Blog

Call for Papers – Școala de vară pentru tineri cercetători filologi, Ipotești, iunie 2024

Gabriela Isaila | Ştiri

Școala de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi) – Ipotești

Ediția a VI-a – Redefinirea Studiilor literare românești

Organizatori: UBB (Facultatea de Litere, Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă) și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Perioada 25 – 29 iunie 2023

Școala de vară de la Ipotești, ajunsă la cea de-a șasea ediție, vine anul acesta în întâmpinarea tinerilor cercetători filologi, masteranzi și doctoranzi, din țară și din străinătate, cu o invitație la dialog pe tema Redefinirea Studiilor literare românești: răscruci, reluări, renunțări, revoluții…? Lucrările Școlii de vară se constituie, astfel, ca un preambul pentru cea de-a noua Conferință internațională de studii românești (CISR9), care va avea loc în toamna lui 2024, tot la Memorialul Ipotești, în organizarea acestuia, în parteneriat cu Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cele mai valoroase proiecte de cercetare discutate la Școala de vară vor putea fi incluse, dacă se vor constitui în comunicări științifice, în programul CISR9.

În speranța că un subiect generos și provocator ca acesta răspunde intereselor de cercetare ale tinerilor filologi preocupați de performanță, organizatorii fac precizarea că școala de vară se va desfășura cu prezență fizică la Ipotești pe toată durata manifestării. Ca și până acum, activitățile vor fi organizate pe ateliere tematice, alături de conferințe invitate ale unor specialiști (români și/sau străini), excursii la obiective turistice locale și un recital de poezie, în ultima zi. Organizatorii asumă costurile de cazare ale participanților, în complexul muzeal de la Ipotești, pe durata programului, pentru un număr de max. 20 de participanți.

Dosarul de candidatură va conține 1. un proiect de cercetare pe tema sugerată (maximum 16.000 de semne, cu spații, inclusiv referințele critice), cu aplicație la domeniul general al studiilor literare (fișierul, în Word, va fi denumit cu NUMELE_Prenumele candidatului), precum și 2. formularul de înscriere anexat (v. infra). Dosarul va fi trimis, în format electronic, pe adresa ioana.bican@ubbcluj.ro, până la data de 15 mai 2023 (primirea fiecărui dosar va fi confirmată pe email, imediat), rezultatele selecției fiindu-le anunțate tuturor candidaților, pe e-mail, cel târziu pe 1 iunie. Candidaturile incomplete/incorecte nu vor fi luate în considerare.

Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt prof. dr. Ioana Bican (ioana.bican@ubbcluj.ro), din partea Facultății de Litere – UBB, și conf. dr. Ala Sainenco (m.ipotesti@gmail.com), din partea Memorialului Ipotești.

Call for Papers

Cercul DiaLex – a treia întâlnire din anul universitar 2023-2024

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul DiaLex (Facultatea de Litere / UBB) vă invită la o sesiune de comunicări dedicate TEZAURULUI LEXICAL TRANSILVAN: JUD. BISTRIȚA-NĂSĂUD ȘI CLUJ.

Lucrările sunt susținute de Florina BorzaAlexandra CerneanIulia GoreaDaniela Lorințiu și Alexandra Pleșa, masterande în cadrul programului Limba română în context romanic (Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai).

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. habil. Adrian Chircu, va avea loc miercuri, 13 decembrie 2023, începând cu ora 17, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31).

Concurs individual de traducere de poezie norvegiană: 12.03.-23.03.2025

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul de poezie nordică DiktLek, fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea,organizează în perioda 12.03. – 23.03.2025 înscrieri la Concursul individual de traducere de poezie norvegiană, intitulat „Primăvara Poeziei Nordice”. Concursul este dedicat studenților Specializării de limbă și literatură norvegiană din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave, Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai.Rezultatele concursului vor fi anunțate în data de 18 aprilie 2025. Juriul este format din conf. univ. dr. Roxana Dreve, lect. univ. dr. Ioana Mureșan, asist. univ. dr. Diana Lățug și lect. univ. dr. Raluca Duinea, coordonatoarea Concursului. Studenții clasați pe primele trei locuri vor fi premiați, iar poeziile lor vor fi publicate într-o rubrică specială a Cercului de Poezie Nordică DiktLek, din Revista Echinox, în luna mai. În perioada 5-9 mai 2025, în cadrul Zilelor Norvegiene la Cluj, eveniment organizat de Departamentul nostru, va avea loc și ceremonia de decernare a premiilor. Succes! Lykke til!

Workshopuri Cercul de Poezie Nordică DiktLek

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave, Facultatea de Litere, UBB, organizează două workshopuri intitulate „Învață limba norvegiană prin poezie”, susținute de lect. univ. dr. Raluca Duinea, în data de 7 martie 2025, în colaborare cu Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii. Cele două ateliere sunt dedicate elevilor clasei a X-a D și a VII-a A, coordonați de doamna Carmen Moldovan, profesoară de limba și literatura română. Activitățile au loc cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei sărbătorită în data de 21 martie. 

Lansare de carte: Ingvild H. Rishøi, 26 februarie 2025

Gabriela Isaila | Ştiri

Book Corner Librarium găzduiește în 26 februarie 2025, ora 18.00, la Cluj-Napoca, lansarea volumului „Povești de iarnă” semnat de scriitoarea norvegiană Ingvild H. Rishøi, tradus de lect. dr. Raluca-Daniela Duinea și de lect. dr. Ioana-Andreea Mureșan de la Deparamentul de limbi și literaturi scandinave din cadrul Facultății de Litere. Traducerea este publicată cu sprijinul NORLA (Norwegian Literature Abroad). Volumul a apărut la editura Casa Cărții de Știință, în colecția Nordica. Evenimentul va fi moderat de Alexandra Ionel. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: prof. dr. Sanda Tomescu Baciu, lect. dr. Corina Croitoru, conf. dr. Roxana Dreve și cele două traducătoare.

Curs intensiv de formare în comunicare la Școala Doctorală de Studii de Hungarologie

Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri

Școala Doctorală de Studii de Hungarologie a organizat, în data de 9 ianuarie, un curs intensiv de formare în comunicare dedicat studenților săi, susținut de Dr. habil. Magor Kádár, profesor la Institutul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate al Universității Babeș-Bolyai (BBTE), un reputat specialist și trainer în domeniul comunicării. Programul, care a vizat dezvoltarea abilităților generale și specializate de comunicare științifică, a reunit întreaga generație de studenți din anul I, alături de participanți din anii superiori, selectați pe bază de concurs.

Adresăm mulțumiri domnului profesor Kádár pentru formarea valoroasă și așteptăm cu drag să îl avem din nou alături de noi!

Nouă cercetare doctorală prezentată în ultimul număr al Passagen. Zur Analyse von Übergängen in Linguistik, Literatur und Didaktik

Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

Ultimul număr al revistei Passagen. Zur Analyse von Übergängen in Linguistik, Literatur und Didaktik, anuarul în limba germană din seria Klausenburg Beiträge zur Germanistik, a fost publicat recent.

Printre contribuțiile notabile se află un articol semnat de Júlia Jakab, doctorandă în anul al doilea la Școala Doctorală de Studii Maghiare. Studiul său inovator analizează carierele transnaționale de actorie din secolul al XIX-lea, cu un accent deosebit pe perioadele petrecute în Europa Occidentală și America de Ilka Pálmay, renumita cântăreață și actriță maghiară.

Volumul este disponibil gratuit pe site-ul oficial al seriei: https://germanistik-cluj.jimdofree.com/forschung-am-institut/publikationen/.

Nouă cercetare doctorală prezentată în ultimul număr al Hungarian Studies Yearbook

Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

Ultimul număr al revistei Hungarian Studies Yearbook, publicație în limba engleză dedicată studiilor maghiare și editată de renumita editură De Gruyter Brill, a fost lansat în luna decembrie. Indexată în numeroase baze de date internaționale prestigioase, această ediție tematică se concentrează pe tema Circulației și Studiilor Maghiare, explorând circulația locală și internațională a textelor, obiectelor, topoi-lor, normelor culturale și practicilor asociate domeniului studiilor maghiare.

Unul dintre articolele remarcabile ale acestui număr este semnat de Dorottya Tőtős, doctorandă în anul al treilea la Școala Doctorală de Studii Maghiare. Studiul său inovator investighează istoria timpurie a decadenței maghiare și conexiunile sale transnaționale.

Numărul este accesibil gratuit pe site-ul oficial al revistei, unde pot fi descărcate, fără restricții, și articole din volumele anterioare: https://sciendo.com/journal/HSY.

A apărut volumul din 2024 al Hungarian Studies Yearbook

Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri

În luna decembrie a apărut numărul proaspăt al revistei noastre de hungarologie în limba engleză, Hungarian Studies Yearbook, editată în cadrul comunității maghiare a Facultății de Litere și publicată de renumita editură De Gruyter Brill. Revista, indexată în numeroase baze de date internaționale prestigioase, este un număr tematic organizat în jurul temei Circulation and Hungarian Studies. Aceasta își propune să urmărească circulația locală și internațională a textelor, obiectelor, toposurilor, normelor culturale și practicilor legate de studiile maghiare. Numărul revistei este accesibil gratuit pe site-ul său oficial, de unde pot fi descărcate fără restricții și articolele edițiilor anterioare: https://sciendo.com/journal/HSY.

Cercul DiaLex, joi, 23 ianuarie 2024: „Cuvinte disputate. Studiu de caz: vocabularul gastronomiei.”

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul DiaLex (Facultatea de Litere/UBB) vă invită la comunicarea Cuvinte disputate. Studiu de caz: vocabularul gastronomiei, susținută de Jessica-Rahela BILCEC, masterandă în anul I la specializarea Limba română în context romanic de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Evenimentul va avea loc joi, 23 ianuarie 2025, ora 12:00, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31) și va fi moderat de lector univ. dr. Maria Aldea.

Întâlnire Cerc LRC: 18 decembrie 2024

Gabriela Isaila | Ştiri

 
Miercuri, 18 decembrie 2024, sunteți așteptați de la ora 9.00, în cadrul unei noi întâlniri, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31, sala 243.

Cercul de limbă română contemporană este afiliat Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai și își desfășoară activitatea săptămânal, începând din anul universitar 2018-2019, având-o ca membră fondatoare și coordonator permanent pe lect. univ. dr. Cipriana-Elena ÇAVAȘ, susținută în/pentru acest demers de directorul de departament, conf. univ. dr. Daiana-Theodora CUIBUS, precum și deentuziasmul studenților din promoția 2018-2021.

Activitățile se desfășoară în cadrul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31. Secretariatul cercului se află în cabinetul 135, care este dotat cu aparatura necesară obținută prin intermediul fondurilor din Granturile SEED accesate de lect. univ. dr. Cipriana-Elena ÇAVAȘ.

Scopul acestor activități este de a crea un mediu propice dezbaterilor și întâlnirilor științifice specifice limbii române contemporane, motiv pentru care el este deschis studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cadrelor didactice universitare și preuniversitare, precum și tuturor pasionaților de domeniul limbii române.

Temele abordate, atât din domeniul limbii române contemporane, cât și cele cu caracter interdisciplinar, sunt diverse și se reflectă în cadrul atelierelor de analiză morfologică, sintactică, al comunicărilor științifice și al conferințelor tematice.

Irish Studies MA Anniversary Workshop

Gabriela Isaila | Ştiri

Departamentul de Limba și Literatura Engleză și colectivul de Studii Irlandeze vă invită la workshopul „Legacies and Futures,” organizat cu sprijinul EFACIS (European Federation of Associations and Centres of Irish Studies) și al Ambasadei Irlandei la București, în zilele de 6 și 7 decembrie. Evenimentul, care marchează un sfert de secol de la înființarea programului nostru de master, se va desfășura în sala Popovici a Facultății de Litere din Cluj. Mai multe detalii pot fi găsite aici:

Atlasul lingvistic român pe regiuni. Transilvania – între tradiție și inovație: joi, 12 decembrie 2024

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul DiaLex (Facultatea de Litere/UBB) vă invită la conferința Atlasul lingvistic român pe regiuni. Transilvania – între tradiție și inovație, susținută, în cadrul cercului DiaLex, de CC dr. Rozalia COLCIAR (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, filiala Cluj).

Evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie 2024, ora 14:00, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31).

Olav Nygard, la Cercul DiktLek, marți, 10 decembrie 2024

Gabriela Isaila | Ştiri

Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave de la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, vă invită marți, 10 decembrie 2024, ora 19.00 pe platforma Zoom, la întâlnirea care îl are ca invitat special pe domnul prof. univ. dr. Ronny Grønning Spaans de la Universitatea din Oslo, Norvegia. Aceasta va susține prelegerea, intitulată Olav Nygard – mellom himmelsyn og avgrunn (Olav Nygard – între cer și abis). Ronny Spaans este profesor de literatură nordică, cu o vastă experiență în cercetarea istoriei literare nordice și olandeze. În 2015, a obținut titlul de doctor la Universitatea din Oslo, cu o teză dedicată operei poetice a autorului olandez Joannes Six van Chandelier (1620–1695). În 2020, lucrarea a fost publicată sub forma unei monografii, intitulată Dangerous Drugs: The Self-Presentation of the Merchant-Poet Joannes Six van Chandelier (1620-1695). Spaans a scris o serie de articole despre autori norvegieni precum Olav H. Hauge (1908-1994), Henrik Rytter (1877-1950) și Petter Dass (1647-1707). În 2024, cu ocazia centenarului morții poetului norvegian Olav Nygard (1884-1924), profesorul Spaans a publicat cartea intitulată Olav Nygard – mellom himmelsyn og avgrunn (Olav Nygard – între cer și abis). Volumul este unul de excepție, întrucât conține pagini de jurnal, scrisori și recenzii despre care nu s-a mai scris vreodată. În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice. Aceștia împreună cu ceilalți studenți prezenți vor traduce două poezii, Til «ljaamannen» și Døyande gallar, semnate de Olav Nygard.

Evenimentul se va desfășura în limbile norvegiană și română.

Întâlnirea Jubiliară a Cercetătorilor de Literatură Maghiară Clasică la Universitatea Babeș-Bolyai

Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

Școala Doctorală de Hungarologie a găzduit cea mai mare și mai longevivă reuniune profesională a cercetătorilor de literatură maghiară clasică, „Vetésforgó”, organizată bianual, fără întrerupere, de peste 30 de ani. Acest eveniment de tip atelier, organizat alternativ de diverse instituții de cercetare sau departamente universitare, a reunit numeroși cercetători de prestigiu și cadre didactice universitare, oferind totodată o oportunitate importantă de întâlnire pentru doctoranzi.

Discuțiile academice de vineri s-au concentrat pe studiul doctorandei Dorottya Tőtős (Școala Doctorală de Hungarologie, Cluj) intitulat „Un punct orb în istoria literară: Decadența maghiară la sfârșitul secolului”. Sâmbătă dimineața, prelegerea principală a fost susținută de prof. Sándor Hites (Centrul de Cercetare pentru Științe Umaniste HUN-REN, Institutul de Studii Literare, Budapesta), care a prezentat rezultatele, direcțiile viitoare și perspectivele proiectului „Economia politică a literaturii maghiare”, parte a Programului Momentum ERC-like al Academiei Maghiare de Științe (MTA). După prezentări, unii participanți au luat parte la un tur ghidat al orașului organizat de Asociația Korzo, iar mai târziu au asistat la o reprezentație la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Partenerul profesional principal și sponsorul evenimentului a fost Filiala Cluj al Academiei Maghiare de Științe.

Galeria foto a evenimentului poate fi vizualizată aici: https://lett.ubbcluj.ro/vetesforgo-30-a-klasszikus-magyar-irodalom-kutatoinak-jubileumi-talalkozoja-kolozsvaron-2/?lang=hu

    Deschidere de an universitar la Școala Doctorală de Studii Maghiare

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

    Școala Doctorală de Hungarologie și-a început anul universitar, conform tradiției, cu o prelegere inaugurală de specialitate și o recepție, vineri, 4 octombrie, la ora 13:00, în Sala Popovici a Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai (UBB).

    Invitatul principal al evenimentului a fost prof. univ. dr. József Gagyi, profesor emerit la Universitatea Sapientia din Transilvania (EMTE) și absolvent al școlii doctorale. Dr. Gagyi, autor prolific al unor studii remarcabile în domeniul etnografiei și al istoriei sociale, a susținut o prelegere intitulată „Furtul în gospodăria colectivă: istoria socială a unui ritual”. Din 2004, acesta desfășoară cercetări de teren extinse în localitatea Csíkfalva, utilizând metoda observației participative, pe care o denumește adesea „conversație îndelungată”. Scopul său este documentarea și înțelegerea proceselor socio-istorice de schimbare a stilului de viață, a comportamentelor și a valorilor în cadrul comunității locale. Una dintre temele sale de cercetare se concentrează pe furtul din gospodăria colectivă. „Acest subiect a captat interesul meu și rămâne obiectul cercetărilor mele, deoarece am observat că preocupă în mod deosebit interlocutorii mei. După ce am ascultat, organizat și analizat numeroase povești, am ajuns la fenomenul furtului ritualizat. Am concluzionat că furtul, ca acțiune socială moral evaluabilă, realizată în cadrul sau în fața comunității, are o formă care nu este considerată o infracțiune, nu este interzisă, ci permisă de comunitățile umane. Acest tip de furt nu distruge relațiile sociale, ci, dimpotrivă, are un efect de coeziune comunitară”, a explicat cercetătorul, detaliind acest subiect în cadrul prelegerii festive de deschidere a Școlii Doctorale de Studii Maghiare, dar și într-o monografie anterioară foarte apreciată.

    Link către evenimentul de pe Facebook: https://www.facebook.com/events/3757379091239508
    Galeria foto a evenimentului poate fi vizualizată aici: https://lett.ubbcluj.ro/tanevnyito-galeria/?lang=hu

    Întâlnire Cercul DiaLex, 20 noiembrie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul DiaLex (Facultatea de Litere/UBB) vă invită la conferința O ipoteză privind paternitatea traducerii aflate la baza ms. rom. BAR 85, Apostol, 1646, și alte câteva note asupra textului, susținută de dna conf. univ. dr. habil. Adina CHIRILĂ (Universitatea de Vest din Timișoara/Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara).

    Evenimentul va avea loc miercuri, 20 noiembrie 2024, ora 14:00, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31).

    Lansare de carte, Otilia Battaiola-Meragiu, 13 noiembrie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Avem plăcerea să vă invităm miercuri, 13 noiembrie 2024, de la ora 17.00, în sala Dante, la lansarea volumului Otilia Battaiola-Meragiu, Mărturii ilustrate ale italienilor emigrați în județul Tulcea, România / Testimonianze illustrate degli italiani emigrati nella contea di Tulcea, Romania, care prezintă istoria italienilor emigrați în județul Tulcea la sfârșitul secolului al XIX-lea.

    Maria Sibinska, la DiktLek, 28 octombrie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave de la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, vă invită luni, 28 octombrie 2024, ora 18.00 pe platforma Zoom, la întâlnirea care o are ca invitat special pe doamna prof. univ. dr. Maria Sibińska de la Universitatea din Gdańsk, Polonia. Aceasta va susține prelegerea, intitulată Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn eller på leting etter identitet og tilhørighet (Kvit, norsk mann de Brynjulf Jung Tjønn sau în căutarea identității și a apartenenței). Maria Sibińska este profesor de literatură și cultură norvegiană, dar și o traducătoare și cercetătoare de excepție. Teza sa de doctorat, intitulată Marginalitet og myte i nordnorsk moderne lyrikk (2002), abordează complexitatea tematică și estetică a poeziei din nordul Norvegiei, punctând legătura dintre marginalite și mit în contextul literaturii norvegiene, ca literatură periferică. Ariile sale de interes științific vizează cultura populației Sami, cultura vikingă, dar și dramaturgia scandinavă cu accent pe opera literară a lui Ludvig Holberg. În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere a unui fragment din poezia „Kvit, norsk mann” scrisă de Brynjulf Jung Tjønn, moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice.

    Evenimentul se va desfășura în limbile norvegiană și română.

    Întâlnire Cerc LRC, 23.10.2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    CERCUL DE LIMBĂ ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ își desfășoară activitatea săptămânal, temele abordate, atât din domeniul limbii române contemporane, cât și cele cu caracter interdisciplinar, fiind diverse și reflectându-se în cadrul atelierelor de analiză morfologică, sintactică, al comunicărilor științifice și al conferințelor tematice.

    Miercuri, 23 octombrie 2024, sunteți așteptați de la ora 9.00, în cadrul unei noi întâlniri, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31, sala 142.

    Cercul DiaLex prezintă: Roberto Merlo, „O problemă mai puțin clarificată”: evoluția lat. k,ge,i vs dj, gj, jo,u în dacoromâna sudică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Julia Sushytska, Resilient and Fragile: Becoming Human in the Age of Artificial Intelligence, 13 iunie 2024, la Litere UBB

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Vă invităm la prelegerea (susținută în limba engleză) a Iuliei Sushytska în data de 13 iunie, ora 17, sala Popovici!

    Julia Sushytska: Resilient and Fragile: Becoming Human in the Age of Artificial Intelligence

    A key danger to humans, but also other beings, including the earth, is Russia’s systematic destruction of the tissue that enables human beings to become human. This tissue is slowly weaved in spaces opened up by democratic institutions (such as the agora) and works of art (for instance, Marcel Proust’s In Search of Lost Time). A Georgian philosopher Merab Mamardashvili (1930-1990) argued that one is not born, but becomes human by growing this tissue. A human is an artificial being—a result of intense labor supported by artifacts. Human artificiality, however, is quite different from the way in which artificial intelligence is understood today. I will discuss Mamardashvili’s unconventional interweaving of organic and inorganic terminology, as well as consider ways to resist misanthropic attitudes sustained by Russia. 

    Julia Sushytska was born in L’viv, Ukraine and received her doctorate in philosophy from SUNY, Stony Brook. She is a Visiting Assistant Professor in Comparative Studies in Literature and Culture at Occidental College, Los Angeles. She co-translated and edited A Spy for an Unknown Country—a collection of essays by a Soviet-era Georgian philosopher, Merab Mamardashvili (Ibidem Press, 2020).

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek – eveniment în 27 aprilie 2024, ora 19:00, Zoom

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrulDepartamentului de Limbi și Literaturi Scandinavede la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, vă invită luni, 27 aprilie 2024, ora 19.00 pe platforma Zoom, la întâlnirea care o are ca invitat special pe poeta debutantă Anna With, din Norvegia. Aceasta va susține prelegerea intitulată Øvelser i mottagelighet (om hvordan intuisjon og tiltro kan øves gjennom poesi) – Exerciții de receptivitate (despre cum intuiția și încrederea se pot pune în practică prin intermediul poeziei). Născută în 1997 la Oslo, Norvegia, Anna a studiat la Skrivekunstakademiet (Academia de Scriere Creativă) din Bergen și a urmat un curs de Studii Literare la Universitatea din Oslo, fiind licențiată în Creație Literară, în cadrul HDK-Valand – Academia de Artă și Design, din Göteborg, Suedia. După absolvirea studiilor a lucrat ca stagiar la un teatru din Reykjavik, Islanda, urmând stagii de lucru în cadrul programelor de artist-in-residence, în Suedia, Danemarca și Islanda. Fiind preocupată în mod special de poezie și eseu, în scrierile sale face adesea trimiteri la stilul academic și cel beletristic (artistic). În 2024 a debutat ca poet la editura Forlaget Oktober cu volumul de poezii Eplet, Nesten (Mărul, mai degrabă).

    În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere a poeziei „hukommelsen” („memoria”) selectată din volumul de debut. Atelierul va fi moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice.

    Întâlnire a Cercului LRC – marți, 21 mai 2024, 10:45

    Gabriela Isaila | Ştiri

    CERCUL DE LIMBĂ ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ își desfășoară activitatea săptămânal, temele abordate, atât din domeniul limbii române contemporane, cât și cele cu caracter interdisciplinar, fiind diverse și reflectându-se în cadrul atelierelor de analiză morfologică, sintactică, al comunicărilor științifice și al conferințelor tematice.

    Marți, 21 mai 2024, sunteți așteptați de la ora 10.45, în cadrul unei noi întâlniri, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31, cabinetul 126.

    Luni, 20 mai 2024, conferință drd. Chandra Feupeussi (Universitatea Côte d’Azur, Franța): Avatars de la féminité dans l’Afrique subsaharienne, à travers le roman « Christine » d’Isaïe Biton Koulibaly

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Luni, 20 mai, de la ora 18, sala Balzac, drd. Chandra Feupeussi (Universitatea Côte d’Azur, Franța) va susține conferința « Avatars de la féminité dans l’Afrique subsaharienne, à travers le roman « Christine » d’Isaïe Biton Koulibaly ».

    Lect. univ. dr. Judit Bartalis-Ban, „Prezența scriitorilor de limbă hantî-mansi în arealul cultural internațional” – joi, 16 aprilie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul DiaLex (Facultatea de Litere/UBB) vă invită la comunicarea Prezența scriitorilor de limbă hantî-mansi în arealul cultural internațional, susținută de dna lector univ. dr. Judit BARTALIS-BÁN (Facultatea de Litere/UBB).

    Evenimentul va avea loc joi, 16 mai 2024, ora 18, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31).

    Un nou volum editat care sintetizează activitatea cercetătorilor doctoranzi și postdoctorali de literatură maghiară veche

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Stiri - Scoala Doctorală de Studii Literare și Lingvistice


    Ca rezultat al activității de cercetare a absolvenților și doctoranzilor actuali ai Școlii Doctorale de Studii Maghiare, Grupul de lucru Res Litteraria Transylvaniae Vetus pentru istoria literaturii și culturii a publicat un nou volum editat, intitulat Pro Deo et Maria, Rege et Patria, Populo et Salute. Occasion, Genre and Discourse in 16th-18th Century Religious Literature. Volumul reunește scrierile unor tineri cercetători maghiari despre literatura maghiară veche și continuă colecția începută în 2016.

    Prezentarea lui Árpád Mitruly la Conferința anuală BASEES

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Stiri - Scoala Doctorală de Studii Literare și Lingvistice

    Árpád Mitruly, doctorand în anul III. la Școala Doctorală Studii de Hungarologie, a susținut o prezentare despre tema sa de cercetare doctorală, traducerile lui Joyce în limba maghiară, în cea de-a treia zi a Conferinței anuale BASEES (5 – 7 aprilie 2024, Cambridge UK (baseesconference.org). Programul conferinței: https://www.myeventflo.com/event-schedlect.aspx?m=0&evID=2517&show=1&day=2&workshops=False&print=0

    METAPHOR – SPATIALITY – DISCOURSE international videoconference

    Gabriela Isaila | Ştiri

    We are very pleased to invite you to the 8th edition of the METAPHOR – SPATIALITY – DISCOURSE international videoconference organised by the Department of Modern Languages and Literatures and Communication Sciences, Faculty of Letters, Ovidius University of Constanta, to be held on 12 and 13 July 2024. You will find details about the conference in the cfp attached to this message.

    Întâlnire Cerc LRC: 23 aprilie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    CERCUL DE LIMBĂ ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ își desfășoară activitatea săptămânal, temele abordate, atât din domeniul limbii române contemporane, cât și cele cu caracter interdisciplinar, fiind diverse și reflectându-se în cadrul atelierelor de analiză morfologică, sintactică, al comunicărilor științifice și al conferințelor tematice.

    Marți, 23 aprilie 2024, sunteți așteptați de la ora 10.45, în cadrul unei noi întâlniri, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31, cabinetul 126.

    Conf univ. dr. Ionuț GEANĂ și Conf. univ. dr. habil. Alexandru NICOLAE, la Litere UBB: joi, 18 aprilie 2024, Sala Popovici

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Conferință anuală a doctoranzilor de la Școala Doctorală de Hungarologie

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri

    Școala Doctorală de Hungarologie organizează pe 19 aprilie prestigioasa sa conferință anuală a doctoranzilor. În acest an, 24 dintre cei 54 de studenți ai celei mai mari și primei școli doctorale de limbă maghiară din România își vor prezenta rezultatele recente ale cercetărilor lor în domeniile literaturii, lingvisticii și etnografiei, iar la finalul zilei va fi prezentată volumul conferinței din 2023. Dr. Márton Szilágyi, profesor la ELTE, fost profesor invitat la Cluj-Napoca, va deschide conferința cu o prelegere plenară în sala Popovici a Facultății de Litere. Sponsorul principal și partenerul profesional al evenimentului este Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe. Programul detaliat al conferinței:

    Oameni și contexte

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Seria de disertații etnografice și antropologice ale Școlii Doctorale de Hungarologie apărută la Asociața Muzeului Ardelean, intitulată Oameni și contexte, a ajuns la cel de-al 25-lea volum. Seria și cele mai recente volume vor fi prezentate de editorul seriei, Vilmos Keszeg, profesor emerit și fost director al Școlii Doctorale de Hungarologie, la sediul Asociației Muzeului Ardelean (Strada Napoca, nr. 2-4) în data de 9 aprilie 2024, ora 16:00.

    BELGIA VALONĂ – burse acordate în baza ofertei Ambasadei Regatului Belgiei la București

    Gabriela Isaila | Ştiri

    BELGIA VALONĂ – burse acordate în baza ofertei Ambasadei Regatului Belgiei la București nr. D/095/28.03.2024, înregistrată la A.C.B.S. cu nr. 408/03.04.2024

    Agenția de Credite și Burse de Studii vă aduce la cunoștință oferta de burse la cursuri de vară pentru anul 2024, acordate în baza adresei Ambasadei Regatului Belgiei la București nr. D/095/28.03.2024, înregistrată la A.C.B.S. cu nr. 408/03.04.2024:
    a) 3 burse la Universitatea din Bruxelles (fișa nr. 1),
    b) 2 burse pentru profesorii de limba franceză la Universitatea Catolică din Louvain – la
    – Neuve (fișa nr. 2),
    c) 2 burse pentru profesorii de limba franceză la Universitatea din Liege (fișa nr. 3),
    d) 3 burse pentru diplomați sau funcționari din domeniul relații internaționale la Universitatea din Mons.

    Pentru informații complete vă rugăm să citiți documentele transmise de partea externă care sunt atașate prezentei.

    Concursul național pentru acordarea burselor se desfășoară conform Regulamentului de
    organizare și desfășurare a concursurilor naționale pentru acordarea burselor de studii/cercetare/specializare/cursuri de vară în străinătate, oferite în baza documentelor de colaborare bilaterală sau în mod unilateral de alte state, aprobat prin O.M.E.N. nr. 5408/2017, cu modificările ulterioare și Regulamentului privind organizarea și funcționarea Agenției de Credite și Burse de Studii, aprobat prin O.M.E.N. nr. 5568/2016.

    INFORMAȚII
    Informațiile transmise de partea primitoare sunt atașate prezentei.
    CONDIȚII DE ELIGIBILITATE pentru bursele prevăzute la punctele a), b) și c)
    (trebuie îndeplinite cumulativ):

    Candidații trebuie să îndeplinească și condițiile impuse de partea externă – a se vedea documentul anexat.

    Call for Applications: 2024 AKS Hanmun Fellowship (Advanced Course)

    Gabriela Isaila | Ştiri

    The Academy of Korean Studies (AKS) is pleased to announce the “AKS Hanmun (Classical Chinese) Fellowship.” As an important part of our mission is to nurture researchers, who will contribute to the development and globalization of Korean studies, the academy has organized the “2024 AKS Hanmun (Classical Chinese) Fellowship” for international scholars in Korean studies. Those who are interested in the following programs held by the AKS, which is the global hub sharing Korean studies with the world, are very welcome to apply.

     
    1. Programs : Lectures, recitations, researches, and on-site tours (conducted in Korean)

    2. Program Period
      – 10th (Advanced Course) : September 2 – December 19, 2024

    3. Venue : The Academy of Korean Studies

    4. Eligibility

      – Undergraduates students, master’s and doctoral degree students majoring in Korean Studies at overseas university(including candidates of master’s or doctoral degrees)

      – Korean nationals and graduates are ineligible for this program.

    ※ Advanced Korean language skills are required, as the program will be conducted in Korean.

    ※ Must have completed a basic Hanmun course to take the Advanced Course

    5. Required Documents

    1) For All Applicants:
      – Application form (download the attached file)
      – Certificate of enrollment (or completion)
      – One letter of reference written by the applicant’s academic adviser as to why the applicant needs knowledge of Chinese characters.
      – Test of Proficiency in Korean (TOPIK) score report (if you have taken)

    2) Additional Documents for Applicants of the Advanced Course (Choose one):

    – A copy of transcript or certificate that can prove the applicant’s completion of a Hanmun course at his/her university (or from other programs)

    OR
      – AKS Hanmun Fellowship Certificate of Completion
      ※ All documents should be written in Korean or English. If not, attach a Korean or English translation of documents that are notarized.

    6. Application Period : Monday, March 18 – Sunday, April 14, 2024

    7. Application Method : Online application is available on the AKS homepage (korean)

         ※ Click the link to apply→ https://www.aks.ac.kr/cms/usr/wap/selectAplctnData.do?siteAplctnId=applyManageAks&applySeq=10898081&menuNo=4010120000

    8. Notification of the Acceptance : The result will be announced individually via e-mail on Friday, April 26, 2024.

    9. Lectures

    – Advanced Course: Analects of Confucius, Mencius, Prose Reading

    10. Support

    • Round-trip airfare (economy class) and support for living expenses (750,000 KRW per month;
    • Accommodations (guesthouse located at the Academy of Korea Studies compound);
    • Accident Insurance

    11. Others
      – Submit a study report until fifteen days before the end of the fellowship period.
      – Support will not be provided to applicants who receive funds from other sources.

    12. Contacts : The Center for International Affairs of the Academy of Korean Studies

    – E-mail: akshanmun@aks.ac.kr

    Conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, „Concepte teoretice în studiul variației gramaticale”, vineri, 19 aprilie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Dragi colegi, stimați studenți, 

    Şcoala Doctorală de Studii Lingvistice şi Literare are deosebita plăcere de a vă invita la conferinţa susţinută de către Domnul Conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Şcoala Doctorală Litere!

    Titlul conferinţei – Concepte teoretice în studiul variației gramaticale

    Vineri, 19 aprilie 2024, ora 14, sala L1

    Așteptându-vă la această conferință, vă adresez cele mai bune gânduri!

    Prof. univ. dr. Adrian CHIRCU, Director SDSLL

    Concurs național de traduceri între limbile romanice și latină – Universitatea din Craiova

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limbi romanice şi clasice și Centrul de cercetare Diversitate lingvistică şi practici discursive identitare (PraxLingua), prin program finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale, organizează Concursul naţional de traducere între limbile romanice (franceză, italiană, română, spaniolă) şi latină, Ediţia a VI-a DEDICAT ZILEI LATINITĂŢII.

    Concursul are două secţiuni distincte, studenţii doritori să participe la concurs urmând să opteze pentru una dintre cele două secţiuni:
    1) Traducerea unui text de critică literară din limba română în una dintre limbile franceză, italiană, spaniolă, la nivel B1-B2, pe baza opţiunilor manifestate de concurenţi;
    2) Traducerea unui text din limba latină în limba română.

    Înscrierea la concurs: Studenţii care doresc să participe la concurs sunt invitați să se înscrie până la data de 15 aprilie 2024, la adresa: elena_pirvu@outlook.com, folosind formularul de înscriere de mai jos.
    Data şi locul desfăşurării concursului: luni, 13 mai 2024, orele 10,00 – 12,00, în clădirea centrală a Universităţii din Craiova, sala 436. Concurenţii trebuie să fie prezenţi în sală la ora 9,45.

    Festivitatea de premiere va avea loc în data de marți, 14 mai 2024, ora 10,00, în clădirea centrală a Universităţii din Craiova, sala 135 (Lectoratul italian).
    Se vor premia primele trei lucrări, pentru fiecare limbă în parte, acordându-se premiile I, II şi III.

    Concurenţii vor putea să utilizeze dicționare în format print.

    Cazarea pentru nopţile 12-13 mai 2024 şi 13-14 mai 2024 va fi suportată de organizatori, din fondurile asigurate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

    Pentru studenții oaspeți, prânzul şi cina din data de 13 mai 2024 vor fi asigurate de către Universitatea din Craiova, din fondurile asigurate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
    Transportul va fi suportat de participanţi.

    COMITETUL ŞTIINŢIFIC ŞI ORGANIZATORIC
    Prof. univ. dr. Elena Pîrvu (coordonator)
    Prof. univ. dr. hab. Mihaela Popescu
    Conf. univ. dr. Nicoleta Călina
    Conf. univ. dr. Alice Ionescu
    Conf. univ. dr. Camelia Manolescu
    Conf. univ. dr. Valentina Rădulescu
    Conf. univ. dr. Lavinia Similaru
    Lect. univ. dr. Ilona Bădescu
    Lect. univ. dr. Oana Duță
    Lect. univ. dr. Ilona Duţă
    Lect. univ. dr. Ramona Lazea

    Întâlnire Cerc de limbă română contemporană – 2 aprilie 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    INVITAȚIE

    Cercul de limba română contemporană își desfășoară activitatea săptămânal, temele abordate, atât din domeniul limbii române contemporane, cât și cele cu caracter interdisciplinar, fiind diverse și reflectându-se în cadrul atelierelor de analiză morfologică, sintactică, al comunicărilor științifice și al conferințelor tematice.

    Marți, 2 aprilie 2024, sunteți așteptați de la ora 10.45, în cadrul unei noi întâlniri, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 31, cabinetul 126.

    Prelegere „Autoare invizibile. Fragmente de autobiografie in Transilvania secolului al XVIII-lea”- 19 aprilie 2024, ora 16:00, sala Grimm

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Sunteți invitați vineri, 19 aprilie 2024, ora 16:00, în sala Grimm a Facultății de Litere UBB, la prelegerea d-nei lector dr. Andrea Feher de la Facultatea de Istorie-Filosofie UBB, intitulată „Autoare invizibile. Fragmente de autobiografie in Transilvania secolului al XVIII-lea”. Vă așteptăm cu drag!

    Întâlnire cu Nils-Øivind Haagensen – 22 martie 2024, ora 18:00

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Evenimentul este corelat cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Poeziei, zi aniversată în fiecare an la data de 21 martie și se desfășoară în limbile norvegiană și română.

    Mai multe detalii la: https://news.ubbcluj.ro/event/ziua-internationala-a-poeziei-celebrata-la-ubb/

    «Nouvelles formes et pratiques de l’écriture de soi : l’autothéorie et la transbiographie», zi de studii online, vineri, 22 martie 2024, 10:45.

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Facultatea din Litere din cadrul UBB, în colaborare cu Universitatea din Passau, Germania, vă invită să participați vineri, 22 martie, începând cu ora 10:45, la ziua de studii online cu titlul: «Nouvelles formes et pratiques de l’écriture de soi : l’autothéorie et la transbiographie».

    Organizatori: Diana Mistreanu (Universitatea din Passau) și Andrei Lazar (UBB, Centrul de Studii Literare Belgiene de Limbă Franceză).

    Pentru a obține linkul de conectare Zoom, programul și rezumatele comunicărilor, vă rugăm să ne contactați la adresa: andrei.lazar@ubbcluj.ro

    Cercul DiaLex – Atelier de Service-Learning

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul DiaLex (Facultatea de Litere / UBB) vă invită la un ATELIER DE SERVICE-LEARNING, susținut de dna dr. Anișoara Pavelea, lector universitar în cadrul Departamentului de Comunicare, PR și Publicitate de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB).

    Evenimentul va avea loc joi, 21 martie 2024, începând cu ora 16, în sala „Popovici” a Facultății de Litere (str. Horea 31).

    Publicație recentă în limba germană a doctorandei noastre despre actrița-vedetă maghiarădin secolul al XIX-lea

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

    Júlia Jakab, studentă în primul an la școala noastră doctorală, este una din autoarele
    volumului recent al serie Klausenburger Beiträge zur Germanistik. Gender und Gendern in
    Sprache und Literatur examinează cadrele literare și lingvistice, regularitățile și convențiile
    genului social. Editat de Manuel Dressel și Thomas Schneider, volumul conține paisprezece
    eseuri. Articolul studentei noastre analizează modul în care Lilla Bulyovszkyné Szilágyi,
    actrița maghiară care a avut cea mai mare carieră în teatrul european de la mijlocul secolului
    al XIX-lea, și-a creat o imagine de actriță intelectuală și cultă care combină rolurile de actor
    și scriitor pentru a-și lăsa amprenta pe scena germană. Studiul Juliei Jakab face parte din teza
    de doctorat elaborată sub conducerea lui dr. Levente T. Szabó. Lucrarea și cartea sunt
    disponibile gratuit aici.

    Apel la candidaturi CELA 2024 – Traducători literari

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Programul european CELA-Connecting Emerging Literary Artists, prin partenerii români din proiect, Muzeul Național al Literaturii Române Iași/FILIT, AER-Asociația Editorilor din România și ARTLIT-Asociația Română a Traducătorilor Literari, caută traducători literari aflați la început de carieră!

    Connecting Emerging Literary Artists (CELA) este un proiect de dezvoltare de aptitudini co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

    Proiectul are o durată de patru ani și se adresează traducătorilor literari și scriitorilor aflați la început de carieră din 11 țări europene (10 limbi), care vor beneficia de formare și promovare prin intermediul unui program de masterclassuri, traduceri, mentorat, prezentări și întâlniri de networking cu întreaga echipă europeană.

    CELA urmărește să ofere creatorilor literari din piețe editoriale europene mici posibilitatea de a-și construi o carieră internațională, de a atrage un public din cât mai multe țări și de a-și dezvolta competențele profesionale.

    Pentru cea de-a treia ediție CELA, suntem în căutare de traducători literari interesați să facă parte din acest program pe durata septembrie 2024 – iunie 2027, care lucrează cu următoarele limbi sursă:

    Spaniolă > Română

    Italiană > Română

    Ucraineană > Română

    Polonă > Română

    Neerlandeză > Română

    Sârbă > Română

    Slovenă > Română

    Cehă > Română

    Bulgară > Română

    Ce oferim:

    • Traducerea a 6 texte scurte în proză (activitate plătită) semnate de scriitorii participanți la proiect din limba sursă cu care lucrați;
    • Publicarea traducerilor pe site-ul CELA și pe alte platforme literare europene;
    • Posibilitatea de a propune / a vota în procesul de selecție al scriitorilor participanți la proiect;
    • 4 masterclassuri internaționale online pe teme relevante pentru formarea profesională;
    • Prezentare individuală – fotografie profesionistă și scurtă biografie;
    • Program de mentorat: veți lucra împreună cu un traducător literar profesionist din aceeași limbă sursă și cu un consultant literar;
    • 2 întâlniri cu echipa națională a proiectului în România;
    • 2 întâlniri de lucru de câte o săptămână: în Torino (29 ian-2 feb 2025) și Bruxelles (datele vor fi anunțate ulterior);
    • Pregătirea și susținerea unui pitch (activitate plătită) pentru cel puțin unul dintre scriitorii cu care lucrați, în vederea obținerii unui contract de traducere;
    • Acces la o comunitate internațională de peste 300 de scriitori, traducători și organizații literare din Europa.

    Ce cerem din partea dumneavoastră:

    • O minimă experiență ca traducător literar de lucrări în proză (ficțiune și non-ficțiune) în limba română;
    • Minimum o traducere publicată și maximum 3, fie într-o revistă literară recunoscută, fie la o editură recunoscută din România;
    • Încadrarea orientativă la nivelul LT2-LT3 din tabelul de competențe al Cadrului de referință privind educația și pregătirea traducătorilor literari, elaborat de organizația Petra-E;
    • Formare teoretică și / sau practică de traducere literară la nivel academic (curs universitar) și / sau participare la programe de traducere literară, colaborări și publicații în domeniul literar în ultimii ani, care pot confirma potențialul dumneavoastră în acest domeniu;
    • Disponibilitatea de a acorda acestui proiect din timpul și programul dumneavoastră, de a vă concentra pe activitățile prezentate și de a menține comunicarea cu organizațiile partenere și ceilalți participanți (limba de comunicare în proiect este engleza).

    Participarea la proiect nu presupune costuri, însă presupune îndatoriri.

    CELA acoperă costurile de călătorie, cazare și masă pentru activitățile cu prezență fizică.

    Realizarea proiectului este posibilă prin depuneri de cereri elaborate de finanțare și munca dedicată a tuturor organizațiilor partenere:

    Next Page Foundation (Bulgaria)

    Book Arsenal (Ukraina)

    deBuren (Belgia)

    Passa Porta (Belgia)

    Scuola Holden (Italia)

    Krakow Festival Office (Polonia)

    Muzeul Național al Literaturii Române Iași/ FILIT (România)

    KROKODIL (Serbia)

    GOGA (Slovenia)

    Escuela de Escritores (Spania)

    Czech Literary Centre (Republica Cehă)

    Wintertuin (Olanda) – instituția coordonatoare de proiect

    Fiecare organizație va selecționa o echipă de scriitori și traducători, care vor fi colegii dumneavoastră de proiect. În total, veți alcătui o comunitate de 165 de creatori literari internaționali.

    Doriți să participați? Vă încurajăm să ne trimiteți candidatura cât mai curând!

    Candidatura dumneavoastră va trebui să conțină 3 documente:

    • Un CV relevant și actualizat (maxim o pagină A4) care să cuprindă obligatoriu: numele complet, detaliile de contact, orașul în care locuiți / lucrați în acest moment și informații relevante despre pregătirea și experiența dumneavoastră în calitate de traducător literar (vă rugăm să adăugați linkuri, unde e cazul, pentru traduceri sau articole publicate);
    • O scrisoare de motivație (maxim o pagină A4) în care să explicați de ce considerați că sunteți un candidat potrivit pentru CELA și ce sperați să obțineți de pe urma acestei experiențe;
    • O scrisoare de recomandare (maxim o pagină A4) din partea unui traducător literar cu experiență care ar putea fi disponibil pe durata proiectului pentru a vă fi mentor pentru munca de traducere propriu-zisă (activitatea mentorului este remunerată pe baza unui contract).

    Vă rugăm să ne trimiteți candidatura dumneavoastră într-un e-mail cu titlul

    Apel la candidaturi CELA

    la adresa cela@artlit.ro, adăugând documentele solicitate mai sus ca anexe în format pdf.

