András Benke | Doktori Iskola, Hirek, Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola, Doktori Iskola, Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola, Hirek | , , , , ,

Május 30-án, a Kriza János Néprajzi Társaság székházában került sor Miklós Alpár Idegen utazók Erdélyben és Máramaros sóbányáiban (18-19. század) című kötetének bemutatójára. A kötet az Erdélyi Múzeum-Egyesület Emberek és kontextusok elnevezésű sorozatában jelent meg, amelyet a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke doktori iskolájának hallgatói és oktatói indítottak 2008-ban. Miklós Alpár jelenleg is a Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola hallgatója. A kötet a sorozat 14. darabja.

A kiadvány az 1700-as évek derekától az 1890-es évekig tartó időszakból azokat a mozzanatokat eleveníti fel, amelyekben idegen utazók léptek az erdélyi és a máramarosi bányatelepek egyszerű, sóporos épületei közé, s ereszkedtek a földfelszín alá, a kősó gyéren világított üregeinek mélyére. A kötet Aknaszlatina, Rónaszék és Aknasugatag (Máramaros), valamint Désakna, Torda, Marosújvár, Vizakna és Parajd (Erdély) bányalátogatásait ismerteti.

Hírek

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy