Inregistrare Login
.
.

CITIRE

A. Citiți prezentările a trei zone aflate în pericol din cauza schimbărilor climatice și decideți pentru care dintre ele sunt adevărate propozițiile de mai jos. Scrieți literele corecte (a, b sau c) în casete.1. Pericolul reprezentat de ape pentru această zonă a fost anunțat cu zeci de ani în urmă 2. Mutarea locuitorilor din această zonă ar costa foarte mult Guvernul țării. 3. Localnicii au contribuit direct la agravarea problemei din zona lor. 4. Nu s-a găsit nicio soluție pentru a salva acest teritoriu de invazia apei. 5. Această zonă este aproape necunoscută, inclusiv pentru locuitorii din țara unde se află. 6. Creșterea nivelului apei oceanului afectează calitatea apei pe care o consumă localnicii. 7. Toți locuitorii din această zonă au trebuit să plece la un moment dat, dar s-au întors. 8. Autoritățile planifică deja mutarea permanentă a locuitorilor din zonă.

CITIRE

B. Citiţi textul de mai jos şi alegeţi varianta corectă (a, b sau c).

9. Jules Verne a devenit
a. avocat, la fel ca tatăl său.
b. scriitor, așa cum a dorit tatăl său.
c. prietenul lui Alexandre Dumas, un scriitor foarte cunoscut la mijlocul secolului al XIX-lea.10. Jules Verne a devenit un scriitor celebru
a. când o piesă scrisă de el a fost jucată la un teatru din Paris.
b. după ce lucrase deja douăzeci de ani la teatru.
c. după ce a scris romanul Călătorie în balon.

11. Pierre-Jules Hetzel a decis să publice romanele lui Jules Verne deoarece
a. conducea o revistă de știință și divertisment.
b. stilul acestuia semăna cu cel al lui Balzac sau Victor Hugo.
c. i-a plăcut modul original în care scria acesta.

12. Submarinul Alvin
a. este similar din toate punctele de vedere cu Nautillus.
b. funcționează la fel ca Nautillus.
c. a fost descris în romanul 2000 de leghe sub mări.13. Într-un articol din 1889, Jules Verne a scris despre
a. rolul ziarelor în societate..
b. un mod de a face publicitate care încă nu exista.
c. reclame pe care le-a văzut pe cerul Parisului.


14. Jules Verne a descris tehnologii din viitor
a. pe baza studiilor sale de inginerie și fizică.
b. deși prietenii săi l-au avertizat că acestea nu vor fi posibile vreodată.
c. inspirându-se din conversații purtate cu persoane preocupate de știință.CITIRE

C. Scrieţi în casetele (15-20) din textul de mai jos literele (a-f) corespunzătoare fragmentelor care lipsesc.10 ani de Cărtureşti

Tradiţia amenajării librăriilor în mod artistic a pornit de la ahitectul Şerban Sturdza, care a realizat, împreună cu alţi arhitecți, conceptul Librăriei Cărtureşti din București, de lângă Piaţa Romană. 15Cărtureştiul a împlinit anul acesta 10 ani de la deschidere, perioadă în care librăria a suferit mai multe modificări.

De ce o librărie într-o zonă centrală unde mai existau şi alte librării? „Aveam această proprietate a familiei, care aparţinuse unui om de cultură şi am vrut în mod expres să fac o librărie. Era o foarte bună tradiţie pentru că aici mai fusese o librărie cunoscută înainte de război. 16. De aceea, tema proiectului a cuprins elemente de contact public: ceainărie, spaţii de expunere, sală de conferinţe”, arată Şerban Sturdza. În timp, librăria s-a extins, iar în prezent are, pe lângă camerele de la parter şi etaj, şi un loc special amenajat pentru copii, aflat la mansardă. 17. Pe lângă volumele de poveşti, locul cuprinde şi multe jocuri. Astfel, copiii pot sta liniştiti atâta vreme cât părinţii lor cumpără cărţi.

Fiecare lucru din librăria Cărtureşti are un scop. 18.În acest fel, vrem să încurajăm meseriile tradiţionale”, explică Şerban Sturdza.

La subsolul clădirii există câteva camere dedicate arhitecturii. Totul îţi aminteşte aici de acest domeniu, de la candelabre până la formele naturale ale corpurilor de iluminat. Şerban Sturdza vorbeşte despre convingerea sa că arhitectul trebuie să fie cunoscut de public şi respectat. 19.

Spaţiul în care are loc lectura este foarte important, deoarece atunci când citeşti corpul tău este solicitat şi dinspre interior şi dinspre exterior. „Noi încercăm să legăm librăria de oraş. 20. Încercăm să reinventăm viaţa oraşului”, conchide Şerban Sturdza.

(www.gandul.info)


Pe acest site

 • Acasa
 • Examenele noastre
 • Date si locatii
 • Rezultate
 • Stiri
 • Contact
 • Model de examen A1
 • Model de examen A2
 • Model de examen B1
 • Model de examen B2
 • Centru de testare
 • Formulare

 • Copyright @firma Termeni si Conditii