    Termen limită: 14 martie

    Pentru întrebări sau lămuriri suplimentare, puteți trimite un e-mail la adresa cela@artlit.ro sau puteți consulta siteul CELA.

    Un juriu format din organizatorii de proiect, alumni CELA și editori vor selecta câte un traducător pentru fiecare țară participantă în proiect, pe baza criteriilor menționate mai sus.

    Jurizarea va avea loc între 15 martie – 1 aprilie.

    Nu în ultimul rând, CELA se orientează după principii de incluziune și își propune să aleagă participanți reprezentativi pentru diversitatea societăților în care trăim.

    The 12th World Congress of Korean Studies 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Call for Abstracts: The 12th World Congress of Korean Studies>


    The Academy of Korean Studies (AKS) is pleased to announce that the 12th World Congress of Korean Studies will take place at the Vietnam National Universty, Hanoi – University of Languages and International Studies from October 16 (Wednesday) to October 18 (Friday), 2024.

    The congress theme, ‘Beyond Boundaries: Interdisciplinary Communication in Korean Studies’ is designed to invite scholars and experts presenting recent researchers and exchanging academic information as well as networking among Koreanists.

    Prospective participants are invited to submit proposals. For more details, please check the attached file.

    1. Congress Outline

      – Theme : Beyond Boundaries: Interdisciplinary Communication in Korean Studies
      – Dates : October 16 (Wednesday) ~ October 18 (Friday), 2024
      – Venue : Vietnam National Universty, Hanoi – University of Languages and International Studies
      – Language : Korean, English
      – Supervision : The Academy of Korean Studies, Vietnam National Universty, Hanoi – University of Languages and International Studies


    2. Abstract Submission & Application Period

      – Application Period: February 5(Mon.) 10:00AM ~ March 22(Fri.) 5:00PM (Korea Standard Time)
      – Online submission at the Academy of Korean Studies website ☞ Abstract Submission Link ☜
      – Starting from February 5, 2024 (Monday), you can begin the submission process by clicking the „Apply” button located at the bottom right of the abstract submission link.


    3. Important Dates for Prospective Participants

      – Proposal Submission Deadline: ~ March 22
      – Notification of Paper Acceptance: ~ May 3
      – Participant Registration Deadline: ~ May 31
      – Paper Submission Deadline: August 30

      ※ Papers should be submitted only by candidates for the Future Generation Korean Studies Scholar Paper Award; general presenters are not required to submit papers.

      ※ The schedule may change depending on the progress.

    Burse ICR pentru traducători profesioniști, ediția 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Institutul Cultural Român lansează apelul la candidaturi pentru a oferi în anul 2024 cinci burse pentru Traducători Profesioniști. Invităm traducătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 19.03.2024, ora 16:00, ora României, la adresa de e-mail burse@icr.ro.

    Programul îşi propune o colaborare cât mai strânsă cu traducătorii profesionişti, specializaţi în traducerea autorilor români* în limbi străine. Candidaţilor selecţionaţi li se oferă posibilitatea de a traduce în România şi de a interacționa în mod direct cu scriitorii, editorii și traducătorii români. Selecţia dosarelor este făcută de o comisie independentă de specialişti (profesori universitari de limbi străine), pe baza dosarelor de candidatură primite.

    *autori cetățeni români sau originari din România sau autori având ca limbă maternă limba română.

    Numărul de burse acordate anual: 5 (cinci);

    Durata bursei: una sau două luni, în funcție de perioada solicitată de bursier;

    Domeniile pentru care se organizează evaluarea şi selecţia: traduceri;

    Data limită pentru depunerea dosarelor: 19.03.2024, ora 16.00, ora României.

    Sumele acordate: 1.500 euro/1 lună sau 3.000 euro/2 luni, în funcție de perioada solicitată de bursier;

    Documente necesare pentru înscriere (dosarul de solicitare a bursei):

    a.formularul de înscriere;

    b.CV, care să conţină, după caz: participări la colocvii, seminarii, conferinţe, congrese, comunicări; lucrări publicate, proiecte realizate sau în curs de realizare; alte date considerate utile de către solicitant;

    c.copie dupa actul de identitate/paşaport;

    d. copii ale diplomelor de studii;

    e.scrisoare de intenţie/proiect de lucru;

    f. copie după un contract valabil la momentul depunerii dosarului de candidatură, încheiat cu o editura străină pentru publicarea operei traduse (proiectul de candidatură) din literatura română;

    g.declarație pe propria răspundere din care să rezulte că toate documentele trimise sunt conforme cu originalul.

    Adresa la care se trimit documentele: burse@icr.ro

    Data limită pentru depunerea online a dosarelor: 19 martie 2024, ora 16:00, ora României.

    CALENDAR

    • Publicarea anunțului – 19 februarie 2024;
    • Depunerea dosarelor – 19 martie 2024, ora 16:00, ora României;
    • Afișarea rezultatelor – 12 aprilie 2024;
    • Depunerea contestațiilor – 15 – 17 aprilie 2024, ora 16:00, ora României;
    • Soluționarea contestațiilor – 30 aprilie 2024;
    • Afișarea rezultatelor finale – 09 mai 2024;
    • Semnarea contractelor: 10 mai – 14 octombrie 2024.

    Contact: burse@icr.ro

    Mai multe detalii găsiți aici: https://www.icr.ro/pagini/apel-la-candidaturi-pentru-bursele-traducatori-profesionisti-care-se-vor-desfasura-in-anul-2024

    Bursele Woodrow Wilson ICR 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi, în anul 2024, trei burse Woodrow Wilson. Invităm cercetătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până în data 14.03.2024, ora 16:00, ora României, la adresa de email burse@icr.ro

    Institutul Cultural Român şi Woodrow Wilson International Center for Scholars au iniţiat programul de burse de cercetare pe termen scurt începând cu anul 2008. Candidaţii selectaţi vor lucra timp de 3 (trei) luni în cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars, în Washington D.C., unde vor derula activităţi de cercetare avansată. Programul cuprinde 3 (trei) astfel de burse în fiecare an.

    Bursele se adresează cercetătorilor români și profesioniștilor din domenii precum istorie, politici publice, drept, ştiinţe politice şi administrative, relaţii internaţionale, afaceri europene, studii de securitate, educație, jurnalism, ştiinţe economice, care derulează proiecte de cercetare a căror finalitate se poate traduce în formularea de recomandări sau propuneri în domeniul politicilor publice.

    · Candidaţii trebuie să fie implicaţi deja în proiecte de cercetare legate de priorităţile actuale ale României sau din trecutul recent al acesteia, cu o componentă care vizează politici publice, inclusiv în context european sau în cel al relațiilor transatlantice.

    · Candidaţii trebuie să deţină un doctorat în domeniul lor de activitate sau să fie în etapa de redactare a tezei de doctorat.

    · În cadrul procesului de selecţie vor avea prioritate:

    o candidaţii care au publicat cărţi în domeniul lor de specialitate, articole în reviste ştiinţifice recunoscute în sistemul ISI sau rapoarte extinse privind analize și propuneri de politici publice elaborate în cadrul unor proiecte de dezvoltare cu finanțare internațională.

    candidații care abordează teme din domeniile relații internaționale, afaceri europene, științe economice, educație, politici de securitate, politici sociale.

    · Candidaţii eligibili pentru acest tip de burse trebuie să fie cetăţeni români, care au dreptul să deţină o viză de tip J-1.

    · Candidaţii trebuie să facă dovada utilizării fluente a limbii engleze, atestată printr-un certificat lingvistic, recunoscut internațional.

    Selecţia٭ dosarelor este făcută de o comisie independentă de specialişti (profesori universitari), pe baza dosarelor de candidatură primite.

    Numărul de burse acordate anual: 3 (trei) burse

    Durata burselor: 3 (trei) luni

    Domeniile pentru care se organizeazã evaluarea şi selecţia: istorie, politici publice, drept, științe politice și administrative, relații internaționale, afaceri europene, studii de securitate, educație, jurnalism, științe economice;

    Data limită de depunere a dosarelor de candidatură: 14 martie 2024, ora 16.00

    Sumele acordate: 14.000 USD /bursă (din care 4.000 USD reprezintă cheltuieli administrative).

    Documente necesare pentru înscriere (dosarul de solicitare a bursei):

    1. formularul de înscriere;
    2. scurtă prezentare a proiectului de cercetare propus care să nu depăşească cinci pagini MS Word, la două rânduri, şi care trebuie să conţină:
      • o prezentare detaliată a tematicii de cercetare;
      • discuţie asupra originalităţii şi relevanţei proiectului:
      • prezentare a metodelor, teoriilor, şi surselor care vor fi folosite şi, preferabil, semnificaţia arhivelor din zona metropolitană Washington DC pentru finalizarea proiectului.
    3. CV-ul candidatului (incluzând participarea la conferinţe în domeniul de specialitate, lista de publicaţii, burse şi alte premii etc.);
    4. două scrisori de recomandare;
    5. copii după documente oficiale care atestă participarea într-un program doctoral acreditat sau deţinerea titlului de doctor;
    6. documentația trebuie trimisă atât în limba română cât și în limba engleză (proiectul de cercetare, CV-ul);
    7. copie după actul de identitate;
    8. declarația pe proprie răspundere din care rezultă că toate documentele sunt conforme cu originalul.
    9. dovada utilizării fluente a limbii engleze, atestată printr-un certificat lingvistic, recunoscut internațional


    CALENDAR

    Publicarea anunțului – 14 februarie 2024;

    Depunerea dosarelor – 14 martie 2024, ora 16:00, ora României;

    Afișarea rezultatelor – 08 aprilie 2024;

    Depunerea contestațiilor – 09 – 11 aprilie 2024, ora 16:00, ora României;

    Soluționarea contestațiilor – 24 aprilie 2024;

    Afișarea rezultatelor finale – 25 aprilie 2024;

    Semnarea contractelor: 30 aprilie – 1 septembrie 2024.

    Mai multe detalii despre program gasiti aici: https://www.icr.ro/pagini/apel-la-candidaturi-pentru-bursele-woodrow-wilson-2024

    Bursele „Lucian Blaga” ICR, ediția 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2024 trei burse „Lucian Blaga“. Invităm cercetătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 12.03.2024ora 16:00, ora României, la adresa de e-mail burse@icr.ro.

    Bursele„Lucian Blaga“ se adresează cercetătorilor români şi constau în subvenţia pentru a efectua un stagiu de 3(trei) luni în vederea documentării şi cercetării ştiinţifice într-o instituţie culturală dintr-o altă ţară relevantă pentru cercetările propuse. Acest program este dedicat schimburilor academice, vizând doctoranzi şi/sau cercetători consacraţi, care lucrează pe o temă de interes pentru cercetarea românească în directă legătură cu o altă temă mai largă ce presupune o perioadă de cercetare desfăşurată în mediul academic străin (universităţi, institute de cercetare, biblioteci etc.) din ţara care face obiectul cercetării candidaţilor, în vederea pregătirii lucrărilor de doctorat și/sau respectiv a lucrărilor de cercetare ce urmează a fi publicate. 

    Selecţia٭ este făcută de o comisie independentă de specialişti, pe baza dosarelor de candidatură primite, care trebuie să conţină, printre altele, două scrisori de recomandare şi scrisoarea de confirmare a/ale instituţiilor unde vor efectua stagiul de cercetare, contactate în prealabil de către candidaţi.

    Numărul de burse acordate anual: 3 (trei)

    Durata bursei: 3 (trei) luni

    Domeniile pentru care se organizează evaluarea şi selecţia: cercetare şi documentare în domeniile enunţate în Capitolul II, art.3 din Regulamentul general de acordare a burselor pentru cercetare şi documentare şi a altor forme de sprijin material.

    Data limită pentru depunerea dosarelor: marți, 12.03.2024, ora 16.00, ora României

    Sumele acordate: 5.000 euro/bursă.

    Documente necesare pentru înscriere (dosarul de solicitare a bursei):

    a. formularul de înscriere;

    b. C.V.;

    c. copie dupa actul de identitate/paşaport;

    d. un proiect de cercetare;

    e. 2 (două) scrisori de recomandare (de la coordonatorul lucrării şi de la un alt profesor, de preferinţă un specialist pe tema propusă);

    f. copii după studiile publicate în ultimii doi ani în reviste de specialitate recunoscute în domeniul de cercetare ales de către candidat;

    g. un plan de lucru în perioada pentru care se solicită bursă;

    h. scrisoare de confirmare din partea instituţiei unde se va efectua stagiul de cercetare;

    i. în cazul doctoranzilor, copii după documente oficiale care atestă participarea într-un program doctoral acreditat ;

    j. declarație pe propria răspundere din care să rezulte că toate documentele trimise sunt conforme cu originalul.

    Adresa la care se trimit documentele: burse@icr.ro

    Data limită pentru depunerea online a dosarelor:12 martie 2024, ora 16:00, ora României.

    CALENDAR

    • Publicarea anunțului – 12 februarie 2024;
    • Depunerea dosarelor – 12 martie 2024, ora 16:00, ora Romaniei;
    • Afișarea rezultatelor – 05 aprilie 2024;
    • Depunerea contestațiilor – 08 – 10 aprilie 2024, ora 16:00, ora Romaniei;
    • Soluționarea contestațiilor – 26 aprilie 2024;
    • Afișarea rezultatelor finale – 29 aprilie 2024;
    • Semnarea contractelor: 30 aprilie – 15 septembrie 2024.

     Formularul de înscriere și Regulamentul Oficial se pot consulta aici: https://www.icr.ro/pagini/apel-la-candidaturi-pentru-bursele-lucian-blaga-care-se-vor-desfasura-in-anul-2024.

    Bursă a Guvernului Francez: France Excellence

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Versiunea în limba română – mai jos.

    La France lance chaque année l’appel à candidature au programme de bourses du gouvernement français. Depuis 1990 il s’agit de la plus importante campagne des bourses d’un pays étranger en Roumanie, le Gouvernement français a accordé plus 4 000 bourses à des étudiants et à des chercheurs roumains pour qu’ils puissent se spécialiser ou réaliser des séjours de recherche en France.

    Cette année, les bourses du gouvernement français évoluent et prennent le nom de France Excellence. Le Service de coopération et d’action culturelle de l’Ambassade de France en Roumanie gère trois types de bourses France Excellence : des bourses pour le Master, des bourses pour le Doctorat en cotutelle et des bourses de Post-Doctorat à destination des chercheurs (jeunes chercheurs et chercheurs confirmés).

    L’appel à candidatures est ouvert jusqu’au 3 mars 2023 et est actuellement en ligne sur le site de l’Institut français de Roumanie: 

    https://institutfrancais.ro/bucuresti/bursele-guvernului-francez-master-doctorat/#/

    Les candidats peuvent y trouver le Guide pratique ainsi que la Note explicative.

    –          France Excellence Roumanie (anciennement Bourses du Gouvernement Français) dont l’appel est ouvert pour les niveaux Master, Doctorat et Post-Doctorat jusqu’au 4 mars 2024.

    –          France Excellence Europa dont l’appel est ouvert pour le niveau Master jusqu’au 29 mars 2024.

    Franța lansează un apel anual la candidaturi pentru programul de burse ale Guvernului francez. Din 1990, aceasta reprezintă cea mai importantă campanie de burse a unei țări străine în România, Guvernul francez acordând peste 4 000 de burse studenților români pentru ca aceștia să se specializeze în Franța.

    În acest an, bursele Guvernului francez evoluează și iau numele de France Excellence. Serviciul de Cooperare și Acțiune Culturală al Ambasadei Franței în România gestionează trei tipuri de burse France Excellence: burse de masterat, burse de cotutelă pentru doctoranzi și burse postdoctorale pentru cercetători.

    Apelul de candidaturi este deschis până la data de 3 martie 2023 și este publicat online, pe site-ul Institutului Francez din România :

    https://institutfrancais.ro/bucuresti/bursele-guvernului-francez-master-doctorat/#/

    ·         France Excellence Roumanie (fostul program Bourses du Gouvernement Français) este deschis pentru Master, Doctorat și Postdoctorat până pe 4 martie 2024.

    ·         France Excellence Europa: apelul este deschis pentru burse de Master până pe 29 martie 2024.

    Masterclass Digital Humanities în limba maghiară, ediția 2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În perioda 31 ianuarie – 2 februarie 2024, a avut loc un masterclass de științe umaniste digitale în limba maghiară.

    Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, Școala Doctorală de Studii de Hungarologie și Școala Doctorală „Istorie. Civilizație. Cultură” și-a propus să ofere doctoranzilor și post-doctoranzilor maghiari din domeniul științelor umaniste o perspectivă asupra celor mai recente proceduri, soluții teoretice și practice, proiecte de ultimă oră din Ungaria, din țară și din străinătate în domeniul științelor umaniste digitale. A participat la atelier doctoranzi și post-doctoranzi în domeniul științelor umaniste (literatură, lingvistică, etnografie, antropologie, istorie, filosofie).

    Atelierul a fost condus de:

    • Eszter MIHÁLY (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei).
    • István SZEKRÉNYES (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital).
    • Péter HORVÁTH (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național al Patrimoniului Digital)

    Prezentări:

    • Róbert BODNÁR (Biblioteca Universității din Cluj-Napoca, șef de departament al Departamentului de digitizare)
    • Szilárd FERENCZI (Digitéka, curator)

    Programul evenimentului:

    31 ianuarie (miercuri)

    • 14.00 – 16.00: prezentarea atelierului de digitizare al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj, Róbert Bodnár (Biblioteca Universitară, Departamentul de digitizare, șef de departament).
    • 18.00: întâlnire și cină pentru participanți la restaurantul 1568.

    1 februarie – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative

    • 9.00-13.00:
      • Eszter Mihály (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei), dHUpla (https://dhupla.hu/), dezvoltată de Centrul de Științe Umaniste Digitale al Bibliotecii Naționale Széchényi, este o platformă online de ultimă generație pentru publicarea resurselor textuale deținute în colecții publice, oferind un mediu de cercetare adecvat pentru științele umaniste. Obiectivul principal al prezentării este de a descrie platforma, specializată în resurse manuscrise, și infrastructura generală din spatele acesteia, precum și fluxul de lucru care duce un manuscris digitalizat la stadiul de publicabilitate și îl face disponibil ca text digital în spațiul online. De asemenea, vor fi descrise instrumentele pe care le folosim, inclusiv Transkribus, cadrul software de editare XML al Oxygen, diferitele etape de prelucrare a textului și specificitățile fiecărui proiect. De asemenea, participanții vor obține informații despre modalități noi de utilizare a datelor și metadatelor din corpus-ul de text rezultat într-o mare varietate de metode din domeniul științelor umaniste digitale, de la camera de rezervă la studii științifice stilistometrice.
    • 13.00-14.00: prânz la fața locului.
    • 14.00-17.50:
      • István Szekrényes (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital), Prelucrarea automată a documentelor, manuscriselor, arhivelor audio și video. Demonstrația practică va prezenta activități și instrumente din cadrul proiectelor de dezvoltare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale al Universității Eötvös Loránd, care necesită inteligență artificială pentru a produce texte digitale din seturi de date brute (fie că este vorba de înregistrări audio, video, documente scanate), care pot fi utilizate pentru cercetări și interogări ulterioare. În cadrul acestora, ne vom concentra în cel mai mare detaliu asupra metodelor și dezvoltărilor legate de și bazate pe rezultatele recunoașterii scrisului de mână (de exemplu, indexarea semantică), dar vom aborda și provocările specifice ale recunoașterii vorbirii, rezultatele acesteia fiind adaptate la limba maghiară.
      • Péter Horváth (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital), Corpus, instrumente și metode: analiza cantitativă a textelor literare la Departamentul de Științe Umaniste Digitale, ELTE. Prezentarea va aduce în discuție activitățile de cercetare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale din cadrul Universității Eötvös Loránd, cu un accent special pe cercetarea bazată pe corpus a textelor literare maghiare. Prin intermediul rezultatelor unor cercetări recente, participanții vor fi familiarizați cu diferitele metode de lingvistică de corpus, cu posibilitățile de recunoaștere automată a trăsăturilor poetice, precum și cu corpusurile literare și instrumentele de interogare dezvoltate de departament.
    • 19.00: cină pentru participanți la restaurantul Bulgakov.

    2 februarie (vineri)

    • 10.00 – 11.30: Szilárd Ferenczi (Digitéka, curator): prezentare a proiectului Digitéka (Facultatea de Litere, Str. Horea 31, Sala Popovici). Prezentarea este deschisă publicului larg.

    Atelierul de Digital Humanities a fost organizat de conf. univ. dr. habil Levente T. Szabó (directorul Școlii Doctorale de Hungarologie), de acad. prof. univ. dr. Judit Pál și de personalul Filialei din Cluj a Academiei Maghiare de Științe (KAB).

    Atelier de științe umaniste digitale

    Gabriela Isaila | Ştiri

    (în limba maghiară)

    Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, Școala Doctorală de Studii de Hungarologie și Școala Doctorală „Istorie. Civilizație. Cultură” își propune să ofere doctoranzilor și post-doctoranzilor maghiari din domeniul științelor umaniste o perspectivă asupra celor mai recente proceduri, soluții teoretice și practice, proiecte de ultimă oră din Ungaria, din țară și din străinătate în domeniul științelor umaniste digitale. Participanții la atelier sunt doctoranzi și post-doctoranzi în domeniul științelor umaniste (literatură, lingvistică, etnografie, antropologie, istorie, filosofie).

    Atelierul este este condus de:

    Eszter MIHÁLY (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei).

    István SZEKRÉNYES (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital).

    Péter HORVÁTH (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național al Patrimoniului Digital)

    Prezentatori:

    Róbert BODNÁR (Biblioteca Universității din Cluj-Napoca, șef de departament al Departamentului de digitizare)

    Szilárd FERENCZI (Digitéka, curator)

    Program:

    La evenimentele de miercuri și joi vor participa doar candidații selectați pentru formare. Prelegerea de vineri este deschisă publicului, toată lumea este binevenită!

    31 ianuarie (miercuri) 14.00 – 16.00: prezentarea atelierului de digitizare al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj, Róbert Bodnár (Biblioteca Universitară, Departamentul de digitizare, șef de departament)

    Ora 18.00: întâlnire și cină pentru participanți la restaurantul 1568

    1 februarie – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative

    9.00-13.00: Eszter Mihály (director adjunct al Centrului pentru științe umaniste digitale, Biblioteca Națională a Ungariei)

    dHUpla (https://dhupla.hu/), dezvoltată de Centrul de Științe Umaniste Digitale al Bibliotecii Naționale Széchényi, este o platformă online de ultimă generație pentru publicarea resurselor textuale deținute în colecții publice, oferind un mediu de cercetare adecvat pentru științele umaniste. Obiectivul principal al prezentării este de a descrie platforma, specializată în resurse manuscrise, și infrastructura generală din spatele acesteia, precum și fluxul de lucru care duce un manuscris digitalizat la stadiul de publicabilitate și îl face disponibil ca text digital în spațiul online. De asemenea, vor fi descrise instrumentele pe care le folosim, inclusiv Transkribus, cadrul software de editare XML al Oxygen, diferitele etape de prelucrare a textului și specificitățile fiecărui proiect. De asemenea, participanții vor obține informații despre modalități noi de utilizare a datelor și metadatelor din corpus-ul de text rezultat într-o mare varietate de metode din domeniul științelor umaniste digitale, de la camera de rezervă la studii științifice stilistometrice.

