UBB | Hirek, Hirek, Hirek

Tudománytörténeti hagyományok és örökség a kolozsvári (romániai magyar) néprajzkutatásban címmel szervezett tudományos konferenciát 2017. október 20-án Kolozsváron a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete, a Kriza János Néprajzi Társaság, a KAB Néprajzi és Antropológiai Szakbizottsága, valamint az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya.

A konferenciára érkező huszonöt romániai és magyarországi előadó kutatói életpályák bemutatására, kicsengetési kártyák és iskolai olvasótársaságok hatásának vizsgálatára, táj- és népkutató táborok bemutatására, egy népfőiskola történeti rekonstruálására, ifjúsági egyesületek működésének bemutatására, a népi világ művészi megjelenítésének technikáinak feltárására, kutatási területek módszertanának és eredményeinek összegzésére vállalkozott. A konferencia szekcióinak moderálását Czégényi Dóra, Tánczos Vilmos, Keszeg Vilmos és Jakab Albert Zsolt vállalták.

A tanácskozás zárásaként az eddig megszervezésre került tíz kutatástörténeti konferencia tapasztalatait és tanulságait összegezték egy panelbeszélgetés keretén belül, Keszeg Vilmos vezetésével. A konferencia kéziratai a Kriza János Néprajzi Társaság Néprajzkutatás Erdélyben: intézmények, kutatói életpályák, mentalitások című 25. Évkönyvében jelentek meg 2017-ben.

Hírek

Scroll Up
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Accept
Privacy Policy