Kedves Hallgatók!

A Szenátus 102/16.09.2021-es határozata alapján a Bölcsészettudományi Kar Tanácsa azt a döntést hozta, hogy a 2021/2022-es tanévet vegyes (hibrid) oktatási formában indítja el, így – mindenki egészségét és biztonságát a rendelkezésre álló termek függvényében szem előtt tartva – a személyes találkozás lehetőségét is felkínálja évfolyamtársaitokkal és oktatóitokkal.

Karunk honlapjáról letölthetitek azoknak a szakoknak, tantárgyaknak és csoportoknak a listáját, amelyek esetében erre sor kerülhet. Nem ilyen tanévkezdést szerettünk volna, de mivel a helyzet bizonytalan, a járványhelyzet egyre súlyosbodik, és termeinkben a nagyobb csoportok nem tudnák betartani az előírt távolságtartást, ez a legtöbb, amit nyújthatunk. Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk eleget tenni kéréseteknek, hiszen a nemrég kitöltött kérdőívek alapján legtöbben a személyes jelenlétet választottátok.

Nehéz tanévkezdésnek nézünk elébe, hiszen ez a megoldás nem előnyös a mienkhez hasonló, kétszakos képzést kínáló Karok számára, ahol az órarend megtervezése is rendkívül bonyolult. A változó körülményekhez alkalmazkodva, amint a járványügyi helyzet megengedi, újra átgondoljuk a lehetséges oktatási formákat és, egy a törekvéseinkhez minél közelebb álló, színvonalas képzést igyekszünk biztosítani.

Bízunk megértésetekben, és abban, hogy érett felnőttekként belátjátok a helyzetet. Reméljük, hogy együtt sikerül megküzdeni ezzel a kihívással. Arra kérünk, hogy működjetek együtt velünk, tartsátok be a higiéniai és járványügyi szabályokat, mert ezek célja, hogy megóvjanak titeket és társaitokat.

Mindenkinek sikeres tanévkezdést kívánunk!

A Bölcsészettudományi Kar

Dékáni üdvözlet

Szeretettel üdvözöljük a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának a honlapján! Karunk az egykori, 1872-ben alapított Kolozsvári Egyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának büszke örököse, Románia egyik legnagyobb és nemzetközileg legjobban jegyzett egyetemi kara, számos hiánypótló vagy különleges szakpárosítással, ahol a magyar, román, angol, német, olasz, orosz, spanyol, finn, norvég nyelvek és irodalmak mellett olyan szakok is működnek, amelyek a kínai, az ukrán, a koreai, a japán, a portugál vagy épp a bevett klasszika-filológiai szakosodások valamelyikét ajánlják. A kar elsősorban az anyanyelvek és idegen nyelvek oktatására szakosodott, de történelmi okok folytán itt található meg az ország egyetlen akkreditált néprajzi képzése (amelyen ráadásul magyar nyelvű képzés folyik), s nemzetközileg is kiemelkedő tolmács szakokat működtet.

A kolozsvári Bölcsészettudományi Kar – a BBTE egészéhez hasonlóan – román, magyar és német tagozati keretben működik, azaz az alapképzéstől a mesterin át egészen a doktori képzésig széles képzési palettát biztosít magas színvonalon magyar nyelven is, s a karon belül a magyar tagozat meghatározó szerepet játszik a kar egészében, számos alapszak (magyar nyelv és irodalom, magyar nyelvű összehasonlító és világirodalom, néprajz, művelődésszervező, finn nyelv és irodalom), több mesteri működtetője, de a kar két doktori iskolájának egyike (a Hungarológiai Doktori Iskola) is magyar nyelven működik.

A BTK javarészt kettős szakpárosítást tesz lehetővé s ez rendkívül kedvező a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. A kar oktatási és kutatási eredményeit számos módon ismerték el, az utóbbi években rendszeresen a nemzetközi rangsorok élén végzett, néhol messze megelőzve számos más romániai kart vagy magát az egyetem egészét is (például 2018-ban a hírneves QS-rangsorban a világ első 201-250 helyén jegyezték, több tízezer kart és szakot megelőzve).

Örömmel várjuk hallgatóként, cserediákként, oktatóként, de a bölcsészettudományok iránti érdeklődőként is szívesen ajánljuk figyelmébe karunk rendezvényeit, kiadványait, eredményeit. Egykori és jelenlegi hallgatóinkhoz, munkatársainkhoz, szakmai partnereinkhez hasonlóan vigye ön is jó hírnevét karunknak!

 

A BTK vezetősége

 

Hírek

Bevezetés a helynévkutatásba kurzus

Képzési felhívás A Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék a Debreceni Egyetem Magyar Nemzeti Helynévtár Programjával közreműködve Bevezetés a helynévkutatásba címmel kurzust hirdet a 2022/2023-as egyetemi év második félévére azoknak az egyetemi hallgatóknak a számára, akik érdeklődnek az
Tovább….

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre 2023

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik: kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
Tovább….

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – 2023. Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenysége támogatására

Tehetséggondozó ösztöndíj 2023 A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet A kulturális és tudománydiplomáciai feladatok ellátásáról szóló 241/2016. (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján a 2023. évre szóló MÁRTON ÁRON-ÖSZTÖNDÍJRA. Pályázati felhívás A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet
Tovább….

Következő esemény

  • No Events were found.

Események

  • No Events were found.

Események

February 2023

No Events were found.

YouTube

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy