A Bölcsészettudományi Kar

Dékáni üdvözlet

Szeretettel üdvözöljük a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának a honlapján! Karunk az egykori, 1872-ben alapított Kolozsvári Egyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának büszke örököse, Románia egyik legnagyobb és nemzetközileg legjobban jegyzett egyetemi kara, számos hiánypótló vagy különleges szakpárosítással, ahol a magyar, román, angol, német, olasz, orosz, spanyol, finn, norvég nyelvek és irodalmak mellett olyan szakok is működnek, amelyek a kínai, az ukrán, a koreai, a japán, a portugál vagy épp a bevett klasszika-filológiai szakosodások valamelyikét ajánlják. A kar elsősorban az anyanyelvek és idegen nyelvek oktatására szakosodott, de történelmi okok folytán itt található meg az ország egyetlen akkreditált néprajzi képzése (amelyen ráadásul magyar nyelvű képzés folyik), s nemzetközileg is kiemelkedő tolmács szakokat működtet.

A kolozsvári Bölcsészettudományi Kar – a BBTE egészéhez hasonlóan – román, magyar és német tagozati keretben működik, azaz az alapképzéstől a mesterin át egészen a doktori képzésig széles képzési palettát biztosít magas színvonalon magyar nyelven is, s a karon belül a magyar tagozat meghatározó szerepet játszik a kar egészében, számos alapszak (magyar nyelv és irodalom, magyar nyelvű összehasonlító és világirodalom, néprajz, művelődésszervező, finn nyelv és irodalom), több mesteri működtetője, de a kar két doktori iskolájának egyike (a Hungarológiai Doktori Iskola) is magyar nyelven működik.

A BTK javarészt kettős szakpárosítást tesz lehetővé s ez rendkívül kedvező a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. A kar oktatási és kutatási eredményeit számos módon ismerték el, az utóbbi években rendszeresen a nemzetközi rangsorok élén végzett, néhol messze megelőzve számos más romániai kart vagy magát az egyetem egészét is (például 2018-ban a hírneves QS-rangsorban a világ első 201-250 helyén jegyezték, több tízezer kart és szakot megelőzve).

Örömmel várjuk hallgatóként, cserediákként, oktatóként, de a bölcsészettudományok iránti érdeklődőként is szívesen ajánljuk figyelmébe karunk rendezvényeit, kiadványait, eredményeit. Egykori és jelenlegi hallgatóinkhoz, munkatársainkhoz, szakmai partnereinkhez hasonlóan vigye ön is jó hírnevét karunknak!

 

A BTK vezetősége

 

Hírek

A Dékáni Hivatal üzenete

A Bölcsészettudományi Kar közösségéhez Kedves Tanáraink, Diákjaink, Munkatársaink! Az emberi élet mindennél fontosabb számunkra: óvni szeretnénk nem csupán közösségünk tagjainak egészségét, hanem mindenkiét. Az egymás iránti kölcsönös felelősség volt az, ami miatt maradéktalanul támogattuk, hogy
Tovább….

StudHub BBTE

A StudHub BBTE projekt elsőéves hallgatóknak szól. A program keretén belül műhelyeken, tanácsadásokon, illetve csoportos foglalkozásokon vehetnek részt a diákok. A képzésben részt vevő diákok tájékozódását mentorok segítik, és igénybe vehetik a StudHub termeit, technikai
Tovább….

Ösztöndíjak II. félévre

Az ösztöndíjkéréseket (tanulmányi és szociális ösztöndíjra egyaránt) 2020. február 24. és március 13. között lehet benyújtani a szak titkáránál. A további részletek ITT olvashatóak.

Következő esemény

  • XXIII. ETDK

    május 21, 2020

Események

  • XXIII. ETDK

    május 21, 2020

Események

March 2020

március 9, 2020All Day
Events [HU] / Events [RO]A Bölcsészettudományi Kar és a Metacritic Journal for Comparative Studies and Theorynemzetközi konferenciát szervez Locations and Dislocations of Theory címmel. A konferenciára 2020. március 9-10-én kerül sor Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

További információk a konferencia honlapján olvashatók.

Mindenkit szeretettel várunk!

More


A Bölcsészettudományi Kar és a Metacritic Journal for Comparative Studies and Theorynemzetközi konferenciát szervez Locations and Dislocations of Theory címmel. A konferenciára 2020. március 9-10-én kerül sor Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

További információk a konferencia honlapján olvashatók.

Mindenkit szeretettel várunk!
március 17, 20206:00 du. - 8:00 du.
Events [HU]Mosolyog egy széles mosolyt vagy mosolyog egyet/egy széleset? Aspektuális belső tárgyak a magyar nyelvben


címmel tart előadást Farkas Imola-Ágnes, a BBTE Angol Nyelv és Irodalom Tanszék oktatója a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium keretében.

Időpont: 2020. március 17., 18 óra. Helyszín: Popovici terem

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

AZ ELŐADÁS A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL ELMARAD.

Jelen előadásunkban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ...

More

YouTube

Scroll Up