    13.00-14.00: prânz la fața locului

    14.00-17.50

    István Szekrényes (Universitatea din Debrecen / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital)

    Prelucrarea automată a documentelor, manuscriselor, arhivelor audio și video

    Demonstrația practică va prezenta activități și instrumente din cadrul proiectelor de dezvoltare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale al Universității Eötvös Loránd, care necesită inteligență artificială pentru a produce texte digitale din seturi de date brute (fie că este vorba de înregistrări audio, video, documente scanate), care pot fi utilizate pentru cercetări și interogări ulterioare. În cadrul acestora, ne vom concentra în cel mai mare detaliu asupra metodelor și dezvoltărilor legate de și bazate pe rezultatele recunoașterii scrisului de mână (de exemplu, indexarea semantică), dar vom aborda și provocările specifice ale recunoașterii vorbirii, rezultatele acesteia fiind adaptate la limba maghiară.

    Péter Horváth (ELTE, Departamentul de științe umaniste digitale / Laboratorul Național de Patrimoniu Digital)

    Corpus, instrumente și metode: analiza cantitativă a textelor literare la Departamentul de Științe Umaniste Digitale, ELTE

    Prezentarea va aduce în discuție activitățile de cercetare ale Departamentului de Științe Umaniste Digitale din cadrul Universității Eötvös Loránd, cu un accent special pe cercetarea bazată pe corpus a textelor literare maghiare. Prin intermediul rezultatelor unor cercetări recente, participanții vor fi familiarizați cu diferitele metode de lingvistică de corpus, cu posibilitățile de recunoaștere automată a trăsăturilor poetice, precum și cu corpusurile literare și instrumentele de interogare dezvoltate de departament.

    19.00: cină pentru participanți la restaurantul Bulgakov

    2 februarie (vineri) 10.00 – 11.30: Szilárd Ferenczi (Digitéka, curator): prezentare a proiectului Digitéka (Facultatea de Litere, Str. Horea 31, Sala Popovici). Prezentarea este deschisă publicului larg.

    Atelierul de Digital Humanities este organizat de conf. univ. dr. habil Levente T. Szabó, acad. prof. univ. dr. Judit Pál și de personalul Filialei din Cluj a Academiei Maghiare de Științe (KAB).

    CONFERENCE CALL

    Gabriela Isaila | Ştiri

    COLD WAR, WARM FRIENDSHIPS: Politics and Culture in The Cold War Editions of the World Festival of Youth and Students

    October, 17-18, 2024 “Babeș-Bolyai” University, Cluj-Napoca, Romania


    During the Cold War, both blocs championed art, popular culture, sporting competitions, and
    major exhibitions and festivals for propaganda purposes shedding light on the strategic
    deployment of cultural diplomacy in a time of crisis. György Péteri’s conception of the “Nylon
    Curtain” provides a more accurate image than the “Iron Curtain,” conveying a scenario in
    which both the United States and communist countries prioritized visibility on the other side.
    This curtain-like transparency enabled the USA to promote its lifestyle and values, thus
    exposing socialist societies to the capitalist paradigm. Conversely, isolation was not
    advantageous for the “Eastern Bloc” countries, as it signified international failure and
    consequent marginalization.


    Pia Koivunen (2022) provides a comprehensive analysis of the World Youth Festivals during
    the Cold War, particularly focusing on their role in Soviet cultural diplomacy. Koivunen’s study
    reveals that the Soviet Union successfully utilized the World Festival of Youth and Students
    for its cultural diplomacy efforts from the late Stalinism period through the early Khrushchev
    era. She discusses the evolution of these youth gatherings into a Soviet cultural product,
    beginning with the first festival in Prague in 1947. Importantly, Koivunen re-evaluates the role
    and agency of young people in these events. She argues that the World Youth Festivals were
    not merely orchestrated rallies by Kremlin bureaucrats. Instead, they became significant spaces
    for transnational encounters among young people. These festivals provided opportunities for
    youth to find ways to overcome the various restrictions and boundaries imposed by the Cold
    War world. Through detailed analysis of grass-roots interactions, she suggests that individuals
    had more opportunities for transnational contacts than previously acknowledged by
    scholarship.


    The forthcoming conference poses a question about a nuanced view of the World Youth
    Festivals, highlighting their complexity and significance as tools of Soviet cultural diplomacy
    and as platforms for youth interaction and exchange during the Cold War. We want to examine
    the relationships not so much between the two blocs, but we are particularly interested in
    cultural diplomacy, cultural exchanges and individual relationships and the complexity of these
    large-scale events and their political, cultural, artistic and social implications within the State-
    Socialist World and on the background of Cold War propaganda.


    Possible paper topics include, but are not limited to:
    ● Politics and Parades: Youth, Festivals, and Communist Propaganda.
    ● Peeping through the Nylon Curtain: Propaganda Visibility
    ● “Body and Nation”: Communist Festivals, Youth, Education, Peace and Sports
    ● Merging Rituals. Religious versus Soviet-Style Ceremonies
    ● International Solidarity and Metaphors of the Anti-Colonial Rule within Propaganda.
    ● Economic and Civil Costs of the Youth Festivals
    ● Cultural Exchanges as Facilitators of Future Economic and Political Agreements
    ● The Festivals: Global audience and Exoticization
    ● Activism and Feminism in Youth Festival Propaganda


    To submit a proposal for a 20-minute contribution, please send an abstract of no more than 300 words and a short bio of up to 100 words in a single file to the organizers Andrada Fătu-Tutoveanu (andrada.pintilescu@ubbcluj.ro) and Karolina Łabowicz-Dymanus (karolinalabowiczdymanus@gmail.com) by 15 April 2024. Selected applicants will be notified by 10 May 2024. The working language of the workshop will be English. For any inquiries, feel free to contact organisers.


    Organisers:
    Andrada Fătu-Tutoveanu, Ph.D., Lecturer, “Babeș-Bolyai” University, Cluj-Napoca, Romania
    Karolina Łabowicz-Dymanus, Ph.D., Assistant Professor, Polish Academy of Sciences,
    Warsaw, Poland

    DOWNLOAD THE DOCUMENT OF THE OFFICIAL CALL

    Sărbătorile de iarnă pe stil vechi ale ucrainienilor

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Uniunea Ucrainienilor din România, filiala Cluj, în colaborare cu specializarea Limbă și literatură ucraineană a facultății noastre, organizează sâmbătă, 13 ianuarie 2024, un eveniment de analiză, de evocare și, mai ales, de celebrare a sărbătorilor pe stil vechi ale poporului ucrainean. Evenimentul va avea loc la sediul UUR Cluj, începând cu ora 15:00. Vă așteptăm cu drag!

    Spectacol „Divane. Județe”

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Literatură română veche și premodernă vă invită la un nou eveniment, un spectacol unic, regizat și conceput dramaturgic de către Ioana Toloargă, absolventă a Facultății de Litere. Piesa „Divane. Județe” va fi jucată miercuri, 10 ianuarie 2024, în sala Eminescu a Facultății de Litere, începând cu ora 19:00, și reprezintă o adaptare inedită după opera lui Dimitrie Cantemir. Vă așteptăm cu drag!

    Sărbătorirea Crăciunului Nordic

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, secția de limbă și literatură norvegiană, împreună cu secția de limbă și literatură finlandeză și Biblioteca de Studii Nordice, organizează an de an o petrecere de Crăciun intitulată Julefest

    La acest eveniment, conceput alături de studenți și pentru studenți, ne întâlnim și cântăm colinde alături de corul Glomma de la norvegiană și corul Porokuoro de la finlandeză, servim gustări şi răspândim voie bună.

    În acest an, sărbătorirea Crăciunului Nordic are loc miercuri, 13 decembrie 2023, ora 18.00, sala 205.

    Vă așteptăm!

    Eveniment – Cercul de poezie nordică „DitLek”

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Lumea lui Jon Fosse. Laureat Nobel 2023. Traduceri, puneri în scenă, interpretări

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Facultatea de Teatru și Film, Facultatea de Litere, Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave organizează în data de 8 decembrie 2023, ora 18.00, evenimentul Lumea lui Jon Fosse. Laureat Nobel 2023. Traduceri, puneri în scenă, interpretări.

    Evenimentul se desfășoară la Facultatea de Litere, sala Popovici, în limba română, și este destinat atât studenților care studiază limba și literatura norvegiană în cadrul Facultății de Litere, cât și studenților de la Facultatea de Teatru și Film. 

    Prezintă Daria Ioan (lector universitar doctor, Facultatea de Teatru și Film), Sanda Tomescu Baciu (profesor universitar doctor, Facultatea de Litere), Roxana-Ema Dreve (conferențiar universitar doctor, Facultatea de Litere), doctor Anamaria Babiaș-Ciobanu și masterand Diana Ciot-Monda. 

    Poezia boreală contemporană

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează joi, 23 noiembrie 2023, ora 18.00, o conferință cu tema: „Poezia boreală contemporană”, în cadrul căreia se vor discuta poeme islandeze. Selecția de poezii face parte din antologia de poezie islandeză contemporană, Avalanşa e pe sfârşite, nou apărută la Casa de Editură Max Blecher, Bucureşti, în 2023.

    Invitata, Ioana Miron, este licențiată a Facultații de Litere a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția Literatură universală și comparată-Limba și literatura engleză. A studiat  limba şi literatura germană la Universitatea din Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, iar în prezent studiază limba norvegiană. A debutat cu volumul de poezii Picaj, Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2016. În prezent este traducător şi ilustrator, traducând, printre altele, volumele de poezie Stanch Modulation (Ioana Miron) și My Murderer’s Chant (Şerban Axinte), apărute la Editura Vinea din Bucureşti. 

    Evenimentul, coordonat de lect. univ. dr. Raluca Duinea, este realizaț și moderat de conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve și asist. univ. dr. Diana Lățug și se desfășoară online pe platforma Zoom, în limbile norvegiană și română: https://us02web.zoom.us/j/9203140579 (Meeting ID: 920 314 0579).

    Cercul DiaLex – A doua întâlnire din anul universitar 2023-2024

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul DiaLex (Facultatea de Litere, UBB) vă invită la conferința Războiul gramaticilor în Transilvania sec. al XVI-lea, susținută de dr. Iulian-Mihai DAMIAN, lector universitar în cadrul Departamentului de Limbi și literaturi clasice de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai.

    Joi, 23 noiembrie 2023, ora 17

    Facultatea de Litere, str. Horea 31

    Sala „Popovici”

    Veronica Isailă, Imaginar lingvistic balcanic în romanul Theodoros de Mircea Cărtărescu

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul DiaLex (Facultatea de Litere / UBB) vă invită la conferința Imaginar lingvistic balcanic în romanul Theodoros de Mircea Cărtărescu, susținută de drd. Veronica ISAILĂ (Școala doctorală de Studii lingvistice și literare, Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai).

    Întâlnirea este moderată de prof. univ. dr. habil. Adrian CHIRCU.

    Joi, 26 octombrie 2023, ora 17

    Facultatea de Litere, str. Horea 31

    Sala „Popovici”

    Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Dezbaterea publică pentru informarea comunității academice privind Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului va avea loc în data de 16 iunie 2023, în sala Vasile Bogrea, Clădirea Centrală a Universității, str. M Kogălniceanu nr. 1, et. 1,  la ora 10:00.

    De asemenea, vă anunțăm că Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului se va desfășura conform Hotărârii Senatului din 22 mai 2023, în data de 26 iunie între orele 9:00-17:00. Fiecare facultate va organiza propria secție de votare. Studenții electori vor vota în cadrul facultăților, iar pentru unitățile de cercetare nearondate facultăților se va organiza o secție separată de vot.

    Admiterea la Școala doctorală de Hungarologie

    Gabriela Isaila | Ştiri

     

    Data admiterii: 

    11 septembrie 2024, 9-11 (scris), 12:00 (oral), sala Litere L1 (etajul 2) 

     

    Toți cetățenii UE sunt eligibili să candideze pentru locurile oferite de școala doctorală în condiții egale. Informații administrative detaliate privind procedura de admitere (în limbile română, maghiară și engleză) sunt disponibile pe site-ul secretariatului ISD. 

    Pentru admiterea de toamnă, se acceptă candidaturi numai pentru locurile rămase libere la admiterea de vară. În cazul în care la admiterea de vară și de toamnă rămân locuri libere la alte școli doctorale din UBB, școala doctorală poate solicita realocarea acestor locuri propriilor candidați (aflați pe listele de așteptare cu cereri de glisare). 


    Tematica de admitere 2024 

    Proba de admitere pentru Școala Doctorală de Hungarologie: 

    1. În momentul înscrierii, candidații vor depune la secretariatul școlii doctorale ( la adresa hungarologia.lett@ubbcluj.ro) și la conducătorul de doctorat un plan de cercetare de 3-5 pagini în limba maghiară, legat de tema profesională a conducătorului de doctorat ales. Planul trebuie să includă o explicație tehnică detaliată și o justificare a problemei de cercetare, principalele ipoteze ale cercetării planificate, un rezumat al literaturii de specialitate care să demonstreze cunoștințe prealabile despre subiect și informații de bază privind aspectele practice ale cercetării (de exemplu, calendarul cercetării în timpul anilor de doctorat). Examenul oral de admitere va consta într-o prezentare a planului de cercetare și un răspuns la întrebările adresate.
    2. un examen scris bazat pe literatura de specialitate a temei anunțate de conducătorul de doctorat ales de dumneavoastră.

    Întrebările practice privind procedura de admitere pot primi răspuns de la secretariatul școlii doctorale(hungarologia.lett@ubbcluj.ro)(program de lucru la secretariatul școlii doctorale: zilnic între orele 9.00 și 15.00). 


    În 2024, Școala Doctorală de Hungarologie scoate la admitere următoarele tipuri de locuri 

    Sesiunea de admitere septembrie 2024


    Acad. prof. dr. Gábor Csilla

    1 loc bugetat fără bursă

    Membrii comisiei de admitere: dr. Gábor Csilla (președinte), prof. dr. Berszán István, conf. univ. dr. habil. T. Szabó Levente


    Prof. emerit dr. Egyed Emese

    1 loc cu taxă

    Membrii comisiei de admitere: dr. Egyed Emese (președinte), prof. dr. Gțbor Csilla, conf. univ. dr. Máthé Dénes


    Rezultatele admiterii – Sesiunea de toamnă 2024

    Nr. crt.  ID candidat platformă  Nr. legitimație  Media 

     

    Forma de înmatriculare 
    1  183842  8/DM  9,5  taxă, cu frecvență, doctorat științific 
    2  184046 9/DM  10  buget, fără bursă, cu frecvență redusă, doctorat profesional 

    Rezultatele admiterii – Sesiunea de vară 2024

    Nr. crt.  ID candidat platformă  Nr. legitimație  Media 

     

    Forma de înmatriculare 
    1  124420  1/DM  10  buget, bursă, cu frecvență, doctorat științific 
    2  137075  2/DM  10  buget, bursă, cu frecvență, doctorat științific 
    3  176802  3/DM  9.90  taxă, cu frecvență, doctorat științific 
    4  179687  4/DM  9  taxă, cu frecvență, doctorat științific 
    5  175376  5/DM  10  buget, bursă, cu frecvență, doctorat științific 
    6  180007  6/DM  9.90  buget, fără bursă, cu frecvență redusă, doctorat profesional 
    7  180496  7/DM  10  buget, bursă, cu frecvență, doctorat științific 

    Sesiunea Științifică 2023 – Școala Doctorală Studii de Hungarologie

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri

    Program

    26. mai 2023

    Sala Popovici

     

     

    9:00 – deschiderea conferinței

    9: 10 – 9: 30: Tőke Sugárka A csíksomlyói pünkösdi búcsú szent és profán elemei a 2022-es online (világi) sajtó tükrében. Conducător: dr. Tánczos Vilmos

    9: 30 – 9:50: András Ignácz A cigányok temetőkultusza Kászonfeltízen. Conducător: dr. Tánczos Vilmos

    9: 50– 10: 10: Miron-Vilidár Vivien Az ideális, az elutasított és a természetes női testről alkotott kép a fiatal erdélyi nők felfogásában. Conducător: dr. Tánczos Vilmos

    10: 10 – 10: 30: Mitruly Árpád Hamlet-idézetek és -parafrázisok az Ulysses-fordításokban. Conducător: dr. Benő Attila

    10: 30 – 11: 00: pauză

     

    11: 00 – 11: 20: Molnár Attila Irodalmi és zenei párbeszéd Vály Sándor művészetében. Conducător: dr. Domokos Johanna

    11: 20 – 11:40: Bilibok Apollónia Kommunikációs szintek és kódváltások a nagyváradi Szigligeti Színház Y című előadásában. Conducător: dr. Domokos Johanna

    11: 40 – 12:00: Miklós Krisztina Kódváltási stratégiák Tompa Andrea Omerta. Hallgatások könyve című regényében. Conducător: dr. Domokos Johanna

    12: 00 – 12: 20: Tőtős Dorottya „Csudálkozik, hogy ismerik nevét nálunk”. Huysmans À rebours című regényének korai magyar recepciója. Conducător: dr. T. Szabó Levente

    13: 00 – 14: 30: pauză de masa

     

    14: 30 – 14: 50: Fülöp Anna A margináliák suttogásai. Conducător: dr. Gábor Csilla

    14: 50 – 15: 10: Domokos Zsófia Borsos Tamás 16–17. századi emlékíró-diplomata munkáiról: Kiadástörténeti összegzés és filológiai megjegyzések. Conducător: dr. Gábor Csilla

    15: 10 – 15: 30: Nagy Emese Ingrid Intellektuális, teológiai vagy népi pokol? Lépes Bálint pokoltükre. Conducător: dr. Gábor Csilla

    15: 30 – 15: 50: Bereczki Szende Inkluzív szerzői és „menedzseri” gesztusok Cseh Katalin tevékenységében. Conducător: dr. Egyed Emese

    15: 50 – 16: 10: închiderea conferinței

    16: 30 – anunțarea rezultatelor

     

    Vă așteptăm cu drag!

    Translating Europe Workshops 2023

    Gabriela Isaila | Ştiri

     

    Departamentul de Limbi Moderne Aplicate, în parteneriat cu Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene, organizează conferința Translating Europe Workshops 2023 – “Language for Specific Purposes: Building the Bridge between Academics and Language Practitioners”, care se va desfășura în perioada 11-12 mai 2023, la Cluj-Napoca.

    Evenimentul reunește profesori, studenți, traducători și specialiști din mediul academic și mediul profesional, cu scopul de a consolida vechi legături și de a stabili noi punți de comunicare între comunitatea academică și comunitatea profesională din industria limbajelor de specialitate, a traducerilor și a terminologiei.

    Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la Hotel Universitas, în data de 11 mai, ora 15:00, în cadrul mesei rotunde cu titlul . ? Sesiunea plenară și atelierele tematice se vor desfășura la Facultatea de Litere în data de 12 mai, începând cu ora 09:30.

    Mai multe detalii cu privire la vorbitori și programul conferinței sunt disponibile la adresa: https://conferintatew2023.webnode.page/

    Formular de înscriere : https://forms.gle/b9qpmviYWnFuC7997

    Competență și eficiență în predarea limbii române copiilor și elevilor aparținând minorităților naționale

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În perioada 27-28 aprilie 2023, la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, vor fi organizate conferințele și atelierele prevăzute pentru implementarea activității A4 din cadrul proiectului POCU 152864, Competență și eficiență în predarea limbii române copiilor și elevilor aparținând minorităților naționale, destinate absolvenților celei de-a doua sesiuni de formare a formatorilor organizată de UBB.

    La festivitatea de deschidere a acestui eveniment, vor participa reprezentanții MEN, ai rectoratului UBB și ai conducerii Facultății de Litere, precum și cadre didactice care predau limba română minorităților naționale în învățământul preuniversitar, alături de echipa de experți a UBB.

     

    Vocea străinilor românofoni

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Centrul Cultural Japonez al Universității Babeș-Bolyai și Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească al Facultății de Litere organizează cea de-a treia ediție a evenimentului „Vocea străinilor românofoni”.

    Evenimentul se va desfășura în data de 1 aprilie 2023, între orele 12:00 și 14:00, la Centrul NTT Data (Str. Constanța, nr. 19-21) și se va bucura de participarea unor reprezentanți ai Ambasadei României în Japonia și ai Ambasadei Japoniei în România, precum și de participarea doamnei Eri Watanabe, ambasadoarea de bunăvoință a României în Japonia.

    Intervențiile și prezentările se vor desfășura la fața locului sau online, evenimentul având un format hibrid și incluzând relatări ale experienței învățării limbii române și ale contactului cu cultura română, susținute de către participanți din diverse țări.

     

    Dinamica Limbajelor de Specialitate: Tehnici şi strategii inovatoare

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limbi Străine Specializate al Facultăţii de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, are bucuria de a vă invita la cea de a XIII-a conferinţă internaţională „Dinamica Limbajelor de Specialitate: Tehnici şi strategii inovatoare”, 9-10 iunie 2023, Cluj, România. Toate detaliile privind desfășurarea conferinței sunt disponibile aici:

    http://lett.ubbcluj.ro/dls/invitatie/

    Alegeri doctorat 2022

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

    Calendarul organizării alegerilor și desemnării membrilor consiliului Școlii Doctorale Studii de Hungarologie 2022

     

    Depunerea candidaturilor la școala doctorală (candidaturi pentru consiliu; candidatură director; și depunerea, la invitafia Consiliului Școlii Doctorale, a CV- urilor și listelor de publicații de la specialiști, pentru membrii extemi ai CSD): 3 – 5 octombrie 2022

     

    Afișarea candidaturilor pe website-ul/avizieru1fiecărei școli doctorale/decanat:   6 – 7 octombrie 2022

    Secretara SDSH încarcă candidaturile pe website-ul școlii

    Anunțarea candidaturilor neeligibile: 10 octombrie 2022, ora 12:00

     

    Depunere și rezolvarea de contestații pentru candidații declarați neeligibili pentru alegerile membrilor Consiliului Școlii Doctorale, și rezolvarea acestora: 10– 12 octombrie 2022

     

    Depunerea contestațiilor: 11 octombrie, ora 10:00

    Rezolvarea contestatiilor: 12 octombrie, ora 14:00

     

    Alegerile/exprimarea votului pentru alegerea membrilor Consiliului Școlii Doctorale:

    11 octombrie, orele 11:45, Sala Dézsi

    13 octombrie, orele 18:00, Sala Ottlik

    Afișarea rezultatelor alegerilor Consiliului Școlii Doctorale: 17 octombrie 2022

    Alegerea directorului de școala doctorală:

    18 octombrie, orele 11:45 – Sala Dézsi

    Validarea componenței Consiliilor alese la nivelul Școlilor Doctorale și numirea  directorilor Școlilor Doctorale de către CSUD: 24 – 28 octombrie 2022

    Validarea de către Senat: noiembrie 2022

     

     

    Comisia de alegeri SDSH

    1. dr. Szabó Árpád Töhötöm, UBB, Facultatea de Litere
    2. dr. Molnár-Bodrogi Enikő, UBB, Facultatea de Litere
    3. Bereczki Szende, drd. an. II, SDSH

     

    Comisia de rezolvare a eventualelor contestații, comisie comună pentru școlile SDSLL și SDSH:

    1. Univ. Péntek János
    2. Univ. Zdrenghea Mihai
    3. Prodecan lect. dr. Czégényi Dóra Andrea

     

     

     

     

    Susținere publică – teză de doctorat

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie

     

    Facultatea: Litere

    Locul susținerii: sala Popovici

    Data: 22. septembrie 2022, ora 12:00

    Autorul tezei de doctorat: Benke András

    Titlul tezei de doctorat: Az elismerés és az (inter)szubjektivitás alakzatai Tar Sándor prózaepikájában (Figurilerecunoașterii și a intersubiectivității în poetica prozei lui Tar Sándor)

    Domeniul de doctorat: Filologie

     

    Comisia de doctorat:

    conf. univ. dr Selyem Zsuzsa (președinte – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

    prof. univ. dr. Gábor Csilla (conducător de doctorat – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

    conf. univ. dr. Balázs Imre József (referent – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

    conf. univ. dr. Bányai Éva (referent – Universitatea din București)

    conf. univ. dr. Antal Balázs (referent – Universitatea din Nyíregyháza)

     

    Teza este depusă la: Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Cluj – Napoca

     

    In memoriam Ion Vlad

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Profesorul Ion Vlad

    In memoriam

    După 50 de ani de profesorat și 70 de ani de scriitură critică și teoretică, numele Profesorului Ion Vlad rămâne indisolubil legat de Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” și de școala literară clujeană, la al căror prestigiu a contribuit fundamental, formator. De aceea, ca pentru orice spiritus rector, „marea trecere” nu exacerbează atât sentimentul absenței și al vidului lăsate în spațiul intelectual, cultural și uman, pe cât celebrează, paradoxal, tocmai prezența exemplară, modelul.

    Dascăl, teoretician și critic literar, Profesorul Ion Vlad este, pentru generațiile sale de studenți, Profesorul. Prototipul, idealul. Maestrul. Cel care nu preda, ci oficia, iniția într-un mister, propunea participare la un sacerdoțiu. Cursurile erau ceremonial retoric, torsadarea inflexiunilor vocii și arhitectura gesturilor transportau din amfiteatrul studențesc în agora, iar spectacolul de inteligență sclipitoare și erudiție desfășura, ca într-o diaporamă esențială, Universaliile. La fel se întâmpla și în discursul teoretic și critic scris, unde Profesorul era în căutarea unui Ur-text cuprinzător ce dialoga cu toate celelalte texte ale literaturii lumii sub semnul povestirii și al ordinii narative.

    Născut la 26 noiembrie 1929, la Archiud, jud. Bistrița-Năsăud, a urmat studii liceale în Arad și Târgu-Mureș, a absolvit în 1952 Facultatea de Filologie a Universității „Victor Babeş”, alături de colegi precum Ion Brad și Dumitru Micu, și va fi numit în toamna aceluiași an asistent la Catedra de Literatură română de către D. Popovici. Cariera universitară astfel începută va urma coerent parcursul obișnuit până în 1972, când va deveni Profesor univ. și va fi dublată de funcții administrative – prodecan și decan al Facultăţii de Filologie (1965-1968) și Șef de catedră la Catedra de literatură română, comparată şi teorie literară a aceleiași facultăţi (1984-1990). În 1976 este ales Rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, funcție în care va rămâne până în 1984, într-o perioadă „dintre cele mai tragice […], când arbitrarul a devenit și mai agresiv, și mai violent”, iar învățământul umanist era la limita anihilării, sub presiunea supradimensionării importanței celui tehnic. Soluția strategică a fost, ca în toate momentele de răscruce culturală, una compensatorie: cea a conceperii Universității ca „realitate spirituală”, unde să se păstreze, încă, atmosfera intelectuală paideică și primatul valorilor culturale și de educație.

    În paralel cu vocația universitară, Profesorul Ion Vlad este implicat deplin în viața literară și culturală clujeană. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1978, Membru în Comitetul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj, Membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, Secretar / Președinte al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj (1981–1984), va fi, în același timp, o prezență de referință pentru revistele literare clujene („Tribuna” – redactor-șef adjunct, „Steaua” – membru în consiliul consultativ). Colaborează la „Arta Scientiarum Litterarurmque” Universitas Iagellonica, „Almanahul literar”, „Amfiteatru”, „Apostrof”, „Astra”, „Cahiers roumains d’études littéraires”, „Caiete critice”, „Convorbiri literare”, „Contemporanul”, „Cronica”, „Luceafărul”, „Manuscriptum”, „Revista de istorie şi teorie literară”, „România literară” etc. Cronicar dramatic la „Steaua”, și invitat de mai multe ori, în acest context, să preia direcția Teatrului Naţional din Cluj, va accepta în iulie 1972. Cu aceeași viziune unitară, decis să construiască și să ofere instituției clujene strălucirea meritată, îi invită pe Dan Micu să pună în scenă Antoniu și Cleopatra și pe Alexa Visarion să deschidă stagiunea cu o piesă a lui D.R. Popescu, într-un moment când cenzura teatrului era mai acerbă ca niciodată, iar metodele ei atingeau limitele absurdului și al deriziunii. După vizionări nenumărate și una, trist-memorabilă, cu oamenii muncii, în prezența regizorului, a autorului piesei de teatru și a directorului instituției culturale, premiera din deschiderea stagiunii are loc, dar Ion Vlad decide în aceeași seară să își dea demisia.

    Gestul său, impunând prin inflexibilitatea celui care nu renunță la demnitatea omului de cultură rămas fidel, indiferent de context și consecințe, valorilor sale etice și estetice personale, naște comentarii admirative, imaginându-se scenarii în care toți intelectualii constrânși de regim să abdice de la propriile principii ar fi reacționat similar, creând, astfel, „o voce comună”.

    Teoretician și critic literar, cronicar dramatic ori eseist implicat în problemele cetății, publică studii de teorie și critică literară, prefațează și postfațează volume de autor sau colective, scrie și publică în limba română, engleză și poloneză.Cărțile sale vorbesc despre povestirea ca arhetip și despre structuri narative, compoziție și „memorie transcrisă”, „vocația reprezentărilor”, relația spațiu-timp, forme, canoane etc. „celebrând privirea reflexivă” și „încrederea finală în natura umană”: Între analiză şi sinteză, 1970, Descoperirea operei, 1970, Povestirea. Destinul unei structuri epice, 1972; Convergenţe, 1972; antologia Romanul românesc contemporan, 1944-1974, 1974; Lecturi constructive, 1976; Lectura – un eveniment al cunoaşterii, 1977; „Cărţile” lui M. Sadoveanu, 1981; Lectura romanului, 1983; Pavel Dan. Zborul frânt al unui destin, 1986; Lectura prozei, 1991 Aventura formelor. Geneza şi metamorfoza genurilor, 1996; În labirintul lecturii, 1999; Romanul universurilor crepusculare, 2003; The Novel of Crepuscular Universes, traducere Delia Drăgulescu, 2010, Dreapta şi necruţătoarea magistratură a timpului. Scriitori, cărţi, confesiuni, 2017.

    În toate, patima căutării „cărții absolute” alături de laitmotivul narațiunii ca forma formans și forma mentis intrinsecă naturii umane și asigurând, practic, continuitatea și prezența de dincolo de trecerea devenită joc (cu ecouri argheziene din De-a v-ați ascuns) prin vindecarea ei într-un „prezent etern al umanității”: „Omul învață să comunice povestind, celebrând cunoașterea și descoperind căile cunoașterii de sine. […]. Homo narrativus se asociază lui homo faber și celui care gândește, homo sapiens. Dar condiția ființei de a exista se scrie prin semnele comunicării verbale, iar aceasta este totdeauna povestire. Șoptită sau rostită puternic de rapsod sau de homeridul chemat să celebreze; jucată în fața lumii și anexându-și astfel ipostaza jocului, între povestitor și acel homo ludens se înfiripă o înțelegere secretă în beneficiul lumii: ei aduc povestirea, mitul povestit, basmul și povestea, istoriile teribile și dramele cutremurătoare, pentru ca oamenii să asculte, precum într-o taină și într-un miracol, istoria ființei de la începuturile ei și până în ceasul acelui prezent etern al umanității” (Aventura formelor, 1996).

     

    A apărut noul număr al revistei de hungarologie Hungarian Studies Yearbook

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Revista este publicată de editura prestigioasă de Gruyter/Sciendo.

    A apărut volumul din acest an al Hungarian Studies Yearbook: Volume 4 (2022): Issue 1 (November 2022) (sciendo.com)
    Hungarian Studies Yearbook este o revistă de studii de hungarologie în limba engleză publicată de de Gruyter/Sciendo și editată la Facultatea de Litere. Revista, care este listată în mai multe baze de date internaționale de prestigiu, este susținută de Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe. Numerele anterioare ale revistei sunt disponibile aici: https://sciendo.com/journal/HSY

    Film in Norway and Germany

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de limbi și literaturi scandinave, în parteneriat cu Biblioteca Austria și Departamentul de limbă și literatură germană susține, cu sprijinul NORLA (Norwegian Literature Abroad) și al Ambasadei Regatului Norvegiei în România, în data de 17 noiembrie 2022, în intervalul 16.00-19.00, evenimentul Film in Norway and Germany.

    Evenimentul se desfășoară la Biblioteca Austria, în limba engleză, și este în primul rând destinat studenților care studiază limba și literatura norvegiană și limba și literatura germană în cadrul Facultății de Litere. Conferențiază editorul, criticul de film și fostul director al Norsk Filminstitutt, Jan Erik Holst. Participă cu prelegeri și discursuri prof. univ. dr. Sanda Tomescu-Baciu, întemeietoarea studiilor de norvegiană la Universitatea Babeș-Bolyai, conf. univ. dr. Daniela Vladu, directorul Departamentului de limbă și literatură germană, conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve, directorul Departamentului de limbi și literaturi scandinave, lect. univ. dr. Laura Laza, din partea Bibliotecii Austria.

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează vineri, 4 noiembrie 2022, ora 10:00, manifestarea „Cum traducem un screenshot?”, despre volumul de debut al poetului Tudor Pop, Softboi mimosa (editura OMG, 2019).

    Tudor Pop s‑a născut în 17 noiembrie 1999 la Baia Mare. A studiat limbile norvegiană și germană în cadrul Facultății de Litere (Universitatea Babeș-Bolyai). În prezent urmează un program de masterat în filosofie contemporană în cadrul aceleiași universități.

    Evenimentul va fi moderat de Conf dr. Roxana-Ema Dreve și de Asist. dr. Diana Lățug și se va desfășura online, pe platforma Zoom, în limbile norvegiană și română.

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează joi, 14 decembrie 2023, ora 18:00, o conferință cu titlul Spør almen om savn (Întreabă ulmul despre dor), în cadrul căreia se vor analiza trei poeme scrise de Karoline Brændjord. Selecția de poezii a apărut în volumul Jeg vil våkne til verden (Vreau să mă trezesc în lume), la Editura Gyldendal Norsk Forlag AS, în 2020.

    Invitata, Rachel Rankin, este doctorandă la Universitatea din Edinbrugh, iar în prezent își finalizează teza de doctorat despre diferite metode de re-poetizare, concentrându-se asupra lui Halldis Moren Vesaas (1907-1995) și Cecilie Løveid (1951-). Este poetă, traducătoare și cercetătoare în domeniul poeziei, specializată în poezia norvegiană. De asemenea, predă limba norvegiană la Universitatea din Edinburgh. Propriile sale poezii au fost publicate în diverse reviste și premiate: Grierson Verse Prize (2023), Wigtown Poetry Prize (2023) și Stephen Spender Prize (2023).

     Evenimentul coordonat este realizat și moderat de conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve, lect. univ. dr. Ioana-Andreea Mureșan și asist. univ. dr. Diana Lățug și se desfășoară online pe platforma Zoom, în limbile norvegiană și română.

    Mai multe detalii la: https://us02web.zoom.us/j/81478075513 

    Literatura fără margini în Finlanda

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Dr. Hanna-Leena Määttä de la Universitatea din Jyväskylä va susține o prelegere în limba engleză cu titlul Literatura fără margini în Finlanda (The transnational literature in Finland).

     

    Data evenimentului:

    4 mai 2022, miercuri ora 18.00

     

    Moderator: Molnár-Bodrogi Enikő

     

    ONLINE:

    https://us02web.zoom.us/j/85235757692?pwd=TnpQUzVDbmtSOTlpR0VjK2l1SFRIQT09

    Meeting ID: 852 3575 7692

    Passcode: 161889

    Mobilități de plasament Erasmus+ 2022

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Biroul Erasmus+ împreuna cu AIESEC Cluj-Napoca organizează o sesiune de selecție destinată mobilităților de practică în cadrul programului Erasmus+, pentru vara anului 2022. Aceste locuri sunt destinate studenților înmatriculați la nivel licență (anul 1 și 2) și masterat (anul 1). Toate informațiile legate de selecție se găsesc la:

    https://cci.ubbcluj.ro/erasmus/files/anunt%20selectie%20sesiunea%20ianuarie%202022.pdf

    Dosarul de candidatura trebuie trimis în format pdf până în data de 09.01.2022 ora 13.00 la urmatoarea adresa de mail: oana.cozmuta@ubbcluj.ro

    Ședință publică de abilitare

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Pe 10 decembrie (ora 13) va avea loc ședința publică de abilitare a domnului conf. univ. dr. Berszán István (Departamentul de Literatură Maghiară), intitulată Rhythmic Dimensions of Literary Reading and Writing.

    Membrii comisiei sunt: prof. univ. dr. Bican Ioana, prof. univ. dr. Percec Dana, prof. univ. dr. Ungvári-Zrínyi Ildikó, prof. univ. dr. Gábor Csilla, prof. univ. dr. Cuțitaru Codrin-Liviu.

    Ședința publică poate fi urmărită online: https://doctorat.ubbcluj.ro/ro/istvan-berszan/

    Webinar norvegiană

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de limbi și literaturi scandinave susține online, cu sprijinul Directoratului pentru învățământul superior și competențe (Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse) în data de 18 noiembrie 2021în intervalul 14.00-17.00, webinarul Nordnorsk litteratur og norwenglish. Evenimentul se desfășoară în limba norvegiană, pentru cei peste 300 de studenți care studiază limba și literatura norvegiană la nivel licență în cadrul Facultății de Litere. Conferențiază profesor Henning Howlid Wærp de la Universitatea Arctică din Tromsø și profesor Svetla Tzviatkova Kovatcheva de la Universitatea din Oslo.  

    Dance Lab in Tranzit

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Dance Lab in Tranzit

    Ce e dansul “contemporan”?

    Simpozion internațional

     

    Ce este dansul contemporan?

    Este „contemporanul” un gen special în dans?

    Este „contemporanul” un mod de a citi și/sau de a face dans?

    Este „contemporanul” o măsură a timpului, legată de climatul social și politic actual?

    Care este relația dansului „contemporan” cu diverse tradiții?

     

    Noțiunea de dans contemporan a fost contestată în diferite părți ale lumii din diferite perspective. Foarte adesea, ea a fost prezentată ca o serie de perechi de opoziții, în Europa de Est, cea Est – Vest, tradițional – progresist, național – cosmopolit, rural – urban, coincizând cu antagonisme ideologice istorice prezente în regiune. În alte părți ale lumii, a fost chiar situat pe partea colonială a unei dihotomii autohton/nativ – colonial. Discuțiile propuse de noi urmăresc să deconstruiască aceste perechi opoziționale și să regândească noțiunea în sine, creând puncte de intersecție între experiențe diverse, centrate pe producțiile rezultate în urma rezidenței Dance Lab in Tranzit și pe alte exemple oferite de către colaboratori.

     

    PROGRAM

     

    11 noiembrie, joi

    19.00-20.30 (online)

    PROLOG: PRODUCȚIA ALTERNATIVĂ DE CUNOȘTINȚE. CAZUL MULTILOGOS: PREZENTARE (1) – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)

    Cum afectează constrângerile și schimbările istorice și instituționale practicile de producere și transmitere a cunoașterii în domeniul dansului? Și ce exemple etnografice și de dans contemporan cunoaștem, care au potențialul de a descentraliza sisteme de cunoștințe hegemonice?

    Discuții:

    Beatriz Herrera Corado, Raymundo Ruiz González (Multilogos, America Latină) și Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne).

    Moderator: Urvi Vora

     

    12 noiembrie, vineri

    14.00-14:30 (ora locală)

    INTRODUCERE: CADRU CONCEPTUAL ȘI ÎNTREBĂRI DE BAZĂ

    Cum pot intra în dialog antropologia culturală și dansul contemporan pentru a genera practici educaționale și performative inovatoare în care artiștii pot să acționeze ca parteneri creativi fără a renunța la idiosincrasiile lor? Care sunt modalitățile de a aborda noțiunea de „dans contemporan”?

    Discuții:

    Csilla Könczei (curator, organizator simpozion), Urvi Vora (organizator simpozion).

    Moderator: Urvi Vora

     

    14.30-15:40

    DISCUȚIA ARTIȘTILOR: PREZENTARE (1) – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)

    Cum schimbă munca artistică colaborativă și transnațională condițiile de producție, reprezentare și pedagogie ale dansului? Cum schimbă noțiunea de „contemporan” citirea și realizarea dansului, precum și înțelegerea noastră aupra sistemelor de cunoaștere corporale și transmiterea acestora?

    Discuții:

    Alexandra Dancs, Bogdan Olarson, Sashar Zarif, Urvi Vora (artiști rezidenți ai proiectului).

    Moderator: Csilla Könczei

     

    16.00-17:30

    ABORDĂRI INTERDISCIPLINARE: CE E „CONTEMPORAN” ÎN DANS?

    Dacă ideea de contemporan este în sine pusă sub semnul întrebării, cum ne pot ajuta diferitele concepții despre dansul contemporan – din perspectiva diferitelor discipline implicate – să definim „contemporaneitatea”? Cum se raportează practica dansului și pedagogia dansului la politicile corporale?

    Discuții:

    Miki Braniște (Colectiv A), Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne), Urmimala Sarkar (Jawaharlal Nehru University, New Delhi), Vava Ștefănescu (CNDB).

    Moderator: Urvi Vora

     

    18.00-19.30

    SCENA G/LOCALĂ: „CONTEMPORAN” ȘI „TRADIȚIONAL”

    Care este rolul dansului în societatea g/locală contemporană? Care este relația dansului „contemporan” cu diversele tradiții? Cum putem deconstrui relația de opoziție dintre „contemporan” și „tradițional”? Care sunt șansele unei educații și practici inovatoare în domeniul dansului în regiune?

    Discuții:

    Miki Braniște (Colectiv A), Corina Sârbu (MȚR), Vava Ștefănescu (CNDB), Tibor Feketelaki, Melinda Jakab, Csongor Könczei, Ferenc Sinkó, Melinda Székely (Sapientia).

    Moderator: Csilla Könczei

     

    20.00

    CONCLUZII, REFLECȚII

    Discuții: toți participanții.

    Moderator: Gondos Emőke (organizator simpozion)

    Lecturi postantropocentrice ale operei lui Miklós Mészöly și János Pilinszky

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de literatură maghiară vă invită la conferința Lecturi postantropocentrice ale operei lui Miklós Mészöly și János Pilinszky în data de 26 și 27 martie 2021.

    Platformă: MS Teams

    Program:

    26 martie, vineri

    16.00–16.20. Berszán István: Egészen közelről látni dolgokat a ló két füle között. A figyelem magasiskolája Mészöly Miklós elbeszélésművészetében

    16.20–16.40. Márjánovics Diána: „Kiengedte a vért, és kész”. Mészöly első pályaszakasza és az uralmi modell

    16.40–17.00. Kovács Zoltán Péter: Detektívtörténet bűntény nélkül – Mészöly Miklós prózája és a felderíthető valóság

    17.00–17.20. Szabó Attila: A szubjektivitás mint esemény MészölySaulusában

    17.20–17.50. Discuție (moderator: Serestély Zalán)

    10 minute pauză

    18.00–18.20. Orbán Jolán: A Mészöly-Természet pazarló jókedve – tárgyak, emberek, állatok a Sutting ezredes tündöklésében

    18.20–18.40. Győri Orsolya: Történelem és lószem-optika (Mészöly Miklós:Ló-regény)

    18.40–19.00. Egyed Emese:Mókusológia

    19.00–19.20. Szolláth Dávid: Az állatok búcsúja. Állat-ember kapcsolatok változatai Mészöly Miklós műveiben

    19.20–20.00. Discuție (moderator: Selyem Zsuzsa)

    27 martie, sâmbătă

    16.00–16.20. Mekis D. János: A „vágóhíd melege”, a „Kihűlt világ” és a „forró, kicsi erdő”. Pilinszky költészetéről

    16.20–16.40. Szávai Dorottya: „Az üres árok”. Tárgyak, terek, hiányok Pilinszky költészetében

    16.40–17.00. Juhász Anita: „Mérd az időt, de ne a mi időnket”. Tárgyak, helyek és növények ideje Pilinszky János verseiben

    17.00–17.20. Selyem Zsuzsa: „Gyönyörüek vagyunk” – kutyák és angyalok Pilinszkynél

    17.20–17.50. Discuție (moderator: Serestély Zalán)

    10 minute pauză

    18.00–18.20. Radics Viktória: Az Apokrif posztapokaliptikus olvasata

    18.20–18.40. Csehy Zoltán: A szubverzív Pilinszky

    18.40–19.00. Schein Gábor: A páriák művészete

    19.00–20.00. Discuție (moderator: Selyem Zsuzsa)

    Webinar norvegiană

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În prezența E.S. doamna Siri Barry, ambasador al Regatului Norvegiei la București, Departamentul de limbi și literaturi scandinave susține un webinar despre literatura fantastică, multilingvism și multiculturalism cu doi profesori universitari ai Universității din Agder,  profesor Gro Renée Rambø și profesor Svein Slettan. Webinarul se desfășoară în limba norvegiană pentru studenții secției de norvegiană din cadrul Facultății de Litere unde peste 300 de studenți studiază limba și literatura norvegiană la nivel licență.

    Dante 2021 – 700 anni dalla morte

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Alle radici dell’horror: l’Inferno di Dante
    Conferenza tenuta da Gian Mario Anselmi (Università di Bologna) Organizzata nell’ambito del ciclo di conferenze Dante 2021 – 700 anni dalla morte

    Mercoledì, 9 dicembre 2020, ora 15.30
    La conferenza sarà trasmessa sulla piattaforma Zoom, al link:

    https://zoom.us/j/99684079834?pwd=M3VQaVhpc3ZxdzJnUlJMcTd3Vk1mUT09

    Meeting ID: 996 8407 9834
    Passcode: 004935

    Mesaj către comunitatea academică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Dragi studenți, dragi colegi,

    Ultimele șase luni au pus serios la încercare comunitatea noastră. Pandemia a afectat semnificativ toate aspectele muncii noastre: predarea, învățarea și evaluarea, însă mai cu seamă ne-a împiedicat să practicăm ceea ce reprezintă esența educației umaniste, întâlnirea și dialogul față în față. Am încercat cu toții să ne adaptăm schimbărilor subite, condițiilor improprii și presiunii psihice, să găsim moduri în care să ne continuăm activitățile și în bună măsură am reușit. Am răspuns acestor provocări nemaiîntâlnite impulsionați de speranța că din toamnă am fi putut reveni la o oarecare normalitate.

    Din păcate, situația actuală nu ne permite să o facem. În aceste zile, Facultatea de Litere, alături de altele din Universitatea „Babeș-Bolyai”, a hotărât să înceapă anul universitar 2020-2021 în regim online. Deși susținută în unanimitate de departamente și de reprezentanții studenților, nu este alegerea pe care vreunul dintre noi să o fi dorit. Este însă decizia pe care o considerăm responsabilă în momentul de față. Ea survine în urma unor consultări cu toți membrii comunității noastre, profesori și studenți, precum și în urma unei temeinice analize a scenariilor posibile. Grija pentru siguranța fiecăruia dintre noi, numărul mare de studenți și riscul apariției de focare, dificultățile logistice în a asigura distanțarea socială în clădirea facultății, exemplele altor universități care și-au deschis porțile doar pentru a le închide peste câteva săptămâni – iată doar câteva dintre considerațiile care justifică alegerea noastră.

    Atât eu, cât și colegii mei înțelegem dezamăgirea multora dintre voi, a celor din anul I, care se văd nevoiți să-și amâne întâlnirea cu Facultatea și cu orașul, să-și înceapă studenția acasă, și nu la Cluj. A celor din anii mai mari, privați încă un semestru de prezența colegilor și a profesorilor. A noastră, a tuturor, că ne vom regăsi iar în fața ecranelor, nu în sala de curs. Universitatea și Facultatea vor încerca să răspundă acestor șocuri și să le atenueze, prin programe speciale de mentorat, prin adaptarea procesului de predare și încercarea de  asigura resurse acolo unde e necesar. Înțelegem responsabilitatea care ne revine și am încredere în modul în care vom răspunde dificultăților ce ne așteaptă.

    Vă îndemn, așadar, să rămânem alături, cu respect unii față de ceilalți, cu deschiderea spre a face ce ne revine cât putem de bine, dar în primul rând uniți în jurul lucrurilor care ne-au adus împreună: pasiunea pentru studiul limbilor străine, pentru literatura și cultura lumii. Mai avem totuși atâtea lucruri de descoperit și de explorat. Cred că există un mare merit în acest efort, în traversarea împreună – chiar dacă de la distanță – a unei etape dificile din parcursul academic.

    Vă urez un an cât se poate de bun, să ne întâlnim cu bine și aveți grijă de voi!

    Conf. dr. Rareș Moldovan
    Decan

     

    Ședință publică de abilitare

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Pe 28 aprilie (ora 16) va avea loc ședința publică de abilitare a domnului conf. univ. dr. T. Szabó Levente (Departamentul de Literatură Maghiară), intitulată Entangled Literatures and Multiple Modernities: The History of the Acta Comparationis Litterarum Universarum, the First International Journal of Comparative Literary Studies.

    Membrii comisiei sunt: Acad. prof. univ. dr. Gábor Csilla (UBB), prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din București), prof. univ. dr. Angelo Mitchievici (Universitatea Ovidius), prof. univ. dr. Ioana Bican (președintele comisiei).

    Datorită pandemiei, ședința publică va avea loc în condiții extraordinare de siguranță și poate fi urmărită online: https://doctorat.ubbcluj.ro/ro/levente-szabo/

    Dragi membri ai comunității Facultății de Litere!

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Pentru Facultatea de Litere siguranța vieților omenești este mai presus de toate: atât sănătatea celor din această comunitate, cât și a tuturor celor din afara acestei comunități. Această responsabilitate ne-a făcut să susținem fără ezitări decizia preventivă a universității noastre de a suspenda activitățile didactice față în față până la data de 22 martie (cu posibilitatea de prelungire până la 31 martie). Suntem conștienți că această decizie poate fi extinsă în funcție de evoluția epidemiei: vă vom informa prompt despre orice decizie în acest sens.
    Dragi studenți!
    Dorim să vă asigurăm de efortul extraordinar al întregului personal didactic și administrativ al Facultății de Litere de a vă ajuta prin intermediul diferitelor platforme online, ori prin reprogramarea cursurilor, seminariilor, cursurilor practice și consultațiilor.
    Vă mulțumim pentru solidaritatea și responsabilitatea de care dați dovadă în această perioadă dificilă!

    Decanatul Facultății de Litere

     

    Burse – sem II

    Gabriela Isaila | Ştiri

    CERERILE PENTRU OBŢINEREA BURSEI DE PERFORMANŢĂ/ MERIT SE DEPUN LA SECRETARIATUL SECȚIEI ÎNTRE ORELE 10.30 – 13.30
    24 februarie 2020 – 13 martie 2020

    Dosarele pentru bursă pe criterii sociale/medical se pot depune în perioada
    24.02.2020 – 13.02.2020
    (numai după ce aveți avizul reprezentantului studenților care verifică dosarele, conform programului afișat la – cabinet 201)
    Detalii în rubrica Burse

    BucharEst STudent (BEST) Letters Colloquia

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Propunerile (titlu, rezumat, date de contact, secțiunea de participare) însoțite de acordul cadrului didactic coordonator se trimit pe adresa: indnpavell@gmail.com, până la data de 1 martie 2020. NU se trimit propuneri direct organizatorilor de la Bucuresti! O comisie formată din cadre didactice ale Facultatii de Litere va selecționa cele 6 lucrari participante din partea UBB.
    Sunt eligibile și cercetari care privesc limbi si literaturi straine, dar limba de comunicare a colocviului (rezumat, articol, prezentări) este limba română. Detalii în pdf:

    Colocviu național studențesc, BEST LETTERS, ediția a VII-a, apel (8-9 mai 2020)

    Evaluează-ți cadrele didactice!

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Evaluarea prestației didactice de către studenți în semestrul
    I al anului universitar curent se va desfășura conform următorului calendar:

    Învățământ cu frecvență: 09. decembrie 2019 – 12. ianuarie 2020

    Învățământ la distanță și cu frecventă redusă: 06. ianuarie – 19. ianuarie 2020

    A VI-a Conferință Pedagogică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Congregația ”Notre Dame” din Budapesta în parteneriat cu Secția Maghiară de la Facultatea de Litere organizează a VI-a Conferință Pedagogică cu titlul ”Școala omului cu misiune”. Evenimentul va avea loc în data de 22 august 2019, în timpul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Vă așteptăm cu drag!

    Al 15-lea Congres al Scriitorilor Fino-Ugrici

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Asociația Literaturilor Fino-Ugrici (AFUL) organizează congrese la fiecare doi ani din 1993. Scopul acestor Congrese este de a păstra și de a dezvolta legături literare între popoarele fino-ugrice, de a schimba informații, gânduri și experiențe despre ceea ce se întâmplă în literatura de specialitate și în societate.

    Al 15-lea Congres al Scriitorilor Fino-Ugrici va avea loc la Cluj-Napoca, la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, în perioada 21-25. august 2019. Tema principală a congresului este „Literatura în diasporă”.

    Invităm poeți și scriitori care lucrează în diasporă (Suedia, Germania, Franța etc.), precum și specialiști în acest domeniu de literatură (Finlanda, Estonia, Ungaria, Rusia, Slovacia, România etc.).

    Limbile de lucru ale congresului sunt: maghiară, engleză și rusă. Programul include prelegeri plenare și sesiuni de secțiuni.

    Mai multe informații pe site-ul congresului.

    Academia Ungară de Științe a onorat activitatea științifică a cadrelor Facultății de Litere

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Avem bucuria de a vă anunța că în cadrul Adunării Generale Anuale a Academiei Ungare de Științe au fost decernate premii și distincții pentru activitate de cercetare distinsă mai multor colegi din cadrul Facultății de Litere.

    Doamna prof. univ. dr. Csilla Gábor (Departamentul de Literatură Maghiară) a fost aleasă ca membru extern al Academiei Ungare de Științe. Reputația sa internațională este marcată de volumul Laus et Polemia (2015) publicat în limba engleză, respectiv de rolul său de coordonator în derularea proiectului de anvergură mondială REFO 500.

    Domnul Prof. János Péntek (Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie), membrul extern MTA a fost distins cu Premiul Academiei astfel onorând eforturile sale depuse în crearea celor trei volume ale Dicționarului limbii maghiare din Moldova, o lucrare indispensabilă a lingvisticii diacronice și a dialectologiei maghiare.

    Domnul Prof. univ. dr. Pozsony Ferenc (Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară) a primit cea mai înaltă distincție a Academiei, premiul „Arany János”, onorată fiind astfel întreaga sa activitate științifică etnografică și inițiativele, proiectele sale în serviciul comunităților minoritare.

    În dialog cu László KRASZNAHORKAI

    Gabriela Isaila | Ştiri

    La inițiativa Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, UBB va acorda titlul de DHC (doctor honoris causa) scriitorului maghiar de renume internațional, câștigătorul Premiului International Man Booker Prize, László KRASZNAHORKAI. Artistul va fi invitatul extraordinar al unui dialog inedit cu cadre didactice și studenți ai Facultății de Litere: Veronka-Örsike Asztalos, Zsuzsa Selyem și Attila Szabó. Evenimentul va avea loc în 26 martie, de la ora 18, în sala Aula Magna al UBB, și se va desfășura în limba maghiară cu traducere simultană în limba română.

    OMAGIU LUI JEAN STAROBINSKI (1920-2019)

    Gabriela Isaila | Ştiri

    OMAGIU LUI JEAN STAROBINSKI (1920-2019)

    Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai din  Cluj-Napoca, deplânge dispariţia eminentului om de cultură Jean Starobinski,  reputat interpret al literaturii, profesor la Universitatea  din  Geneva, mare prieten al României. Ne întristează cu atât mai mult acest moment cu cât Jean Starobinski făcea parte din corpul profesoral de elită al Clujului academic,  după ce în 1995   a fost distins cu titlul de doctor honoris causa ai Universităţii noastre, urmând unei propuneri a Facultăţii de Litere.

    Am considerat acel eveniment festiv ca pe o mare onoare făcută nouă, căci reputatul dascăl genevez avut de mulţi ani excelente raporturi de colaborare şi prietenie cu mediul intelectual românesc în care s-a bucurat de o preţuire constantă, fiind apreciat drept unul dintre reperele majore ale criticii şi gândirii literare contemporane. De la masiva sa teză de doctorat Jean-Jacques Rousseau,  la transparence et l’obstacle (1958), la L’œil vivant (1960),  L’invention de la liberté (1964), Portrait e l’artiste en saltimbanque (1970), La relation critique  (1970), 1789. Les emblèmes de la raison (1973), la numeroase alte studii dedicate epocii Luminilor, „istoriei melancoliei” (căci era psihiatru de formaţiei), istoriei artei moderne, istoriei ideilor, Jean Starobinski a ilustrat cu strălucire „Şcoala critică de la Geneva”, prezidată de  figura emblematică a lui Marcel Raymond, căruia i-a fost student şi discipol, şi ale cărei idei le-a dezvoltat şi înnoit printr-o operă întinsă şi de elevată ţinută intelectuală. A participat astfel la afirmarea aşa-numite critici „tematiste”, care privilegia studiul universurilor imaginare în strânsă relaţie cu structurile formale ale textelor,  vizând evidenţierea celor mai fine articulaţii ale viziunii unor mari scriitori şi gânditori europeni moderni. I-au fost alături nume ca Georges Poulet, Jean Rousset, Jean-Pierre Richard şi nu numai ei, adepţi promotori ai unei „critici de identificare”, în comunicare empatică cu textul.

    Impunătoarea sa operă a avut un important ecou şi la noi. Au fost traduse câteva dintre cărţile sale (Relaţia critică, eseuri din L’œil vivant  şi Trois fureurs,  cartea dedicată anului revoluţionar francez 1789, o amplă culegere de eseuri tipărită în 1985 sub titlul Textul şi interpretul, alte studii despre Ironie şi melancolie… Critica românească a învăţat mult din subtila sa artă de hermeneut al literaturii, înregistrându-se chiar un grup de discipoli declaraţi ai Şcolii critice geneveze şi, implicit ai lui Jean Starobinski. Marele profesor a mărturisit în mai multe rânduri în dialogurile cu criticii  de la noi ataşamentul său faţă de cultura română, a intreţinut exemplare dialoguri   cu confraţi români mai tineri, a fost bucuros de întâmpinarea sărbătorească de la Cluj, unde aţinut o memorabilă conferinţă cu ocazia  amintitului eveniment sărbătoresc.  Corpul nostru profesoral, studenţii, cititorii români ai scrisului său  se înclină astăzi cu profundă veneraţie în faţa figurii sale, ce va rămâne înscrisă şi  de acum încolo printre efigiile cele mai luminoase ale gândirii literare şi artistice contemporane.

    HOMMAGE À JEAN STAROBINSKI (1920-2019)

    La Faculté des Lettres de l’Université Babeș-Bolyai de Cluj-Napoca déplore la disparition de Jean Starobinski, éminent homme de culture, critique littéraire réputé, professeur à l’Université de Genève et grand ami de la Roumanie.

    Pour l’Université Babeș-Bolyai, le vide laissé par sa disparition est d’autant plus grand que Jean Starobinski faisait partie de son corps professoral d’élite, l’illustre professeur s’étant vu décerner, en 1995, le titre de Docteur honoris causa de notre Université, sur proposition de la Faculté des Lettres. Ce grand moment de célébration, nous l’avons vécu comme un honneur que le réputé critique genevois nous accordait et comme un couronnement de ces longues années d’amitié intense et fidèle qu’il avait entretenue avec le milieu intellectuel roumain. Il y comptait ses admirateurs dévoués, étant reconnu comme l’un des repères majeurs de la critique et de la pensée littéraires contemporaines. Par son œuvre monumentale – à commencer par sa massive thèse de doctorat, Jean-Jacques Rousseau, la transparence et l’obstacle (1957), en passant ensuite par L’œil vivant (1961), L’invention de la liberté (1964), Portrait de l’artiste en saltimbanque (1970), La relation critique (1970), 1789. Les emblèmes de la raison (1973), de même que par ses nombreuses études consacrées à l’époque des Lumières, à « l’histoire de la mélancolie » (car il était psychiatre de formation), à l’histoire de l’art moderne ou à l’histoire des idées, – Jean Starobinski s’est affirmé comme un représentant authentique de l’École critique de Genève, présidée par la figure si emblématique de Marcel Raymond, dont il a été à la fois l’étudiant et le disciple et dont il a prolongé et a renouvelé les idées dans une œuvre impressionnante, d’une haute teneur intellectuelle. La critique thématique lui doit énormément. Elle inaugurait une méthode nouvelle d’analyse des textes, l’étude de l’imaginaire suivant de près la structure formelle des textes pour y déceler les plus fines articulations des visions de grands écrivains et penseurs européens modernes. À ses côtés on retrouve d’autres noms célèbres comme Georges Poulet, Jean Rousset ou Jean-Pierre Richard, promoteurs eux aussi d’une « critique d’identification », d’une communication empathique avec le texte.

    En Roumanie, son œuvre immense a laissé des traces profondes et durables. Quelques-uns de ses ouvrages ont été traduits en roumain : Relaţia critică, plusieurs essais de L’œil vivant et de Trois fureurs, 1789. Emblemele rațiunii, un vaste recueil d’essais publié en 1985, intitulé Textul şi interpretul, des études sur l’ironie et la mélancolie (Ironie şi melancolie)… La critique roumaine a largement puisé dans son art d’herméneute de la littérature ; on a vu émerger même un groupe de disciples déclarés de l’École critique de Genève et, implicitement, de Jean Starobinski. Plus d’une fois, le grand professeur a avoué dans ses entretiens avec les critiques roumains son attachement envers la culture roumaine. Il a mené de nombreux échanges avec des confrères roumains plus jeunes et s’est réjoui de son accueil festif à Cluj. Sa conférence donnée à cette occasion demeurera à jamais gravée dans notre mémoire. Nos professeurs, nos étudiants, tous les lecteurs roumains de ses écrits, rendent hommage à la personnalité de Jean Starobinski, une des plus brillantes et originales de la pensée littéraire et artistique actuelles.

    Conferință – Dr. Joan María Jaime Moya

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice
    Vă invită
    Vineri, 1 martie 2019, ora 11, sala Eminescu
    la seria de prelegeri intitulată

    O panoramă a idiomurilor romanice

    din Peninsula Iberică
    susţinută de

    Dr. Joan María Jaime Moya

    Institución Milá y Fontanals (IMF) – Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
    Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae (GMLC)
    Barcelona, Spania

    Noțiuni, imagini, traduceri. Conferință despre opera lui Nemes Nagy Ágnes.

    Gabriela Isaila | Ştiri

    24 mai 2016 sala Popovici

    Conferință despre opera lui Nemes Nagy Ágnes

    Institutul de Științe Literare Maghiare

    Program:

    10:00 – 10:15 Deschidere

    Noțiuni

    Moderator: Kovács Flóra

    10:30 – 10:45 Angyalosi Gergely: Statuie lichidă sau fântână arteziană solidă – analiza și interpretarea poeziilor lui Nemes Nagy Ágnes

    10:45 – 11:00 Balázs Imre József: Comparabilitatea obiectivității în poezia lui Nemes Nagy Ágnes și Hervay Gizella.

     

    11:15 – 11:30 Orbán Gyöngyi: Imaginile dominante în poezia lui Nemes Nagy Ágnes

    11:30 – 12:00 Discuții

    Pauză de cafea

     

    ImaginileModerator: Selyem Zsuzsa

    12:30 – 14:45 Berszán István: În pofida tuturor chestiilor pământ este aici sub noi

    13:00 – 13:15 Schein Bágor: Peisaje personificate în poezia lui Nemes Nagy Ágnes

    13:30 – 13:45 Kovács Flóra: Pârâu și floare. Ideile lui Nemes Nagy Ágnes despre rațiune în volumul „Fulger uscat”

    13:45 – 14:15 Discuții

     

    Traduceri

    Moderator: Orbán Gyöngyi

    15:30 – 15:45 Egyed Emese: Cidurile ungurești. Corneille în traducerea lui Nemes Nagy Ágnes.

    16:00 – 16:15 Báthori Csaba: Trăirile lui Nemes Nagy Ágnes citind Rilke.

    16:30 – 16:45 Discuții

    Pauză de cafea

     

    Imaginea lui Nemes Nagy Ágnes

    Moderator: Balázs Imre József

    17:15 – 17:30 Balla Zsófia: Ce am învățat de la Nemes Nagy Ágnes?

    17:30 – 14:45 Demény Péter: Cele trei dorințe ale înălțimii – Nemes Nagy Babits și Balla Zsófia despre Nemes Nagy Ágnes

    17:45 – 18:15 Discuții

    Workshop-ul de vară a Catedrei Artiștilor Plastici Independenți

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Termenul de înscriere: vineri, 3 iunie

    Workshop-ul Artiștilor Plastici Independenți va fi organizat în perioada dintre duminică, 26 iunie – sâmbătă, 2 iulie, locul: Hegyeshalom, teme: identitate, granițele țării, migrație

    La workshop-ul, care durează 7 zile (6 nopți) așteptăm participanții cursurilor anterioare, care provin din diferite facultăți ale unui număr total de 24 de instituții de învățământ superior, cu care colaborează în 3 domenii artiștii plastici și altți specialiști invitați.

    Conferențiari: Bori Om artist plastic (Berlin/Budapesta), Erdődi Katalin, curator independent (Budapesta/Viena), Menesi Attila – Orbán György artiști plastici (Budapesta).

    Participarea este gratuită și include următoaele: cazare (6 nopți), o masă de prânz pe zi (de luni până vineri), contribuție la cheltuielile de transport pentru o sumă maximă de 2500 de forinți (în schimb trebuie prezentate biletele), accesoriile și materiile prime pentru workshop.

    Tipuri de cazare: cazare în sala de gimnastică, cazare în corturi, cazare în locuințe într-un număr limitat. Detalii în curând.

    Înscrieri prin mail: fktnszk@gmail.com

    Înscrierile se fac până în data de vineri, 3 iunie (vom ține cont de ordinea înscrierii).

    Artiștii plastici independenți:

    http://fuggetlenkepzomuveszetitanszek.blogspot.hu

    https://www.facebook.com/flyingartcourses

    Leikas și Laukka pe ape clujene

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Împreună cu invitații noștri din Finlanda vă așteptăm cu drag și și bineînțeles plin de emoții la programul prezentat mai jos.

    Vineri, 10 iunie 2016 – Antti Leikas și Petri Laukka povestesc

    Scriitorii finlandezi invitați de noi, Antti Leikas și Petri Laukka vor povesti studenților și profesorilor la specialitatea limba finlandeză vor povesti despre operele lor deja apărute și despre operele lor, care sunt în curs de apariție cu speranța că se vor întâlni cu viitorii traducători ale operelor lor.

    Locul: Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai (strada Horea nr. 31) sala Popovici.

    Sâmbăta, 11 iunie 2016 ora 17 – Lansarea unui număr al revistei Ex Symposion și întâlnire între scriitori și cititori

    Pap Vera Ágnes, redactor și traducător va prezenta numărul revistei Ex Symposion intitulat „Loterie scandinavă”.

    Interlocutorii ei vor fi: M. Bodrogi Enikő, Varga P. Ildikó și Jankó Szép Yvette, traducători.

    Invitații noștri vor fi: Antti Leikas, aventurierul jucăuș al prozei contemporane finlandeze și Petri Laukka doctorul nebun al istoriei muzicii rock din Finlanda

    Din operele lui Antti Leikas și Petri Laukka va citi Molnár Edina, actriță și cântăreață.

    Locul: Cafeneaua Literară Koffer, Bulevardul 21 decembrie 1989/ Kossuth Lajos nr. 46

    Formare de retorică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cum să fim conferențiari buni?
    Formare de retorică

    Modulul 1: Învațarea tehnicilor de retorică
    Data: 22-23 octombrie 2016
    Locul: Centrul din Baru (județul Hunedoara)
    Modulul 2: Prezentarea și evaluarea pe înțelesul tuturor a temei preferate a participanților
    Data: 16-17 noiembrie 2016
    Locul: Cluj, clădirea nouă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării
    strada Minerilor/Bányász 85 (fostul Hotel TopAZ).
    Modulul 3: Forum Interdisciplinar al Talentelor
    Data: 10-11 martie 2017
    Locul: Cluj
    Formatori: dr. Kádár Magor docent universitar, specialist de comunicare, formatorul
    Centrului de Formare Terranova
    Benedek István, doctorand, specialist de comunicare, formatorul Centrului deFormare
    Terranova.
    Organizatori: Universitatea Babeș-Bolyai
    Conducerea Liniei Maghiare a Universității Babeș-Bolyai organizează o formare de două
    module pentru studenții liniei maghiare în domeniul retoricii. Teme: cum să ne pregătim la
    o prezentație, care este structura unei prezentații bune, cum să activizăm publicul?
    Formatori: Dr. Kádár Magor docent universitar, specialist de comunicare, formatorul
    Centrului de Formare Terranova, Benedek István, doctorand, specialist de comunicare,
    formatorul Centrului de Formare Terranova.
    Modulul 1: Învățarea tehnicilor retorice
    Data: 22-23 octombrie 2016
    Locul: Baru (județul Hunedoara, Centrul din Baru)
    Modulul 2: Prezentarea și evaluarea pe înțelesul tuturor al temei preferate a participanților
    Data: 16-17 noiembrie 2016
    Locul: Cluj, clădirea nouă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a
    Universității Babeș-Bolyai, strada Minerilor/Bányász nr. 85 (fostul Hotel TopAZ).
    Cei mai buni conferențiari în data de 10-11 martie 2017 la forumul interdisciplinar orginzat
    ca a treia fază a seriei de formări vor fi premiați!
    Participarea este gratuită (cheltuielile privind cazarea, transportul și mesele vor fi suportate
    de către organizatori) la ambele formări, din această cauză numărul locurilor este limitat!

    Cariere de scriitoare în a doua jumătate a secolului 19

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cercetatorul nostru invitat, Török Zsuzsa (Academia Ungară de Științe Facultatea de Litere Institutul de Științe Literare) va prezenta o expunere în instituția noastră

    Colega Institutului de Științe Literare a Academiei Ungare de Științe se află în instituția noastră timp de 3 luni în calitate de cercetător invitat. Specialista renumită a istoriei media și istoriei literaturii feminine va împărtăși cu noi cele mai recente rezultate ale cercetărilor sale prin intermediul expunerii intitulate „Cariere de scriitoare în a doua jumătate a secolului 19” joia, în data de 3 noiembrie de la ora 14 în sala de spectacol a Facultății de Litere (sala Popovici).

    Așteptăm cu drag pe toată lumea!

    Actualitățile reformei – Conferință profesională interdisciplinară

    Gabriela Isaila | Ştiri

    UBB, Facultatea de Litere, Institutul Maghiar de Științe Literare, Cluj, str. Horea nr. 31

    17-18 martie 2017
    vineri, 17 martie

    Deschidere festivă (sala Popovici)
    9:00 Berszán István (UBB, organizatorul conferinței): salutări
    9:10 Soós Anna, locțiitorul rectorului Liniei Maghiare a Universității Babeș-Bolyai: discurs
    de deschidere
    Expuneri de specialitate:
    Creștinismul secularist și postsecularist (sala Popovici). Președinte: Berszán istván.
    9:20 Kocziszky Éva (Universitatea Pannon, Veszprém): Creștinismul în anturajul cultural
    după „moartea lui Dumnezeu”
    9:40 Mekis D. János (Universitatea din Pécs): Sentimentul de lipsă și trăirea credinței:
    „căutarea lui Dumnezeu” în poezia maghiară modernă
    10:00 Ungvári Zrínyi Imre (UBB Cluj): Dimensiunile cognitive ale transcendenței din
    punctul de vedere al muritorilor
    10:20 – 10:40 Dispută
    10:40 – 11:00 Pauză de cafea
    Subiectivism politic versus subiectivism sacral? (sala Popovici). Președinte: Kocziszky Éva
    11:00 Selyem Zsuzsa (UBB Cluj) Două vrăbioare pentru un bănuț. Câteva concepte ale
    iudaismului și creștinismului care emancipează subiectul politic contemporan.
    11:20 Kőrösvölgyi Zoltán (Universitatea de Arte Moholy Nagy din Budapesta):
    Arta/arhitectura sacrală contemporană – De cine-i pasă?
    11:40 – 12:00 Dispută
    12:00 – 14:00 Pauză de masă
    Care reformatism? (sala Eminescu). Președinte: Fogarasi György.
    14:00 Röhrig Géza (poet, New York): Istis canibus vs familia Dei. Kálvin și evreii.
    14:20 Balázs Mihály (Universitatea din Szeged, UBB): Criptoteologiile modernismului
    târziu și patrimoniul cultural moștenit după reformatismul din Europa Centrală și de Est
    14:40 Berszán István (UBB Cluj): Sola scripura – adică talentul îngropat? Apologiile lui
    Isus și ideologia în filozofia unui discipol contemporam (Andrei Pleșu)
    15:00 – 15:30 Dispută
    15:30 – 15:40 Pauză de cafea
    Să citim și să aplicăm Sfânta Scriptură (sala Eminescu). Președinte: Balázs Mihály
    15:40 Egyed Emese (UBB Cluj): Pe drum. Aplicarea reformatismului în construirea unei
    cariere în lumea de azi.
    16:00 Szentpéteri Márton (Universitatea de Arte Moholy Nagy din Budapesta): Șansele de
    a cât un roman în secolul 21
    16:20 Kulcsár Apollónia, Berszán Lídia (UBB Cluj): Folosirea dramei biblice și textului
    biblic în învățământ și în terapie
    16:40 – 17:00 Dispută

    Sâmbătă, 18 martie
    Sala Bezdechi

    Diferite interpretări ale mesajelor lui Martin Luther. Președinte: Selyem Zsuzsa.
    10:00 Székely Örs (UBB, Cluj): Cei chemați sub cele două domnii ale lui Dumnezeu
    10:20 Orbán Gyöngyi (UBB, Cluj): Aminurile lui Martin Luther
    10:40 Fogarasi György (Universitatea din Szeged): Viziunile lui Luther – teoria fantomelor
    a lui Coleridge
    11:00 – 11:20 Dispută
    11:20 – 11:40 Pauză de cafea
    Etica și dramaturgia credinței. Președinte: Ungvári Zrínyi Imre
    11:40 Veress Károly (UBB Cluj): Transcendența orizontală
    12:00 Jankó Szép Yvette (UBB Cluj): De la pribeag până la zilele judecății. Trilogia de
    teatru postsecularistă a lui Houkka Bros.
    12:20 – 12:40 Dispută
    12:40 – 14:30 Pauză de masă
    Universalitate, confesiune, hibriditate. Președinte: Mekis D. János
    14:30 Balázs Imre József (UBB): Zen luteran în Alasca: sosire în nonlimbaj în operele lui
    András Sándor.
    14:50 Pók Katalin (Universitatea din Debrecen): Creștinismul universal și istoric
    15:10 Viski Béla (Institutul Teologic Protestant, Cluj): Trăsături calviniste în antropologia lui
    Vladimir Jankelevitch
    15:30 – 15:50 Disputa
    15:50 – 16:00 Pauză de cafea
    Reformatism reloaded. Președinte: Szentpéteri Márton
    16:00 Sógor Árpád (Institutul Teologic Protestant din Cluj): Terapie de șah cu reformatorii
    16:20 Jitianu Liviu (UBB Cluj): până la întocmirea programului definitiv nu am primit
    informații privind titlul expunerii
    16:40 Visky András (UBB Cluj): „Profet”, „Predicator”, „vagabond comunist, instigator al
    poporului”. O laicizare în interiorul bisericii reformate – experiment în prima jumătate a
    secolului 20 (studiu de caz)
    17:00 – 17:20 – Dispută

    În fruntea Europei și/sau rămași în urmă, ca de obicei?

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Așteptăm cu drag pe cei interesați la expunerea intitulată „În fruntea Europei și/sau rămași în urmă, ca de obicei?” prezentată de dr. Balázs Mihály, profesor universitar, și organizat de către Universitatea Virtuală Babeș-Bolyai în data de 21 martie de la ora 16.

    Deși suntem numai la începutul anului aniversar al reformatismului, dar deja se conturează tendințele principale ale activităților organizate în Ungaria și în Ardeal. Prima parte va prezenta faptul cum se raportează aceste tendințe la abordările din străinătate, în primul rând din Germania. Bineînțeles în centrul atenției este dilema că oare în publicațiile destinate publicului larg oare se prezintă sau nu, și dacă da, în ce măsură consecințele reformatismului din Europa de Est și Centrală și într-un cerc mai restrâns a reformatismului din Ardeal. După aceasta prin câteva particularități ale consecințelor din Ardeal faptul că prezența noastră mai marcantă ar ajuta prezentarea mai detaliată a consecințelor europene. Vor fi prezentate și obstacolele ale acestora.

    Școala altfel și la Facultatea de Litere

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Oferim studenților noștri și programe profesionale
    În cadrul programului „Școala altfel” pentru studenții liniei maghiare a Facultății de Litere
    instituțiile noastre oferă următoarele programe:
    Instituția de Folclor și Antropologie Maghiară
    Szikszai Mária: Ce gândește un folclorist despre ultima cină a lui Einstein?
    Szabó Á. Töhötöm: Turiști profesioniști și antropologi amatori: cum transformă turismul
    cultura populară?
    Szabó Á. Töhötöm: Leonardi DiCaprio, diamantele și poporul kung: cum am devenit
    globali și cum explicăm aceasta pe plan local?
    Fiecare expunere durează aproximativ 30 de minute.
    Institutul de Științe Literare Maghiare
    Varga P. Ildikó: Oră de limbă finlandeză bazată pe jocuri
    T. Szabó Levente: Glumețul Arany János? Parodiile în opera lui Arany.
    Activități practice: aproximativ 40 de minute
    Institutul de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală
    Benő Attila – Dimény Hajnalka: Jocuri lingvistice
    activități practice: aproximativ 50 de minute
    În cazul fiecărui program persoana de contact este: Lingvay Julianna: 0264/432417,
    mtanszek@gmail.com

    Expunerea lui Kontler László

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Cel mai renumit și cel mai pregătit cercetător internațional al istoriei conceptelor va fi invitatul Facultății de Filologie și în prezentarea lui ținută în limba engleză va vorbi despre rezultatele noi, provocative ale cercetării iluminismului, care ne pun la gânduri în mod serios. Acest eveniment dorește să se adreseze românilor și maghiarilor în același timp. Vă recomandăm cu drag acest eveniment, care se adresează celor interesați de literatură, istorie, filozofie, lingvistică, antropologie, istoria conceptelor politice sau culturale.

    Evenimentul va avea loc în data de 16 mai la ora 18.

    A fost o dată ca niciodată. Începuturile literaturii moderne pentru copii

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Istoria literaturii maghiare pentru copii în secolul XIX

    În data de 22 mai ora 10 în sala Brassai a Universității Babeș-Bolyai Hermann Zoltán, profesorul Universității Károli Gáspár, va ține un discurs despre cele mai importante perioade ale începuturilor literaturii pentru copii.

    Nu este secret faptul că abia de 200 de ani se publică cărți pentru copii. Prin descoperirea noului grup țintă a literaturii la începutul secolului 19 piața cărților a cucerit domenii noi. În urma apariției literaturii pentru copii și literatura a reușit, ceea ce până acum numai teatrul a putut realiza, și anume să aibă efect asupra unui public, care nu știe să scrie și să citească. De acum încolo în cadrul publicațiilor pentru copii putem identifica o anumită strategie comercială, care respectând normele estetice și normele de educație are ca scop fidelizarea publicului, care astăzi studiază cărțile de basme cu imagini frumoase.

     

    Hermann Zoltán, docentul Facultății de Filologie  a Universității Reformate Károli Gáspár, este membrul fondator și liderul grupului de cercetare a literaturii pentru copii și tineret. Pe lângă literatura pentru copii și tineret între domeniile sale de cercetare se enumeră și folclorul rus și maghiar, literatura clasică, teoria literaturii și textelor, și teatrul contemporan. Care a fost funcția basmelor înainte de iluminism și înainte de romantism, și cum i s-a schimbat rolul și genul artistic în condițiile literaturii de elită? La acest eveniment așteptăm răspunsurile la aceste întrebări interesante și la alte întrebări.

    Referatele lui Schein Gábor la Cluj-Napoca

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În perioada 13 – 17 noiembrie Schein Gábor, profesorul Universității de Științe Eötvös Lóránd va fi invitatul Instituției noastre, în cadrul programului ERASMUS.  Așteptăm cu drag  studenții noștri și pe toți cei care se interesează la cele patru prezentări susținute de către dumneasa.

    – Luni, 13 noiembrie la sala Balzac, de la orele 16:

    Reprezentarea problemelor și tradițiilor țiganilor în literatura maghiară din secolul al XIX.- lea

    – Marți, 14 noiembrie, sala Brassai de la ora 10:

    Despre literatura romilor din Ungaria și despre posibila canonizare a acestora

    – Marți, 14 noiembrie, sala Brassai, de la ora 14:

    Situația țiganilor din Nagyida – un model al restabilirii relației dintre țigani și maghiari (vizând câteva opere reprezentative din secolul 20:

    – Joi, 16 noiembrie, sala Brassai, de la ora 14:

    Problematica reprezentării țiganilor în literatura maghiară contenporană.

    Conferință organizată de Consorțiul Internațional pentru Cercetarea Reformatismului

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În data de 27 și 28 octombrie a avut loc conferința interdisciplinară intitulată „Schimbări și
    (dis)continuități, tradiții și modernizări în istoria de 500 de ani a reformatismului” organizată
    de către UBB și Secția Renaștere a Institutului de Științe Literare a Facultății de Filologie a
    Academiai Ungare de Științe în colaborare cu consorțiul internațional RefoRC. Acest
    eveniment este încheierea programului de parteneriat în activități științifice desfășurate
    între 2012 și 2017 de către partenerii din Europa Centrală și de Sud-Est, și totodată după
    prezentarea concluziilor la care au ajuns în urma acestor activități, demararea unui nou
    ciclu de cercetare științifică în domeniul istoriei reformatismului. Vă recomandăm sinteza
    realizată de emisiunea ”Erdélyi Figyelő” (Observatorul Ardelean) în care profesorul
    universitar Dr. Gábor Csilla vorbește despre acest eveniment. Sinteza se poate viziona pe
    YouTube. O sinteză în limba engleză a acestui eveniment se poate citi pe pagina web a
    consorțiului internațional RefoRC.

    Corespondența lui Vikár Béla. „Unul dintre cei mai entuziasmați diplomați ai Finlandei aici timp de mai mult de 50 de ani.” – lansare de carte

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Lansarea cărții intitulate „Corespondența lui Vikár Béla. Unul dintre cei mai entuziasmați
    diplomați ai Finlandei aici timp de mai mult de 50 de ani.” redactată de Varga P. Ildikó va
    avea loc în data de 25 noiembrie, sâmbăta, organizată de către Asociația Muzeelor din
    Ardeal în cadrul seriei de manifestări intitulate ”Ziua Științei Maghiare în Ardeal” în cadrul

    manifestărilor din domeniul lingvistică, literatură, etnografie, muzică.
    Volumul va fi prezentat de către: Dr. Szíj Enikő (Universitatea Eötvös Lóránd din
    Budapesta). Moderator: Biró Annamária. Locul: sediul Asociației Muzeelor din Ardeal, str.
    Jókai/Napoca nr. 2-4. Data: 25 noiembrie 2018 ora 15:00.
    Lista completă a manifestărilor culturale din acest domeniu: click aici.Puteți afla detalii despre acest volum: aici.
    Vă așteptăm cu drag!

    Târgul cărților de lingvistică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Lansări de cărți urmate de târgul cărților de lingvistică

    Organizatori: Comisia Specialiștilor de Științe Lingvistice din cadrul Comisiei Academice din Cluj-Napoca și Catedra de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală a Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai

    Data: 16 decembrie ora 18

    Locul: Facultatea de Litere (strada Horea nr. 31) sala Popovici.

    În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate cărțile de lingvistică apărute în ultimul an în țară.

    Totți cei interesați sunt așteptați cu drag!

    Vor fi prezentate următoarele cărți:

    1. Péntek János – Salat Levente – Szikszai Mária (redactor): Știința maghiară în România între anii 2002 – 2013. Editura Ábel, Cluj-Napoca, 2015. În care este inclusă: Kádár Edit: Științele lingvistice maghiare din România (2002 – 2013). Volumul va fi prezentat de către: Péntek János.
    2. Kádár Edit – Szilágyi N. Sándor (redactori): Motivație și iconicitate lungvistică. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Kádár Edit.
    3. Péntek János: modificări lingvistice în colțurile estice. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Tánczos Vilmos.
    4. Sorbán Angella: Minoritare și bilingvism. Aspectele sociologice ale bilingvismului în învățământ și pe piața forței de muncă. Volumul numărul 9 din Publicațiile Institutului lingvistic Szabó T. Attila, Asociația Ardeleană pentru Conservarea și Promovarea Limbii Materne, Sfântul Gheorghe, 2014. Volumul va fi prezentat de către: Benő Attila.
    5. Benő Attila – Fazekas Emese – Zsemlyei Borbála (redactor): Multilingvism și comunicare în Europa de Est și Centrală. Discursurile ținute la al XXIV-lea congres al Asociației Profesorilor de Limba Maghiară și Specialiștilor de Lingvistică Maghiară Aplicată. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Szilágyi N. Sándor.
    6. Benő Attila: Fenomene de contact în limba maghiară vorbită din România. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2014. Volumul va fi prezentat de către: Máthé Dénes.
    7. Fazekas Emese – Tódor Erika Mária: Dicționar român-maghiar de terminologie didactică. Asociația Ardeleană pentru Conservarea și Promovarea Limbii materne. Sfântul Gheorgghe, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Benő Attila.

    Conferință de comemorare La aniversarea de 110 de ani a nașterii lui Szabó T. Attila

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Secția de Filologie, Istorie și Lingvistică a Asociației Muzeelor din Transilvania
    organizează conferința de comerare la aniversarea de 110 de ani a nașterii lui Szabó T.
    Attila în 29-30 ianuarie 2016. Data începerii: vineri la ora 14.30, locul: sala de conferințe a
    Asociației Muzeelor din Transilvania (str. Jókai/Napoca nr. 2). Coorganizator: Institutul
    Lingvistic Szabó T. Attila. Așteptăm cu drag pe toți cei interesați!
    Pe parcursul programelor organizate în două zile vor fi ținute prezentări de către mai mulți
    cercetători lingvistici celebri din țară și din Ungaria. Ca și încheiere a conferinței se vor
    depune coroane în cimitirul Hajongard. Coorganizator: Institutul Lingvistic Szabó T. Attila.
    Sursă: http://www.eme.ro/servlet/eme/template/news%2CPNewsScreen.vm/news_id/2361

    Conferință profesională

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Oare există cuvinte compuse, și dacă nu, care sunt acestea?

    Așteptăm cu drag pe toți interesați la conferința profesională organizată de către Catedra de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală și de către Comisia Academică din Cluj-Napoca, intitulată „Noile realizări ale cercetărilor lingvistice maghiare V.

    Locul: Sediul Comisiei Academice din Cluj-Napoca (strada Ion Ghica/Tamás András nr. 12), Cluj-Napoca.

    Data: 15 aprilie 2016

    Detalii puteți citi dând click aici sau scanând codul QR.

    Program:

    8:30 – 9:00 Înregistrare

    9:00 – 9:15 Conferința va fi deschisă de către academicianul Péntek János, președintele Comisiei Academice din Cluj

    9:15 – 9:45 Fehér Krisztina (Universitatea din Debrecen) Cuvinte compuse și probabilități de tranziție

    9:45 – 10:15 Szilágyi N. Sándor (UBB): Câteva întrebări legate de cuvintele compuse, care nu ne lasă în pace

    10:15 – 10:45 Rebrus Péter (Academia Ungară de Științe – Institutul de Lingvistică) – Törkenczy Miklós (Academia Ungară de Științe Institutul de Lingvistică/Universitatea Eötvös Lóránd): Despre  progresivitatea cuvintelor compuse

    10:45 – 11:10 Pauză de cafea

    11:10 – 11:40 Kugler Nóra (Universitatea Eötvös Lóránd) La limita capacității de recunoaștere

    – cuvântul compus – o construcție semantică emergentă

    11:40 – 12:10 Kálmán László (Academia Ungară de Științe/Universitatea Eötvös Lóránd) Cuvintele compuse cum influențează asocierile?

    12:10 – 12:40 Albert Gábor (Universitatea din Pécs) – Farkas Judit (Academia Ungară de Științe Institutul de Științe Lingvistice) – Szabó Veronika (Universitatea din Pécs): Cuvinte compuse endocentrice, ale căror component de bază este un substantiv

    12:40 – 14:30 Pauză de masă

    14:30 – 15:00 – Péntek János (UBB) Schimbarea ordinii elementelor cuvintelor compuse – un fenomen de contact

    15:00 – 15:30 Ludányi Zsófia (Academia Ungară de Științe Institutul de Lingvistică) Cuvântul „antibiotic” oare este cuvânt compus? S-ar putea să nu fie.

    Despre cuvintele compuse cu prefixuri străine ale limbajului medical maghiar

    15:30 – 16:00 Nagy Tamás (Universitatea din Pécs) „Vulpea-obiect este o pereche de pantaloni-șuncă vânt-șlefuită și vânt-măturată”           – particularitățile cuvintelor compuse în poezia „Vulpea-obiect în amurg” de Părți Nagy Lajos

    16:00 – 16:10 Szilágyi N. Sándor, profesorul Catedrei de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală încheie conferința specificând concluzii

    Locul: sediul Comisiei Academice din Cluj, Cluj-Napoca

    Data: 15 aprilie 2016 , vineri

    Conferință comemorativă cu ocazia centenariului nașterii lui Márton Gyula

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Catedra de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală a Facultății de Filologie a
    Universității Babeș-Bolyai și Comisia Specialiștilor în Științe Lingvistice din cadrul Comisiei Academice din Cluj-Napoca organizează o conferință memorială împreună cu o lansare de carte
    cu ocazia centenariului nașterii renumitului lingvist și fost profesor al facultății din Cluj-Napoca, Márton Gyula în data de 17 decembrie de la ora 10 în clădirea Facultății de Litere sala Marianum Popovici (str. Horea nr. 31).

    Conferință memorială
    10.00 – 10.15 Salutări
    10.15 – 12.00 Discursuri și comemorări
    10.15 – 10.45 Hegedűs Attila, profesorul și șeful de catedră al Universității Catolice
    Pázmány Péter, Dialectologia în formarea sistemului lingvistic
    10.45 – 11.05 Péntek János: Cum s-au realizat scopurile propuse în viitorul devenit trecut?
    11.05 – 11.25 Csomortáni Magdolna, profesoara Catedrei de Limba Maghiară și de
    Lingvistică Generală: Onomastica maghiară din Transilvania după Márton Gyula
    11.25 – 12.00 Comemorări
    12.00 Cartea memorială va fi prezentată de către Czégényi Dóra, lectorul universitar al
    Institutului de Etnografie și Antropologie Maghiară, unul dintre redactorii volumului.
    Data: 17 decembrie 2016
    Locul: UBB Facultatea de Filologie/sala Marianum Popovici (str. Horea nr. 31)

     

    Compunerea cuvintelor și modele de lingvistică descriptivă

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Sub edgida Asociației Muzeelor din Transilvania volumul intitulat „Compunerea cuvintelor
    și modele de lingvistică descriptivă”, care întruchipează forma tipărită a informațiilor
    prezentate la conferința profesională organizată în perioada dintre 14-16 aprilie 2016 de
    către Facultatea de Filologie Catedra de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală a
    Universității Babeș-Bolyai și de către Comisia Specialiștilor de Științe Lingvistice a

    Comisiei Academice din Cluj.

    Volumul a fost redactat și revizuit de către: Kádár Edit și Szilágyi N. Sándor.
    Dând click pe imagine se poate vizualiza conținutul volumului.

