Gabriela Isaila | Ştiri
Dance Lab in Tranzit
Ce e dansul “contemporan”?
Simpozion internațional
Ce este dansul contemporan?
Este „contemporanul” un gen special în dans?
Este „contemporanul” un mod de a citi și/sau de a face dans?
Este „contemporanul” o măsură a timpului, legată de climatul social și politic actual?
Care este relația dansului „contemporan” cu diverse tradiții?
Noțiunea de dans contemporan a fost contestată în diferite părți ale lumii din diferite perspective. Foarte adesea, ea a fost prezentată ca o serie de perechi de opoziții, în Europa de Est, cea Est – Vest, tradițional – progresist, național – cosmopolit, rural – urban, coincizând cu antagonisme ideologice istorice prezente în regiune. În alte părți ale lumii, a fost chiar situat pe partea colonială a unei dihotomii autohton/nativ – colonial. Discuțiile propuse de noi urmăresc să deconstruiască aceste perechi opoziționale și să regândească noțiunea în sine, creând puncte de intersecție între experiențe diverse, centrate pe producțiile rezultate în urma rezidenței Dance Lab in Tranzit și pe alte exemple oferite de către colaboratori.
PROGRAM
11 noiembrie, joi
19.00-20.30 (online)
PROLOG: PRODUCȚIA ALTERNATIVĂ DE CUNOȘTINȚE. CAZUL MULTILOGOS: PREZENTARE (1) – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)
Cum afectează constrângerile și schimbările istorice și instituționale practicile de producere și transmitere a cunoașterii în domeniul dansului? Și ce exemple etnografice și de dans contemporan cunoaștem, care au potențialul de a descentraliza sisteme de cunoștințe hegemonice?
Discuții:
Beatriz Herrera Corado, Raymundo Ruiz González (Multilogos, America Latină) și Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne).
Moderator: Urvi Vora
12 noiembrie, vineri
14.00-14:30 (ora locală)
INTRODUCERE: CADRU CONCEPTUAL ȘI ÎNTREBĂRI DE BAZĂ
Cum pot intra în dialog antropologia culturală și dansul contemporan pentru a genera practici educaționale și performative inovatoare în care artiștii pot să acționeze ca parteneri creativi fără a renunța la idiosincrasiile lor? Care sunt modalitățile de a aborda noțiunea de „dans contemporan”?
Discuții:
Csilla Könczei (curator, organizator simpozion), Urvi Vora (organizator simpozion).
Moderator: Urvi Vora
14.30-15:40
DISCUȚIA ARTIȘTILOR: PREZENTARE (1) – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)
Cum schimbă munca artistică colaborativă și transnațională condițiile de producție, reprezentare și pedagogie ale dansului? Cum schimbă noțiunea de „contemporan” citirea și realizarea dansului, precum și înțelegerea noastră aupra sistemelor de cunoaștere corporale și transmiterea acestora?
Discuții:
Alexandra Dancs, Bogdan Olarson, Sashar Zarif, Urvi Vora (artiști rezidenți ai proiectului).
Moderator: Csilla Könczei
16.00-17:30
ABORDĂRI INTERDISCIPLINARE: CE E „CONTEMPORAN” ÎN DANS?
Dacă ideea de contemporan este în sine pusă sub semnul întrebării, cum ne pot ajuta diferitele concepții despre dansul contemporan – din perspectiva diferitelor discipline implicate – să definim „contemporaneitatea”? Cum se raportează practica dansului și pedagogia dansului la politicile corporale?
Discuții:
Miki Braniște (Colectiv A), Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne), Urmimala Sarkar (Jawaharlal Nehru University, New Delhi), Vava Ștefănescu (CNDB).
Moderator: Urvi Vora
18.00-19.30
SCENA G/LOCALĂ: „CONTEMPORAN” ȘI „TRADIȚIONAL”
Care este rolul dansului în societatea g/locală contemporană? Care este relația dansului „contemporan” cu diversele tradiții? Cum putem deconstrui relația de opoziție dintre „contemporan” și „tradițional”? Care sunt șansele unei educații și practici inovatoare în domeniul dansului în regiune?
Discuții:
Miki Braniște (Colectiv A), Corina Sârbu (MȚR), Vava Ștefănescu (CNDB), Tibor Feketelaki, Melinda Jakab, Csongor Könczei, Ferenc Sinkó, Melinda Székely (Sapientia).
Moderator: Csilla Könczei
20.00
CONCLUZII, REFLECȚII
Discuții: toți participanții.
Moderator: Gondos Emőke (organizator simpozion)