care se pliază cercetările lor și vin cu aceste metode în cadul școlii de cercetare. Prin urmare, specializarea polivalentă a membrilor componenți, specializare obținută fie prin studiile masterale și doctorat, fie prin stagii de pregătire la universițăți europene și americane dictează specificul structurii organizate. Se constituie astfel un colectiv care funcționează într-un sistem de rețea cu ierarhii aplatizate si care își activează competențele în funcție de tematica și scopul cercetării cu specificarea faptului că inițiatoarea școlii are un doctorat în teoria literaturii ceea ce determină impulsiunile teoretice sistematice și echilibrul necesar între cercetarea fundamentală și cea aplicativă. De aceea activitatea SELC este îndreptată spre soluționarea de probleme cu care se confruntă studiul actual al literaturilor de expresie engleză, componenta “problem-solving” fiind cea mai importantă (dacă nu definitorie) în structurarea echipei. Membrii școlii sunt:
Concepută astfel, școala științifică reflectă realitatea actuală a studiului filologic, care îmbină într-un cadru armonios strategiile de cercetare și cele de prezentare a produselor cercetării . Membrii școlii sunt împarțiți, în funcție de competențe și statut, în trei grupe de studiu care corespund celor trei tematici formulate în proiectul de cercetare (Proiect de cercetare) (Anexa 1). Cadrul de manifestare curentă este dat de Seminarul exploratoriu "Heterotopia" organizat lunar pe baza unei tematici care indică concentrarea forțelor creatoare asupra unei teme principale cu ramificații conexe, în funcție de palierul ce se dorește a fi investigat și soluțiile care se nasc din cercetare.
Centrul de Cercetare al romanului Britanic Contemporan (CCRBC) The School of English Literatures and Cultures (SELC) PROGRAMUL DE CERCETARE Scopul cercetării: definește și configurează nivelul intersubiectivității care își găsește reprezentări mai concrete în identificarea unor raporturi de confluență pe următoarele paliere: estetic, social, ideologic, politic. Aceste raporturi devin semnificative din perspectiva definirii identității individuale și a confruntării cu alteritatea în contextul discursului ficțional contemporan. Metoda: (a) implică rezonanța inter- și multidisciplinară a ariei de cercetare văzută în planul competitivității cu formele de comunicare alternative mai sus menționate; (b) formulează necesitatea racordării disciplinei literaturii nu doar la stadiul actual al cercetărilor în domeniu, ci și la o realitate a experienței și la un prezent asumat. (c) propune –prin programul de cercetare- coagularea acestor linii de cunoaștere în jurul următoarelor tematici:
Tematica face parte din cadrul mai larg de activitate a Centrului de Cercetare a Romanului Britanic Contemporan (CCRBC) în temeiul căruia va funcționa școala științifică. Din acest punct de vedere, interesele noastre se aliniază programului Centrului de Cercetare (activ din 2006), program racordat la direcții de cercetare vizibile în plan european și internațional, dar în același timp propune direcții, idei și metodologii inovatoare, pătrunzând pe teritorii mai puțin explorate în bibliografia de specialitate, existentă la nivel intrenațional. Forme de manifestare: Workshop exploratoriu, Seminarii de departament, publicații.
The Research TeamProfessor Emeritus Virgil Stanciu - Ph.D.(onorary Professor of CSCBN)graduated from the Faculty of Letters of the Babeș-Bolyai University. He received his PhD in American literature in 1974.
Professor Sanda Berce - PhD (Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in literary theory in 1999.
Dr. Carmen Borbély - (Reader, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in British literature in 2008.
Dr. Petronia Popa Petrar - (Lecturer, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in British literature in 2008.
Dr. Elena Păcurar - (Lecturer, Department of Specialised Foreign Languages) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in Irish literature in 2011.
Dr. Erika Mihálycsa-Baniasz - (Lecturer, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in Irish literature in 2011.
Dr. Rareș Moldovan - (Reader, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. He received his PhD in literary theory from the National University of Ireland, Maynooth in 2004.
Dr. Liliana Pop - (Reader, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in American poetry in 2000.
Dr. Alina Preda - (Reader, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in British literature in 2006.
Dr. Roxana Mihele - (Lecturer, Department of Specialised Foreign Languages) graduated from the Faculty of Letters, University of Oradea. She received her PhD in Jewish American literature from Babeș-Bolyai University, in 2010.
