UBB | Hirek

2017 szeptemberében egy hetes néprajzi szakmai gyakorlaton vett részt Budapesten és Szentendrén a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet nyolc néprajz szakos hallgatója és a BBTE Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola két doktorandusza. A tartalmas hét első két napjában a Néprajzi Múzeumban Kemecsi Lajos főigazgató jóvoltából a résztvevők betekinthettek az intézmény mindennapjaiba, valamint megismerhették a múzeum jövőre vonatkozó nagyszabású terveit.

A programpontok között továbbá restaurátorműhelyek látogatása és szakemberek tájékoztatója szerepelt, valamint a különböző raktárak részletes bemutatóval összekötött látogatása. A hallgatók megtekinthették a múzeum aktuális tárlatait is.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban töltött négy nap alatt a Skanzen sokrétű tevékenységét ismerték meg a hallgatók, műtárgyvédelmi alapismeretekkel, digitalizálással kapcsolatos információkkal gyarapodott tudásuk, előadásokat hallgattak a múzeum ágazati feladatairól, rendezvényekről, élő történelemről, valamint az intézmény kommunikációjáról, múzeumpedagógiai tevékenységeken hospitáltak. A diákok továbbá tárlatvezetésen vettek részt a múzeum két kiállításán (Skanzen 50, Hé’67) és két felépített néprajzi tájegységében, amelyeket a kurátor valamint a tájegységek felelősei tartottak.

A fogadó intézményeknek ezúton is köszönjük szíves vendéglátásukat!