UBB | Hirek, Hirek, Hirek

A Bölcsészettudományi Kar épületének reprezentációi a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

Az Örökségünk Őrei várostörténeti vetélkedő során Kolozsvár több középiskolájának diákjai, csapatokba szerveződve archív képeket, írásokat, legendákat kutattak fel a város reprezentáns műemlékeit, többek között a Marianum, karunk épületét és a sétateret illetően. A feltárt anyag továbbgondolására vállalkozott az Erdélyi Audiovizuális Egyesület. A  Műemlékek diákszemmel kiállítás a feltárt anyagra, az épületeket a diákok szemszögéből igyekszik másképpen is megmutatni. A 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében létrehozott kiállítást egy fotótörténeti workshop előzte meg, ennek során a diákok megismerhették az épületek történeteivel egykorú képrögzítő eszközöket és az archív fotók lelőhelyeit, valamint szó esett a képek szerzőiségéről és a felhasználási jogok problémáiról is. Egy második találkozás keretében az archív fotók kreatív felhasználásával foglalkoztak: felkeresték azokat a pontokat, ahonnan az archív képek készültek, újrajátszottak fotókat, kollázsoltak.

A kiállítás kurátora: Blos-Jáni Melinda és Mira Marincaș voltak. A Bölcsészkar mai helyszíne, a Marianum épülete is egyik fontos szereplője ennek a rendhagyó vállalkozásnak. Szívesen voltunk a kezdeményezés partnerei s visszavárjuk a jellegzetes helyszíneinkről friss felvételeket készítő diákokat!

Az Örökségünk őrei program keretei közt a Marianumot választó brassais csapat visszatért kedvenc színhelyére s a Műemlékek diákszemmel kiállítás kurátorai segítségével izgalmas felújított anyagot készített a Bölcsészkarnak helyet adó pompás és zegzugos történelmi épület múltjáról és jelenéről.

Forrás:

Kiállításmegnyitó: Műemlékek diákszemmel

Kiállítás

Hírek

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy