Gabriela Isaila | Ştiri
(în limba maghiară)
Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, Școala Doctorală de Studii de Hungarologie și Școala Doctorală „Istorie. Civilizație. Cultură” își propune să ofere doctoranzilor și post-doctoranzilor maghiari din domeniul științelor umaniste o perspectivă asupra celor mai recente proceduri, soluții teoretice și practice, proiecte de ultimă oră din Ungaria, din țară și din străinătate în domeniul științelor umaniste digitale. Participanții la atelier sunt doctoranzi și post-doctoranzi în domeniul științelor umaniste (literatură, lingvistică, etnografie, antropologie, istorie, filosofie).
Atelierul este este condus de:
Eszter MIHÁLY (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei).
István SZEKRÉNYES (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital).
Péter HORVÁTH (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național al Patrimoniului Digital)
Prezentatori:
Róbert BODNÁR (Biblioteca Universității din Cluj-Napoca, șef de departament al Departamentului de digitizare)
Szilárd FERENCZI (Digitéka, curator)
Program:
La evenimentele de miercuri și joi vor participa doar candidații selectați pentru formare. Prelegerea de vineri este deschisă publicului, toată lumea este binevenită!
31 ianuarie (miercuri) 14.00 – 16.00: prezentarea atelierului de digitizare al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj, Róbert Bodnár (Biblioteca Universitară, Departamentul de digitizare, șef de departament)
Ora 18.00: întâlnire și cină pentru participanți la restaurantul 1568
1 februarie – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative
9.00-13.00: Eszter Mihály (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei)
dHUpla (https://dhupla.hu/), dezvoltată de Centrul de Științe Umaniste Digitale al Bibliotecii Naționale Széchényi, este o platformă online de ultimă generație pentru publicarea resurselor textuale deținute în colecții publice, oferind un mediu de cercetare adecvat pentru științele umaniste. Obiectivul principal al prezentării este de a descrie platforma, specializată în resurse manuscrise, și infrastructura generală din spatele acesteia, precum și fluxul de lucru care duce un manuscris digitalizat la stadiul de publicabilitate și îl face disponibil ca text digital în spațiul online. De asemenea, vor fi descrise instrumentele pe care le folosim, inclusiv Transkribus, cadrul software de editare XML al Oxygen, diferitele etape de prelucrare a textului și specificitățile fiecărui proiect. De asemenea, participanții vor obține informații despre modalități noi de utilizare a datelor și metadatelor din corpus-ul de text rezultat într-o mare varietate de metode din domeniul științelor umaniste digitale, de la camera de rezervă la studii științifice stilistometrice.
13.00-14.00: prânz la fața locului
14.00-17.50
István Szekrényes (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital)
Prelucrarea automată a documentelor, manuscriselor, arhivelor audio și video
Demonstrația practică va prezenta activități și instrumente din cadrul proiectelor de dezvoltare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale al Universității Eötvös Loránd, care necesită inteligență artificială pentru a produce texte digitale din seturi de date brute (fie că este vorba de înregistrări audio, video, documente scanate), care pot fi utilizate pentru cercetări și interogări ulterioare. În cadrul acestora, ne vom concentra în cel mai mare detaliu asupra metodelor și dezvoltărilor legate de și bazate pe rezultatele recunoașterii scrisului de mână (de exemplu, indexarea semantică), dar vom aborda și provocările specifice ale recunoașterii vorbirii, rezultatele acesteia fiind adaptate la limba maghiară.
Péter Horváth (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital)
Corpus, instrumente și metode: analiza cantitativă a textelor literare la Departamentul de Științe Umaniste Digitale, ELTE
Prezentarea va aduce în discuție activitățile de cercetare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale din cadrul Universității Eötvös Loránd, cu un accent special pe cercetarea bazată pe corpus a textelor literare maghiare. Prin intermediul rezultatelor unor cercetări recente, participanții vor fi familiarizați cu diferitele metode de lingvistică de corpus, cu posibilitățile de recunoaștere automată a trăsăturilor poetice, precum și cu corpusurile literare și instrumentele de interogare dezvoltate de departament.
19.00: cină pentru participanți la restaurantul Bulgakov
2 februarie (vineri) 10.00 – 11.30: Szilárd Ferenczi (Digitéka, curator): prezentare a proiectului Digitéka (Facultatea de Litere, Str. Horea 31, Sala Popovici). Prezentarea este deschisă publicului larg.
Atelierul de Digital Humanities este organizat de conf. univ. dr. habil Levente T. Szabó, acad. prof. univ. dr. Judit Pál și de personalul Filialei din Cluj a Academiei Maghiare de Științe (KAB).