Kedves hallgatók, kedves kollégák!

Az elmúlt hat hónap komoly megpróbáltatások elé állította a közösségünket. A világjárvány jelentős kihatással volt minden tevékenységünkre: a tanításra, a tanulásra és az értékelésre, de mindenekelőtt azt akadályozta, ami a bölcsészképzés lényege: a személyes találkozást és a párbeszédet. Mindannyian próbáltunk alkalmazkodni a hirtelen változásokhoz, az alkalmatlan körülményekhez és a pszichikai nyomáshoz, igyekeztünk megoldásokat keresni a tevékenységeink folytatására, és ez nagyrészt sikerült is. Elfogadtuk ezt a rendkívüli kihívást azzal a reménnyel, hogy ősszel újrakezdhetünk mindent a maga rendje szerint.

Sajnos a jelenlegi helyzet nem engedi meg, hogy visszatérjünk. A napokban a Bölcsészettudományi Kar a Babeș–Bolyai Tudományegyetem többi karával együtt úgy határozott, hogy a 2020/2021-es tanévet online kezdi. Habár az intézetek és a diákképviselők egyhangúan döntöttek, egyikünk sem vágyott erre a megoldásra. Azonban a jelen helyzetben ezt tartjuk felelős döntésnek. A döntést a teljes közösséggel való konzultáció előzte meg, tanár- és diákkörökben egyaránt, illetve egy alapos elemzése az összes lehetséges forgatókönyvnek. Mindannyiunk biztonságának a figyelembevétele, a nagyszámú diákközösség, egy fertőzési gócpont kialakulásának kockázata, a társadalmi távolság betartásának logisztikai nehézségei a kar épületében, más egyetemek példája, amelyek megnyitották kapuikat, azonban néhány hét elteltével ismét be kellett zárniuk – ez mindössze néhány a megfontolt vonatkozásokból, amelyek indokolják a döntésünket.

Mind jómagam, mind a kollégáim, megértjük a csalódottságotokat, azokét, akik most kezdik az I. évet, és egyelőre nem látogathatnak el személyesen a Karra, a városba, és Kolozsvár helyett otthon kezdik el az egyetemi éveiket. Azokét a felsőbb évesekét, akiknek még egy félévig nélkülözniük kell a diáktársaik és tanáraik társaságát. A mi csalódottságunkat, a mindannyiunkét, hogy nem a tantermekben, hanem a képernyők előtt találkozunk újra. A sajátságos helyzetből adódó nehézségeket az Egyetem és a Kar speciális mentorprogramokkal, a tanítási folyamatok adaptálásával, és szükség esetén eszközök biztosításával igyekszik majd enyhíteni. Tudatában vagyunk a ránk háruló felelősségnek, és bízom abban, hogy az előttünk álló akadályokkal megbirkózunk.

Arra biztatlak tehát, hogy támogassuk egymást, legyünk tekintettel egymásra, és nyitottsággal, a legjobb tudásunk szerint végezzük a munkánkat, de mindenekelőtt tartsunk össze abban, ami összehozott minket: az idegen nyelvek tanulása, az irodalom és a világ kultúrái iránti szenvedélyben. Számtalan felfedeznivaló és kutatnivaló áll még előttünk. Hiszem, hogy megéri erőfeszítéseket tenni, hogy együtt lépjünk túl – még ha egymástól távol is – az egyetemi élet ezen nehéz időszakán.

A lehető legjobb tanévet kívánom nektek, vigyázzatok magatokra, és találkozzunk jó egészségben!

dr. Rareș Moldovan egyetemi docens
Dékán

A Bölcsészettudományi Kar

Dékáni üdvözlet

Szeretettel üdvözöljük a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának a honlapján! Karunk az egykori, 1872-ben alapított Kolozsvári Egyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának büszke örököse, Románia egyik legnagyobb és nemzetközileg legjobban jegyzett egyetemi kara, számos hiánypótló vagy különleges szakpárosítással, ahol a magyar, román, angol, német, olasz, orosz, spanyol, finn, norvég nyelvek és irodalmak mellett olyan szakok is működnek, amelyek a kínai, az ukrán, a koreai, a japán, a portugál vagy épp a bevett klasszika-filológiai szakosodások valamelyikét ajánlják. A kar elsősorban az anyanyelvek és idegen nyelvek oktatására szakosodott, de történelmi okok folytán itt található meg az ország egyetlen akkreditált néprajzi képzése (amelyen ráadásul magyar nyelvű képzés folyik), s nemzetközileg is kiemelkedő tolmács szakokat működtet.

A kolozsvári Bölcsészettudományi Kar – a BBTE egészéhez hasonlóan – román, magyar és német tagozati keretben működik, azaz az alapképzéstől a mesterin át egészen a doktori képzésig széles képzési palettát biztosít magas színvonalon magyar nyelven is, s a karon belül a magyar tagozat meghatározó szerepet játszik a kar egészében, számos alapszak (magyar nyelv és irodalom, magyar nyelvű összehasonlító és világirodalom, néprajz, művelődésszervező, finn nyelv és irodalom), több mesteri működtetője, de a kar két doktori iskolájának egyike (a Hungarológiai Doktori Iskola) is magyar nyelven működik.

A BTK javarészt kettős szakpárosítást tesz lehetővé s ez rendkívül kedvező a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. A kar oktatási és kutatási eredményeit számos módon ismerték el, az utóbbi években rendszeresen a nemzetközi rangsorok élén végzett, néhol messze megelőzve számos más romániai kart vagy magát az egyetem egészét is (például 2018-ban a hírneves QS-rangsorban a világ első 201-250 helyén jegyezték, több tízezer kart és szakot megelőzve).

Örömmel várjuk hallgatóként, cserediákként, oktatóként, de a bölcsészettudományok iránti érdeklődőként is szívesen ajánljuk figyelmébe karunk rendezvényeit, kiadványait, eredményeit. Egykori és jelenlegi hallgatóinkhoz, munkatársainkhoz, szakmai partnereinkhez hasonlóan vigye ön is jó hírnevét karunknak!

 

A BTK vezetősége

 

Hírek

Mentés másként 4.

Augusztus 13-án és 14-én kerül sor a Mentés másként konferencia 4. kiadására. Jelentkezni július 29-ig lehet. A jelentkezés és a konferencia részletei az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

MCC KEP juniorképzés

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) felvételit hirdet Kolozsvári Egyetemi Programjába (KEP). A KEP első állomása a juniorképzés, amelyre ősszel első egyetemi évüket Kolozsváron kezdő hallgatók jelentkezését várjuk. A KEP juniorképzése egy a régiónkban egyedülálló képzés, ahol a
Tovább….

Proust és a regény poétikái

A Korunk folyóirat júniusi lapszáma a 150 éve született Marcel Proust előtt tiszteleg. A lapszám szerzői egy szakmai kerekasztal-beszélgetés keretében vizsgálják a Proust-életmű jelentőségét, kiemelten kezelve annak magyar kultúrabeli jelenlétét. Proust főművéből több magyar nyelvű
Tovább….

Következő esemény

  • No Events were found.

Események

  • No Events were found.

Események

August 2021

No Events were found.

YouTube

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy