Kedves Hallgatók!

A Szenátus 102/16.09.2021-es határozata alapján a Bölcsészettudományi Kar Tanácsa azt a döntést hozta, hogy a 2021/2022-es tanévet vegyes (hibrid) oktatási formában indítja el, így – mindenki egészségét és biztonságát a rendelkezésre álló termek függvényében szem előtt tartva – a személyes találkozás lehetőségét is felkínálja évfolyamtársaitokkal és oktatóitokkal.

Karunk honlapjáról letölthetitek azoknak a szakoknak, tantárgyaknak és csoportoknak a listáját, amelyek esetében erre sor kerülhet. Nem ilyen tanévkezdést szerettünk volna, de mivel a helyzet bizonytalan, a járványhelyzet egyre súlyosbodik, és termeinkben a nagyobb csoportok nem tudnák betartani az előírt távolságtartást, ez a legtöbb, amit nyújthatunk. Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk eleget tenni kéréseteknek, hiszen a nemrég kitöltött kérdőívek alapján legtöbben a személyes jelenlétet választottátok.

Nehéz tanévkezdésnek nézünk elébe, hiszen ez a megoldás nem előnyös a mienkhez hasonló, kétszakos képzést kínáló Karok számára, ahol az órarend megtervezése is rendkívül bonyolult. A változó körülményekhez alkalmazkodva, amint a járványügyi helyzet megengedi, újra átgondoljuk a lehetséges oktatási formákat és, egy a törekvéseinkhez minél közelebb álló, színvonalas képzést igyekszünk biztosítani.

Bízunk megértésetekben, és abban, hogy érett felnőttekként belátjátok a helyzetet. Reméljük, hogy együtt sikerül megküzdeni ezzel a kihívással. Arra kérünk, hogy működjetek együtt velünk, tartsátok be a higiéniai és járványügyi szabályokat, mert ezek célja, hogy megóvjanak titeket és társaitokat.

Mindenkinek sikeres tanévkezdést kívánunk!

A Bölcsészettudományi Kar

Dékáni üdvözlet

Szeretettel üdvözöljük a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának a honlapján! Karunk az egykori, 1872-ben alapított Kolozsvári Egyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának büszke örököse, Románia egyik legnagyobb és nemzetközileg legjobban jegyzett egyetemi kara, számos hiánypótló vagy különleges szakpárosítással, ahol a magyar, román, angol, német, olasz, orosz, spanyol, finn, norvég nyelvek és irodalmak mellett olyan szakok is működnek, amelyek a kínai, az ukrán, a koreai, a japán, a portugál vagy épp a bevett klasszika-filológiai szakosodások valamelyikét ajánlják. A kar elsősorban az anyanyelvek és idegen nyelvek oktatására szakosodott, de történelmi okok folytán itt található meg az ország egyetlen akkreditált néprajzi képzése (amelyen ráadásul magyar nyelvű képzés folyik), s nemzetközileg is kiemelkedő tolmács szakokat működtet.

A kolozsvári Bölcsészettudományi Kar – a BBTE egészéhez hasonlóan – román, magyar és német tagozati keretben működik, azaz az alapképzéstől a mesterin át egészen a doktori képzésig széles képzési palettát biztosít magas színvonalon magyar nyelven is, s a karon belül a magyar tagozat meghatározó szerepet játszik a kar egészében, számos alapszak (magyar nyelv és irodalom, magyar nyelvű összehasonlító és világirodalom, néprajz, művelődésszervező, finn nyelv és irodalom), több mesteri működtetője, de a kar két doktori iskolájának egyike (a Hungarológiai Doktori Iskola) is magyar nyelven működik.

A BTK javarészt kettős szakpárosítást tesz lehetővé s ez rendkívül kedvező a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. A kar oktatási és kutatási eredményeit számos módon ismerték el, az utóbbi években rendszeresen a nemzetközi rangsorok élén végzett, néhol messze megelőzve számos más romániai kart vagy magát az egyetem egészét is (például 2018-ban a hírneves QS-rangsorban a világ első 201-250 helyén jegyezték, több tízezer kart és szakot megelőzve).

Örömmel várjuk hallgatóként, cserediákként, oktatóként, de a bölcsészettudományok iránti érdeklődőként is szívesen ajánljuk figyelmébe karunk rendezvényeit, kiadványait, eredményeit. Egykori és jelenlegi hallgatóinkhoz, munkatársainkhoz, szakmai partnereinkhez hasonlóan vigye ön is jó hírnevét karunknak!

 

A BTK vezetősége

 

Hírek

ETDK 2022

Hamarosan elindul a jelentkezés a 2022-es Erdélyi Tudományos Diákkonferenciára, amely május 19–22. között kerül megszervezésre. Fontos határidők, időpontok: Online jelentkezés és kivonatok feltöltése: március 13. (A regisztráció megnyitása: 2022. március 7.) Dolgozatok online beküldése: március 13. és április
Tovább….

Megjelent kötetek az EME kiadásában

Figyelmükbe ajánljuk az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában újonnan megjelent bölcsészettudományi köteteket: Egyed Emese: Székely László, Végső vagy utolsó trombita szó. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 2021. Jankó Szép Yvette: Színház fordított tájban. Kortárs finn szerzői színház a fordító szemszögéből. Erdélyi
Tovább….

Pályázati felhívás

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány pályázatot hirdet a Kárpát-medence kiemelkedő tehetségű fiataljai számára. További részletek az alapítvány honlapján és a pályázati felhívásban olvashatók. A Felsőoktatási kutatói pályázat felhívása ITT olvasható.  

Következő esemény

  • No Events were found.

Események

  • No Events were found.

Események

January 2022

No Events were found.

YouTube

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy