Kedves Hallgatók!

A Szenátus 102/16.09.2021-es határozata alapján a Bölcsészettudományi Kar Tanácsa azt a döntést hozta, hogy a 2021/2022-es tanévet vegyes (hibrid) oktatási formában indítja el, így – mindenki egészségét és biztonságát a rendelkezésre álló termek függvényében szem előtt tartva – a személyes találkozás lehetőségét is felkínálja évfolyamtársaitokkal és oktatóitokkal.

Karunk honlapjáról letölthetitek azoknak a szakoknak, tantárgyaknak és csoportoknak a listáját, amelyek esetében erre sor kerülhet. Nem ilyen tanévkezdést szerettünk volna, de mivel a helyzet bizonytalan, a járványhelyzet egyre súlyosbodik, és termeinkben a nagyobb csoportok nem tudnák betartani az előírt távolságtartást, ez a legtöbb, amit nyújthatunk. Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk eleget tenni kéréseteknek, hiszen a nemrég kitöltött kérdőívek alapján legtöbben a személyes jelenlétet választottátok.

Nehéz tanévkezdésnek nézünk elébe, hiszen ez a megoldás nem előnyös a mienkhez hasonló, kétszakos képzést kínáló Karok számára, ahol az órarend megtervezése is rendkívül bonyolult. A változó körülményekhez alkalmazkodva, amint a járványügyi helyzet megengedi, újra átgondoljuk a lehetséges oktatási formákat és, egy a törekvéseinkhez minél közelebb álló, színvonalas képzést igyekszünk biztosítani.

Bízunk megértésetekben, és abban, hogy érett felnőttekként belátjátok a helyzetet. Reméljük, hogy együtt sikerül megküzdeni ezzel a kihívással. Arra kérünk, hogy működjetek együtt velünk, tartsátok be a higiéniai és járványügyi szabályokat, mert ezek célja, hogy megóvjanak titeket és társaitokat.

Mindenkinek sikeres tanévkezdést kívánunk!

A Bölcsészettudományi Kar

Dékáni üdvözlet

Szeretettel üdvözöljük a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának a honlapján! Karunk az egykori, 1872-ben alapított Kolozsvári Egyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának büszke örököse, Románia egyik legnagyobb és nemzetközileg legjobban jegyzett egyetemi kara, számos hiánypótló vagy különleges szakpárosítással, ahol a magyar, román, angol, német, olasz, orosz, spanyol, finn, norvég nyelvek és irodalmak mellett olyan szakok is működnek, amelyek a kínai, az ukrán, a koreai, a japán, a portugál vagy épp a bevett klasszika-filológiai szakosodások valamelyikét ajánlják. A kar elsősorban az anyanyelvek és idegen nyelvek oktatására szakosodott, de történelmi okok folytán itt található meg az ország egyetlen akkreditált néprajzi képzése (amelyen ráadásul magyar nyelvű képzés folyik), s nemzetközileg is kiemelkedő tolmács szakokat működtet.

A kolozsvári Bölcsészettudományi Kar – a BBTE egészéhez hasonlóan – román, magyar és német tagozati keretben működik, azaz az alapképzéstől a mesterin át egészen a doktori képzésig széles képzési palettát biztosít magas színvonalon magyar nyelven is, s a karon belül a magyar tagozat meghatározó szerepet játszik a kar egészében, számos alapszak (magyar nyelv és irodalom, magyar nyelvű összehasonlító és világirodalom, néprajz, művelődésszervező, finn nyelv és irodalom), több mesteri működtetője, de a kar két doktori iskolájának egyike (a Hungarológiai Doktori Iskola) is magyar nyelven működik.

A BTK javarészt kettős szakpárosítást tesz lehetővé s ez rendkívül kedvező a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. A kar oktatási és kutatási eredményeit számos módon ismerték el, az utóbbi években rendszeresen a nemzetközi rangsorok élén végzett, néhol messze megelőzve számos más romániai kart vagy magát az egyetem egészét is (például 2018-ban a hírneves QS-rangsorban a világ első 201-250 helyén jegyezték, több tízezer kart és szakot megelőzve).

Örömmel várjuk hallgatóként, cserediákként, oktatóként, de a bölcsészettudományok iránti érdeklődőként is szívesen ajánljuk figyelmébe karunk rendezvényeit, kiadványait, eredményeit. Egykori és jelenlegi hallgatóinkhoz, munkatársainkhoz, szakmai partnereinkhez hasonlóan vigye ön is jó hírnevét karunknak!

 

A BTK vezetősége

 

Hírek

„Cselekedettel és valósággal”

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt Dohi Zsuzsánna „Cselekedettel és valósággal” – Pápai Páriz Ferenc Pax-sorozata – a 17. század kegyességi fordításirodalmának egyik jellegzetes példája című, frissen megjelent kötetének bemutatójára, 2022. június 21-én 18 órai kezdettel (magyarországi
Tovább….

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesült Balázs Imre József

“Balázs Imre József az az ember, aki négy szerepköre – költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész – között képes megtalálni az egyensúlyt, de ugyanígy ahhoz is ért, hogy embereket egyensúlyban tartson, ahogy azt főszerkesztőként vagy tanárként bizonyította.”
Tovább….

XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Díjazottak

Régi és klasszikus magyar irodalom Patakfalvi Anita III, MA-LCM A vendégjáték mint sajátos színházi helyzet és kommunikációs forma az 1870-es években a kolozsvári társulat életében dr. T. Szabó Levente I. Kozma Eliz-Timea I, SLLM A
Tovább….

Következő esemény

  • No Events were found.

Események

  • No Events were found.

Események

June 2022

No Events were found.

YouTube

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy