Școala Doctorală de Studii Lingvistice și Literare
Secretar: Ramona Iordache (secretariatsdsll@gmail.com)
Consiliu SDSLL alcatuit din:
Prof.univ.dr. Pop Mihaiela | DEPARTAMENTUL DE LITERATURĂ COMPARATĂ |
Prof.univ.dr. Teutişan Călin-Horațiu | DEPARTAMENTUL DE LITERATURĂ ROMÂNĂ ŞI TEORIA LITERATURII |
Tudor Georgiana | REPREZENTANT STUDENTI DOCTORANZI |
Prof. Angela Tarantino (Italia) | membru în Consiliul SDSLL |
- Regulament ISD
- Regulamentul școlii doctorale
- Regulamentul de admitere
- Regulamentul de finalizare a studiilor / procedura de susținere publică a tezelor: Vezi Regulamentul școlii doctorale și informațiile despre Susținerea publică a tezelor pe pagina ISD.
- Conținutul programelor de studii: Fișele disciplinelor 2021 – 2022 | Plan de învățămînt
- Situație studenți-doctoranzi
- Informații despre standardele de elaborare ale tezei de doctorat: Vezi Regulamentul școlii doctorale și Regulamentul ISD
- Susțineri publice de teze de doctorat anunțate
- Orar SDSLL – semestrul I
Orar SDSLL – semestrul II - Informații privind etica și integritatea academică
- Contract de studii
- Tabel distribuție CDR
- Ghid de redactare a tezei de doctorat
- Elaborarea tezei de abilitare:
Edu.ro
Cnatdcu.ro
Ubbcluj.ro
Școala Doctorală de Studii Lingvistice și Literare – organizată în cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi aflată, administrativ, sub coordonarea Institutului de Studii Doctorale – asigură perfecţionarea şi extinderea pregătirii studenţilor prin activităţi de cercetare ştiinţifică, predare și evaluare. Ea își propune să constituie un cadru competitiv de formare și de studiu în cele două mari sectoare disciplinare pe care le integrează (cel lingvistic și cel literar).
Aceste mize științifice și pedagogice i-au asigurat (pe parcursul unei lungi istorii a instituției, construite cu nume de prestigiu ale filologie românești, precum Dimitrie Popovici, Ion Breazu, Mircea Zaciu, Ion Vlad, Romulus Todoran, Ioana Em. Petrescu, Liviu Petrescu, D.D. Drașoveanu, Vasile Fanache, Dumitru Pop etc.) și îi asigură în continuare o vizibilitate și o atractivitate semnificative. Sprijinindu-se pe activitatea excepțională a îndrumătorilor de doctorat și pe o serie impresionantă de relații internaționale cu prestigioase universități occidentale, Școala Doctorală de Studii Lingvistice și Doctorale le oferă celor peste 100 de doctoranzi posibilitatea colaborării cu un evantai important de centre de cercetare, programe de cotutelă, programe de studiu și îndrumare științifică personalizată, adică un cadru profesionist unde să își desfășoare cercetările și să se pregătească pentru propriul viitor profesional.
Echipele de cercetare – fiecare cu specificitatea sa teoretică și metodologică – au în comun un câmp de reflecție și interogație care le permite să colaboreze constant, în cheie interdisciplinară, (dovadă – ateliere de cercetare, colocvii și sesiuni științifice, organizate în cadrul facultății). Se pune un accent particular pe dezvoltarea dimensiunii interdisciplinare a cercetărilor, dar și pe formarea – în plan internațional – a doctoranzilor, orientați în ariile specifice ale celor mai recente realizări științifice, surse și instrumente de informare. Ei sunt astfel pregătiți pentru o viitoare inserție profesională, în diferite filiere ale învățământului și ale cercetării științifice de calitate.
Dincolo de paleta largă a oportunităților de cercetare oferite de Școala doctorală de Studii Lingvistice și Literare, doctoranzii sunt încurajați să participe activ la viața științifică națională și internațională (cu propriile comunicări și publicații), inclusiv prin granturi oferite de UBB. Prin deschiderea transdisciplinară pentru care pledează fiecare dintre conducătorii de doctorat, aceștia promovează, în siajul unei tradiții de durată a Literelor clujene, stagiile internaționale și programele bilaterale, asigurând – în acest fel – accesul propriilor doctoranzi la medii științifice de cel mai înalt nivel.
Școala Doctorală de Studii Lingvistice și Literare a încheiat parteneriate instituționale cu unități CDI: Centrul de cercetare a imaginarului Phantasma de la Facultatea de Litere și Școala de Studii Avansate a Academiei Române din cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu din Cluj-Napoca.
Profesori conducători de doctorat
