Dr. Horea Poenar - (Reader, Department of Romanian Literature and Literary Theory graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. He received his PhD in literary theory in 2005.
Dr. Daniel Darvay - (Lecturer, Department of English Language and Literature) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. He received his PhD in English literature from the University of Oklahoma in 2011.
Dr. Ramona Hosu - (Reader, Department of Journalism, Faculty of Political, Administrative and Communication Sciences) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in American literature in 2007.
Dr. Julia Vallasek - (Lecturer, Department of Journalism, Faculty of Political, Administrative and Communication Sciences) graduated from the Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. She received her PhD in literature from the University of Debrecen in 2003.
Călina Părău, doctoral student, Department of Comparative Literature, Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. Cristina Popescu, doctoral student, Department of Comparative Literature, Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. Orsolya-Noemi Szucs, doctoral student, Pazmany Peter Catholic University, Budapest. Agota Marton, doctoral student, St. Hugh's College, Oxford University. Diana Melnic, MA student, Irish Studies programme, Department of English Language and Literature, Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. Vlad Melnic, MA student, Irish Studies programme, Department of English Language and Literature, Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. Diana Dupu, MA student, Irish Studies programme, Department of English Language and Literature, Faculty of Letters, Babeș-Bolyai University. THE Organised structure (SELC) within CRCBN The scientific school (The School of English Literatures and Cultures/ SELC) is constituted in conformance with the structure of the research unit (CRCBN), bringing together several specialists in the contemporary British novel. Their roles and positions are attributed according to the specificity of philological research, consisting of a theoretical level (basic research), and an applied level (the study of texts, the „experimental” component), mediated by the methodological vector. The formulation of individual research cannot ignore the methodological component, which provides the framework for scientific objectivity, as well as for the terminology of the approach. What sets SELC (The School of English Literatures and Cultures) apart is that its members are familiar with methods and theories corresponding to the literary sector they investigate, and they use such methods within the research school. Consequently, the precise configuration of its organized structure is dictated by the plural specializations of the School’s members, resulted from either MA and doctoral studies, or from the time spent as visiting scholars in European and American universities. A community emerges, functioning as connected networks of flat hierarchies, and activating its competences according to the ics and objectives of its research; it is to be noted that the School’s initiator has a Ph.D. in literary theory, which determines the systematic theoretical impulses and the necessary balance between basic and applied research. This is why the activity of the SELC is directed at solving several of the problems faced by the current study of literatures in English, the “problem-solving” component being of the utmost importance (or even defining) for the structure of the team. The School’s members are:
Thus conceived, the scientific school reflects the current reality of philological studies, combining strategies for research with strategies for presentation of the research results. The School’s membership is divided, according to competences and position, into three study groups corresponding to the three ics stated in the research project. The common framework for its manifestation is offered by “Heterotopia”, the exploratory seminar organised on a monthly basis around a certain is meant to signal the focus of creative forces on a main theme and its multiple associations, according to the area to be investigated and the solutions emerging from the research.
The Research Centre for the STUDY of the Contemporary British Novel The School of English Literatures and Cultures (SELC) RESEARCH PROGRAMME The contemporary British novel as a form of communication Focus of research: the definition and configuration of the intersubjective level concretely identified at the junction between the aesthetic, the social, the ideological and the political – which eventually become significant elements in the process of defining individual identity and of meeting alterity in the context of the contemporary fictional discourse. Method of research implies: (a) echoing the inter- and multidisciplinary nature of our research area as seen in competition with the above mentioned alternative forms of communication; (b) expressing the necessity of gearing literature not only to present-day exigencies in the research field, but also to a reality of experience and to an acknowledgment of the present; (c) the configuration of the research programme as explorations of the following ics: Narrative and culture: narrative and history; narrative and (auto)biography; narrative and politics; narrative and society; Identity and representation in modernity: the representation of internal and collective identities in the recent British novel; Discursive interferences: the contemporary British novel, the audio-visual arts (media, film) and electronic communication. The ic is part of a larger field of activities inside the Centre for the Research of the Contemporary British Novel, which is also the fundament of the scientific school. That is why our interests follow the programme of the Centre (active since 2006), which hosts research projects that have gained European and international visibility, innovating ideas and methodologies, thus touching upon less explored issues in the specialized literature of international circulation. Forms of manifestation: exploratory workshop, department seminars, publications. |