Echinox

Colegiul Invizibil

Cercul ETNOSTUD

Atelierul Lingvistic „Márton Gyula”

Atelierul Lingvistic ”Márton Gyula” a fost înființat de către Departamentul de Limbă Maghiară și Lingvistică Generală de la Facultatea de Litere UBB, cu scopul de a crea un forum de specialitate, de a asigura posibilitatea de formare şi cercetare pentru studenţii şi masteranzii interesaţi în domeniul lingvisticii. Atelierul funcţionează în regim tutorial şi este completat de prezentările organizate în cadrul Miniconferinţelor Atelierului.

 

Tutorii Atelierului și temele oferite de ei:

prof. univ. dr. Péntek János, professor emeritus: geolingvistică şi dialectologie;

conf. univ. dr. Fazakas Emese: istoria limbii maghiare, paleografie, lingvistică antropologică, istoria lingvisticii, lingvistică cognitivă, limba maghiară ca limbă străină

prof. univ. dr. Benő Attila: sociolingvistică, contactologie, ştiinţa traducerii

lect. univ. dr. Csomortáni Magdolna: onomastică

lect. univ. dr. Németh Boglárka: semantică, pragmatică

 

Temele anterioare ale miniconferințelor Atelierului:

  1. Universalii lingvistice
  2. Particularități lingvistice
  3. Limbi artificiale
  4. Agresiune verbală
  5. Tabuuri lingvistice
  6. Este limba discriminativă?

Conducătorul Atelierului și ale miniconferințelor: Dimény Hajnalka

Colegiul Științific „Kriza János”

Colegiul Științific „Kriza János” a fost fondat în anul 2007 și funcționează in rețeaua colegiilor științifice ale Federației Universitare Maghiare din Cluj-Napoca. Activitatea profesională este coordinată de Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară și Asociația Etnografică Kriza János.

Antecedentele colegiului sunt grupurile de cercetare din cadrul Facultății de Litere al Universității Babeș-Bolyai și Universitatea Sapientia care aveau un profil științe sociale.

Obiectivul colegiului este de a completa educația etnografică a facultății cu noi teme, și de a familiariza studenții în spiritul interdisciplinarității cu rezultatele altor științe sociale. Un rol important în activitatea de colegiu are munca științifică individuală cu un conducător care cuprinde cercetare, publicarea și prezentarea rezultatelor. Cu toate acestea dezvoltăm spiritul de dezbatere, viziunea individuală, abilitatea de analiză și creativitatea. Conferențiarii invitate, workshopurile și excursiile de studiu fac posibil de a cunoaște mai bine profesia etnografică, instituțiile și posibilitățile de cercetare și de publicare.

  • Share :