Bine ați venit pe pagina Departamentului de Literatură Comparată!

Vă oferim studii de excelență pe întregul parcurs academic: licență (program de 3 ani), masterat (program de 2 ani), doctorat (program de 3 ani), la cel mai înalt nivel academic din universitățile românești. Într-o facultate de tradiție, sub îndrumarea unor profesori experimentați, cercetători cu prestigiu național și internațional, vă puteți pregăti pentru a deveni cercetători în domeniul literaturii comparate și al studiilor culturale, profesori, redactori, manageri culturali, editori, traducători, publiciști și multe altele.

Director de departament: conf. dr. Mihaela Ursa
Durata studiilor: 3 ani
Diploma obtinuta: Licentiat in literatura comparata
Master: 2 ani (Istoria imaginilor – Istoria ideilor)

Literatură comparată - Facebook
lc_2013

Istoric şi alumni

Departamentul de Literatură Comparată a fost creat în anul 2002, odată cu înființarea specializării de licență „Literatură universală și comparată”. Crearea sa încununează o lungă tradiție a comparatismului clujean si românesc…

Corp didactic

Prof. dr. Ștefan Borbély

Prof. dr. Corin Braga

Prof. dr. Ruxandra Cesereanu

Conf. dr. Diana Adamek

Conf. dr. Mihaela Ursa-Pop

Studii

Centre de cercetare

Phantasma. Centrul de cercetare a imaginarului

Stiinta modernã a imaginarului a fost fondatã la jumãtatea secolului XX, prin eforturile unor filosofi, teoreticieni si istorici ai religiilor precum Gaston Bachelard, Henry Corbin, Mircea Eliade, Charles Baudouin, Charles Mauron, Gilbert Durand si altii. Disciplina se apleacã asupra unei importante functii psihice, în bunã mãsurã ignoratã de filosofia si psihologia anterioarã – imaginarul. Situatã între perceptie si ratiune, între reprezentarea senzorialã si notiunea intelectualã, imaginea a fost abordatã dintr-o perspectivã complexã, menitã sã-i punã în evidentã natura specificã, mecanismele de generare, de functionare si de transmitere, relatiile sinestezice, simbolice si logice pe care le întretine cu perceptiile, amintirile si ideile, rolul si functiile în cadrul psihismului individual si a celui colectiv, concretizãrile sale psihologice, sociale sau artistice.
La ora actualã, în lume functioneazã peste 30 de laboratoare si institute de cercetare a imaginarului, grupate într-o retea cu centre în Franta, Belgia, Brazilia, Israel, Portugalia, Spania, Corea, Canada, Polonia, Cehia si România.

Directorul centrului: prof. dr. Corin Braga

Membri: Stefan Borbély, Carmen Borbély, Ruxandra Cesereanu, Sanda Cordos, Ovidiu Mircean, Ovidiu Pecican, Horea Poenar, Doru Pop, Cãlin Stegerean, Mihaela Ursa, Cornel Vâlcu, Vasile Voia