Originile Universităţii şi ale Facultăţii de Litere se întorc până în anul 1581, când la Cluj a fost întemeiat un Colegiu iezuit. În concordanță cu modelul educațional al epocii, disciplina philologia era considerată una dintre artele liberale, servind drept ancilla theologiae.
În secolul al XVII-lea, colegiul devine Academia Claudiopolitană, continuată ulterior de proiectele educaționale habsburgice sub Maria Tereza și Iosif al II-lea. În 1872 ia ființă Universitatea maghiară Franz Iosef, iar sub conducerea lui Hugo von Meltzl se dezvoltă primul departament de literatură comparată.
După unirea Transilvaniei cu România, în 1919 este fondată Universitatea românească „Dacia Superioară”, având ca pilon Facultatea de Litere și Filosofie, condusă de Sextil Pușcariu. Aici se conturează catedre esențiale pentru studiul limbii, literaturii și dialectologiei românești.
În perioada interbelică, Facultatea se diversifică prin specializări în filologie clasică, modernă (engleză, franceză, germană etc.), precum și în slavistică sau maghiară – oglindind pluralitatea culturală a regiunii. După cel de-al Doilea Război Mondial, universitățile română „Victor Babeș” și maghiară „János Bolyai” se unifică în 1958, luând naștere Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Facultatea este redenumită atunci Facultatea de Filologie. După 1989, revine la denumirea sa consacrată – Facultatea de Litere – și intră într-o perioadă de expansiune academică majoră.
După Revoluție, se înființează specializări noi: Studii clasice, Teatrologie (mai târziu Facultatea de Teatru), Literatură comparată, Limbi și literaturi asiatice, Limbi scandinave etc. Acestea reflectă deschiderea spre diversitate lingvistică și culturală.
Astăzi, Facultatea de Litere oferă programe în română, maghiară, germană, dar și în limbi internaționale: engleză, franceză, spaniolă, rusă, italiană, chineză, japoneză, coreeană, norvegiană, ucraineană și altele. Există două școli doctorale, recunoscute național și internațional.
Facultatea este un centru activ de cercetare, cu institute proprii, publicații academice și parteneriate internaționale. Prin rețeaua sa de biblioteci, cadrele didactice și gama academică oferită, Facultatea de Litere din Cluj este astăzi una dintre cele mai importante instituții academice din România.