    Fragment din prefața redactorului:
    Cuvântul compus este ceva deosebit, și să spunem drept, totodată este și un lucru foarte
    enervant. Orice gramatică descriptivă (cu concepție clasică sau mai modernă) un capitol
    separat este destinat cuvintelor compuse, care de obicei este intitulat „Compunerea
    cuvintelor”. Acest titlu ne sugerează că în acest capitol va fi vorba în primul rând despre
    modul și condițiile alăturării cuvintelor, ca și despre o metodă de formare a cuvintelor noi,
    dar totuși de obicei numai tipologia cuvintelor compuse este descrisă în acest capitol.
    Dar întrebarea lingvistică propriu-zisă este (și în primul rând întrebări asemănătoare ne-ar
    fi interesat la conferință) că oare dacă presupunem că nu specialiștii de lingvistică au
    dreptate, ci oamenii de rând, și în consecință o sintagmă atributivă poate deveni un cuvânt
    compus – de exemplu „kis (mic) + testvér (frate) = kistestvér (frățior) – atunci oare de ce și
    oare cum s-a format acest cuvânt compus și ce restructurări lingvistice s-au petrecut
    împreună cu formarea acestui cuvânt? Oare avem șanse ca să găsim o explicație
    gramaticală rațională pentru acest fenomen?

    Susținere publică – teză de doctorat

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri

    Facultatea: Litere

    Locul susținerii: sala Popovici

    Data: 4 iulie 2016, ora 12:30

    Autorul tezei de doctorat: Serestély Zalán

    Titlul tezei de doctorat: Életmű és környezete. Jorge Luis Borges munkásságának kultúra- és ismeretelméleti, valamint hatalomkritikai vonatkozásai [Opera în contextul său. Aspecte epistemiologice şi de teoria culturii precum şi de critica puterii în opera lui Borges] 

    Domeniul de doctorat: Filologie

    Comisia de doctorat:

    Conf. univ. dr. Balázs Imre József (președinte)

    prof. univ. dr. Orbán Gyöngyi (conducător de doctorat – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

    prof. univ. dr. Bányai Éva (referent – Universitatea din București)

    conf. univ. dr. Dr. Berszán István (referent – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

    conf. univ dr. Csehy Zoltán (referent – Universitatea Comenius, Bratislava)

    Teza este depusă la: Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Cluj – Napoca

    Ziua Bobocilor și Balul Bobocilor – 2017

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În atenția Bobocilor!

    În 11 noiembrie va avea loc: Ziua Bobocilor și Balul Bobocilor la secția maghiară a Facultății de Filologie a UBB. Bobocii au avut posibilitatea să participe la activitățile atelierelor sub dirijarea cadrelor și doctoranzilor instituției.

    Avem nouă propuneri pentru activități de ateliere.

    Profilul atelierelor sunt diferite, însă câțiva parametri sunt identici:

    – sunt activități de 35 de minute,

    – grupele sunt alcătuite maxim din 15 persoane,

    – se pot realiza numai prin participarea activă a fiecărui membru.

    Ne-am bucura, dacă cât mai mulți, cât mai multe experiențe și-ar acumula, deci vă rugăm, ca în vederea unei organizări eficiente cel târziu în 4 octombrie să anunțați acele, maximum 4 ateliere la care ați vrea să activați.

    Registrare: online.

    Opere creative și suprarealismul

    Balázs Imre József

    Mentorul atelierului este un explorator al suprarealismului, a condus mai multe ateliere de creație literară în Cluj, în tabăra Asociației Scriitorilor Tineri din Visegrad, și în licee. La întâlnire vom putea vorbi despre relația dintre inspirație și experiență și putem face experiențe, pornind de la exemple concrete putem să pătrundem în culisele genezei textelor literare, ba mai mult participanții vor ajunge la creație comună inspirată din jocuri suprarealiste.

     

    Limba zmeilor

    Cum este limba celor cu șapte capete?

    Dimény Hajnalka

    1. și K. Johnsgard în 1982 au prezentat, în cartea lor cu titlul Natural History of Dragons and Unicorns, dovada existenței zmeilor și unicornilor. Despre limba zmeilor și unicornilor, care au trăit între 3000 – 4000 î.e. nu știm să spunem prea multe lucruri sigure . Este știut faptul, că această limbă a fost vorbită de o singură persoană, care nu și-a împărtășit cu nimeni cunoștințele sale. În zilele noastre  numai pornind dinspre limbile umane putem ajunge în apropierea acestei limbi unice. În această privință facem o încercare în această jumătate de oră.

     

    Și românii învață ungurește?

    Fazakas Emese

    Vino, și vezi, cum se poate învăța limba maghiară românilor. Ia-ți parte și tu la procesul învățării.

     

    Atelier scris/citit creativ și kendama

    Berszán István

    Brutarul coace pâinea, muzicienii fac muzică, pescarii prind pești, numai literații nu fac literatură, parcă brutarii numai ar gusta, muzicienii ar asculta muzica, iar pescarii n-ar fi decât momeala. Prin această activitate de atelier ne-am propus să schimbăm acest lucru. Participanții la această activitate se autocontrolează în timp ce privesc, scriu, citesc sau se joacă kendama, un joc japonez din lemn, ce dezvoltă îndemânarea, toate acestea le fac cu scopul de a afla ce se întâmplă cu noi, când facem literatură.

     

    Gastro – philo – logicus

    Fazakas Emese

    Zsemlyei Borbála

    Roth Csaba Attila

    sau oaspeți și bucătari în Ardealul secolului al 16- lea și al 17 – lea.

     

    Teatrul corpului

    Jakab Villo Hanga

    Filologii sunt oamenii cuvintelor, cu toate că de multe ori corpul nostru este mult mai sincer decât cuvintele. Sunt necesare curiozitatea, îndrăzneala și loialitatea ca să lăsăm corpul nostru să vorbească, să ne încredințăm necunoscutului. Poate fi un proces de cunoaștere agitată cu jocul de încredere, poate numai hazliu, dar poate să devină o întâmplare comună serioasă.

    Recuzită: îmbrăcăminte confortabilă, de care nu ne este milă, dacă se prăfuiește.

     

    Mitosul „reanimat”

    Sándor Katalin

    Ce se întâmplă, dacă un film de animație de scurt metraj prelucrează o poveste mitologică?

    Cum” se reanimează”, cum se transmite, cum se transcrie tradiția mitologică, adică diferite convenții ale filmului (ale genului) și figurile de stil culturale? În care direcție ne conduce firul Ariadnei?

    Încercăm să ne ghidăm (cu ajutorul firului sau fără fir) între întâmplările mitologiei pe tărâmul animației.

     

    Cum s-au comportat în teatrul maghiar al secolului 19. lea?

    Ce au avut voie să facă spectatorii, și actorii în teatrul maghiar al secolului al 19. lea?  Spectatorii au putut să-și exprime dezaprobarea? Dacă da, atunci în ce fel? Oare pentru exprimarea simpatiei, al placului care au fost posibilitățile lor?

    Ce au putut să facă spectatorii, dacă au întârziat de la spectacol? Oare măcar i-au lăsat pe cei întârziați să intre în sală?

    În afară de liniște și aplauze au recunoscut și alte forme de manifestare în timpul spectacolului? Și până unde au putut să meargă actorii? Ce fel de reguli s-au referit la ei, și care au fost contravențiile cel mai des întâlnite la ei?

    Atelierul grupului de cercetători al istoriei teatrale și al literaturii maghiare clasice

     

    Action reserarch altfel să coacem împreună pâine

    Szabó Árpád Töhötöm

    În cadrul activității vom frământa pâine, pâinișoară – dacă vor fi posibilități le vom și coace –, și între timp vom discuta despre câteva probleme ale antropologiei alimentației (anthropology of food):   interpretarea cultural – socială a pieței de alimente, diferite forme ale  ieșirii, într-un fel, din societate (escapadă), istoria alimentației, metamorfozele pâinii de la autoaprovizionare până la piață și moștenirea culturală.

    Participanții să-și aducă un fund de lemn și să-și pună un șort curat, alb.

    Critica statului și postsocialismului

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Colegiul invizibil a inițiat demararea unui ciclu de programe interdisciplinare de cercetare și intercolegii de specialitate în anul școlar 2016/2017. Programul se va organiza împreună cu următoarele colegii de specialitate: Colegiul de specialitate Kerényi Károly  (Pécs), Colegiul de specialitate Mérei Ferenc (Budapest), Colegiul de specialitate Pro Philosophia (Cluj), Colegiul de specialitate Entz Géza (Cluj). Scopul programului este ca moștenirea literară, a istoriei artelor, arhitecturală, filozofică, politică, istoria socială să le așeze în centrul criticii și al cercetării.

    Prima stație a ciclului de programe se va organiza  în Cluj  între 16 – 18 decembrie 2016, în cadrul căruia membrii colegiilor de specialitate vor putea participa la cursurile și seminariile cadrelor didactice și ale studenților. Pentru desfășurarea seminariilor am indicat și lecturi obligatorii, parcurgerea acestora este biletul de intrare la seminarii.

     

    Programul:

    16 decembrie (vineri, UBB- Facultatea de Filologie, str.Horea nr.31 Sala de consiliu al facultății)

    * 09:00 – 10:00 – András Csaba: Se poate face jocuri pe calculator Din capital? (curs+discuții)

    *10:00 – 11:30 –  Dobrai Zsolt: Ipoteza comunistă și mișcările rezistenței ( seminariu – lecturi: Alain Badiou și David Gaeber studii)

    *11:30 – 12:00 cafea, țigări

    *12:00 – 13:30 – Borbély András – Kész Orsolya: Arta: muncă sau lenevie? (lectură pentru seminar: eseul lui Mladen Stilinovic)

    *13:30 – 14:30 – Szigeti Attila: Biopolitica socialistă și neoliberalistă (curs+discuții)

    *14:30 – 15:30 – Pauză de masă

    *15:30 – 16:300 – K. Horváth Zsolt: Planificare socială și politică de emancipare: configurația educației maghiare între 1945 și 1950 (curs + discuții)

    *16:30 – 18:00 – Kocsis Árpád: Introducere în istoria Iugoslaviei (seminariu)

    17 decembrie (sâmbătă, UBB – Facultatea de Filologie str. Horea nr.31 Sala Bezdechi)

     

    17 decembrie (sâmbtă,UBB- Facultatea de Filologie, str. Horea nr. 31 Sala Bezdechi)

     

    *09:00 – 10:00 – Balázs Imre József: Satira și parodia în statul socialist (curs + discuții)

    *10:00 – 11:30 – Ugron Nóra: Rușinea și postsocialismul în romanul lui Sofi Oksanen, Epurare (seminariu: conspect și romanul)

    *11:30 – 13:00 – Berszán István: Peisajul, ca fenomen-timp-spațiu într-un roman comunist pentru tineret (curs + discuții, de citit: fragment din romanul Nagy István)

    13:00 – 14:00 Pauză de masă

    *14:00 – 15:00 – Bagi Zsolt: Cum a dispărut discursul de emancipare din teoria literaturii maghiare în anii 70? (curs + discuții)

    *15:00 – 16:30 – Benke András: Observarea corpului urmărit în cele trei novele ale lui Tar Sándor (seminariu- textele pentru citit: Prânzul festiv, Poate astăzi, Încă numai din volumul cu titlul: Atâta a fost +cartea lui Jean Luc Nancy, Corpus pag. 7-30 + studiul lui Kérchi Anna)

    16:30 – 17:00 Pauză de cafea

    *17:00 – 18:00 – Újvári Dorottya: Arhiva lui Minerva Două ziare clujene (Făclia, Igazság/ Dreptatea/) moștenire fotografică – seminariu

     

     

    18 decembrie (duminică,UBB- Facultatea de Filologie, str. Horea nr. 31 Sala Bezdechi)

     

    *09:00 – 11:00 – Plimbare dirijată în cartierul Mărăști (Barazsuly Viktória, Újvári Dorottya, Pál Emese)

    12:00 – 13:00 – Pauză de masă

    *13:00 – 14:30 – Tóth Gödri Iringó: Propagandă și/sau artă pe coperta revistei Dolgozó Nő /Femeia muncitoare/(curs+ discuții)

    *14:30 – 16:00 – Biró Noémi: Socialismul de stat și feminismul (seminariu – lectură: studiul lui Nanette Funk)

    Spectacol-examen public pentru postul de lector

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Biró Annamária a solicitat postul de lector, publicat de către Institutul de Teoria literaturii maghiare (literatura iluminismului maghiar, literatura antichității). Spectacolul-examen public legat de concursul de admitere va avea loc în data de 19 iunie, joi de la ora 10 în sala Dézsi.

    Conform deciziei comisiei de examinare (Berszán István, Gábor Csilla, Egyed Emese, Selyem Zsuzsa, T. Szabó Levente) spectacolul-examen va purta titlul Ciclul Csokonay Lilla. Motive și supraviețuirea. Spectacolul-examen este public, așteptăm cu plăcere pe cei interesați!

    Marianum prin prisma studenților

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Aspectul clădirii facultății de Litere la a 8-a ediție a Zilelor Maghiare ale Clujului

    Pe parcursul desfășurării concursului istoria orașului Străjerii Patrimoniului elevii, mai multor licee ale Clujului, organizați în trupe au descoperit fotografii vechi, scrieri, legende  monumente reprezentative ale orașului, printre altele privind Marianum-ul, clădirea facultății noastre și promenada. Asociația Audiovizuală a Ardealului s-a angajat de-a regândi materialul dezvăluit. Expoziția Monumentele prin prisma studenților se străduiește să prezinte și din alte unghiuri, din punctul de vedere al studenților clădirile datorită materialului descoperit. Expoziția realizată în cadrul celei de-a 8-a ediție a Zilelor Maghiare ale Clujului a fost precedată de un workshop de istorie a fotografiei pe parcursul căruia studenții au luat cunoștințe despre istoria clădirilor, despre mijloacele de creare a imaginii și sursele de achiziționare a fotografiilor vechi, și s- a vorbit și despre dreptul de autor al fotografiilor și problemele dreptului de folosire a lor. În cadrul celei de – a doua  întâlnire s – au ocupat de întrebuințarea creativă a fotografiilor arhive: au vizitat punctele de unde s – au realizat fotografiile vechi, au interpretat din nou fotografiile, au realizat colaje.

    Curatorii expoziției au fost: Blos-Jáni Melinda și Mira Marincaș. Clădirea Marianum, care dă astăzi lăcaș Facultății de Filologie, este un protagonist al acestei încercări neobișnuite. Ne-a făcut o plăcere să fim partenerii acestei inițiative și îi așteptăm elevii cu noi imagini despre locuri specifice!

    Trupa de la liceul Brassay, care în cadrul programului Străjerii Patrimoniului , au ales Marianum, cu ajutorul curatorilor expoziției Monumentele prin prizma studenților, a pregătit un material impresionant, reînnoit despre trecutul și prezentul clădirii istorice superbe sinuoase, ce dă loc Facultății de Filologie.

    Peretele posterior al sălii Eminescu de azi.

    O restaurare foarte reușită pe coridorul de la parter al Marianum-ului.

    Intrare dinspre curte: odinioară și azi.

    A treia întâlnire a absolvenților profilului limba și literatura maghiară

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În data de 18 august a avut loc în cadrul Zilelor Maghiarilor din Cluj a treia întâlnire a absolvenților profilului limba și literatura maghiară. Evenimentul a început vineri cu discursul captivant al doamnei profesoare Orbán Jolán despre relație dintre literatură și operă, apoi a continuat cu întâlnire informală și cu conversația la masa rotundă a poeților, care au absolvit profilul limba și lteratura maghiară (Fekete Vince, Vince Fekete, Lövétei Lázár László, Markó Béla și Szilágyi Júlia).

     

    Ziua a fost încheiată prin concertul extraordinar al lui Boros Misi în sala de spectacol a Filarmonicii, unde talentul tânăr și invitatul său Bogányi Gergely au fost întâmpinați de un public entuziasmat și de aplauze furtunoase. Donațiile colectate la concertul caritativ prin intermediul Fundației Nyilas Misi vor fi folosite pentru ajutorarea mai multor copii talentați proveniți dintr-un mediu defavorizat. În ziua de după întâlnire la Facultatea de Filologie au fost organizate mai multe spectacole și programe publice pentru promovarea științei, unde spre bucuria noastră orele lui Keszeg Vilmos, Fazekas Emese, T, Szabó Levente, Balázs Imre József și Málnási Ferenc s-au bucurat de o popularitate semnificativă. Mulțumim pentru cei care în pofida cavalcadei de manifestări din cadrul Zilelor Maghiarilor din Cluj și-au exprimat interesul lor special pentru programele noastre și au încurajat publicul nostru prin prezența lor, mulțumim activitatea voluntarilor noștri entuziasmați, și transmitem mulțumiri speciale invitaților noștri celebri pentru faptul că ne-au onorat cu participarea lor la manifestările noastre.

    Fotografiile au fost făcute de către fotografii Zilelor Maghiarilor din Cluj și de către voluntarii noștri.

    Detalii pe pagina Facebook a profilului limba și literatura maghiară.

    Ne bucurăm că manifestările noastre au fost interpretate de presă. Vă recomandăm să citiți următoarele articole:

    Pian = joc, fericire – interviu cu Boros Misi, pe pagina web oficială a Zilelor Maghiarilor din Cluj.

    Zilele Maghiarilor din Cluj – întâlnirea abcolvenților profilului limba și literatura maghiară, concertul lui Boros Misi și Bogányi Gergely la Cluj – reportajul ziarului Krónika.

    La a treia întâlnire a absolvenților profilului limba și literatura maghiară și la concertul lui Boros Misi și Bogányi Gergely a fost prezent și Antal Áron și emisiunea „Erdélyi Figyelő” (Observatorul din Ardeal) a Televizunii din Cluj.

    Și corespondenții portalului de știri maszol.ro au realizat un interviu cu Boros Misi după concert.

    „A fost o plăcere să vedem că muzica lui Misi a captivat atât tinerii cât și pe cei mai în vârstă. De exemplu am observat un băiețel, care a încercat să imite din joacă pianistul, care numai cu câțiva ani a fost mai în vârstă decât el, și așa a făcut, parcă și el ar fi simțit și ar fi înțeles la fel pe Schubert. Iar aproape de el degetele unui bărbat din toată firea au preluat ritmul dansului ungar nr. 5 al lui Brahms, dar în cazul lui s-a văzut că el, dacă ar avea acces la un pian, ar reuși să cânte această piesă fără greșeli.” (Szabadság)

    Piesele alese sunt cunoscute, populare, scurte și sunt alcătuite dintr-un singur motiv, și ni crează nici o dificultate acestor artiști cu talent deosebit.

     

    Dar ceea ce distinge talentul deosebit de ceilalți interpreți este muzicalitatea lor, ceea ce s-a simțit deja când au pus mâna pe instrument. Aceasta bineînțeles este asociată de tehnica lor perfectă și de sentimentul de echilibru, siguranță și sentimentul de descătușare, ceea ce îndeamnă publicul ca să se așeze comod în sala de concert și să se delecteze cu muzică. Să asculți acești doi artiști este echivalent cu un catarzis sufletesc. În pofida tradițiilor muzicale clasice clujene concertul comun al lui Boros Misi și Bogányi Gergely este un eveniment marcant, este un model pentru alții. Sper ca în următorii ani spectatorii fideli ai concertelor de fiecare dată când vor intra în sala mare a Casei Universităților, își vor aduce aminte de concertul Bogányi-Boros.

    Ziua Bobocilor și Balul Bobocilor

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În atenția Bobocilor!

    În 11 noiembrie va avea loc: Ziua Bobocilor și Balul Bobocilor la secția maghiară a Facultății de Filologie a UBB. Bobocii au avut posibilitatea să participe la activitățile atelierelor sub dirijarea cadrelor și doctoranzilor instituției.

    Avem nouă propuneri pentru activități de ateliere.

    Profilul atelierelor sunt diferite, însă câțiva parametri sunt identici:

    – sunt activități de 35 de minute,

    – grupele sunt alcătuite maxim din 15 persoane,

    – se pot realiza numai prin participarea activă a fiecărui membru.

    Ne-am bucura, dacă cât mai mulți, cât mai multe experiențe și-ar acumula, deci vă rugăm, ca în vederea unei organizări eficiente cel târziu în 4 octombrie să anunțați acele, maximum 4 ateliere la care ați vrea să activați.

    Registrare: online.

    Opere creative și suprarealismul

    Balázs Imre József

    Mentorul atelierului este un explorator al suprarealismului, a condus mai multe ateliere de creație literară în Cluj, în tabăra Asociației Scriitorilor Tineri din Visegrad, și în licee. La întâlnire vom putea vorbi despre relația dintre inspirație și experiență și putem face experiențe, pornind de la exemple concrete putem să pătrundem în culisele genezei textelor literare, ba mai mult participanții vor ajunge la creație comună inspirată din jocuri suprarealiste.

    Cercul DiaLex

    Gabriela Isaila | dialex, Ştiri

    Cercul DiaLex vă invită la comunicarea „Fata Pădurii și Muma Pădurii: o abordare mitoculturală”, susținută de Ionucu Pop, masterand, anul I, în cadrul programului de Studii literare românești
    Întâlnirea este moderată de conf. univ. dr. Nora Sava
    Joi, 17 ianuarie 2019, ora 11:00, sala „Auger”

    Evul mediu fictiv – Curs festiv de Crăciun al Universității Virtuale Bolyai

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Universitatea Virtuală Bolyai și în acest an vă invită cu drag, conform tradițiilor

    la cursul festiv, salutând Crăciunul, care va fi susținut de Bánki Éva, scriitor, istoric literar

    cu titlul

    Evul mediu fictiv

    Conferința va avea loc în 15 decembrie (marți) seara la orele 18,00

    locul desfășurării Aula UBB (clădirea centrală str. Farkas, et. III. )

     

     

    Un ev mediu fictiv

    Bánki Éva, scriitor. Istoric literar

    Curs de Crăciun

    Universitatea Virtuală Bolyai

    Locul evenimentului: Str. Farkas (M.Kogălniceanu nr.1) clădirea principală, Aula sala Magna

    Timpul: 15 decembrie,marți, orele 18

     

    Susţinere publică a tezei de doctorat

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri | ,

    Şcoala Doctorală Studdi de Hungarologie respectiv Facultatea de Litere a universităţii Babeş-Bolyai  vă invită să participaţi la susţinerea publică a tezei de doctorat cu titlul Erdély arcai. Sikerkönyvek erdély-képe, autor Makkai Júlia Anna, elaborată sub îndrumarea dlui. prof. univ. dr. Keszeg Vilmos (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca). Susţinerea va avea loc vineri, 5 mai 2017, ora 11:00, în Sala Popovic, clădirea Facultăţii de Litere, str. Horea, nr. 31.

    Lansare de carte – Ágnes Korondi

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri | , ,

    Prezentul volum, intitulat Misztika a késő középkori magyar nyelvű kolostori kódexirodalomban [Mistica în codicele monastice maghiare din evul mediu târziu] a fost lansat la data de 22 mai în sala Dézsi a Facultăţii de Litere. Autorul volumului, Korondi Ágnes este fostul doctorand al Şcolii doctorale Studii de Hungarologie.  Lucrarea a apărut la Editura Egyetemi Műhely, editură care funcţionează sub egida Societăţii Bolyai din Cluj-Napoca.

    Burse de cercetare DAAD (Serviciul German de Schimb Academic) pentru doctoranzi şi tineri cercetători

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri | , ,

    Bursele oferă doctoranzilor şi tinerilor cercetători posibilitatea de a efectua un stagiu de cercetare sau de perfecţionare în Germania. Oferta de finanţare se adresează diferitelor etape de calificare sau trepte din carieră. Bursele încurajează schimbul de experienţă între colegi şi formarea de reţele profesionale de specialitate. Termenele limită pentru burse de scurtă durată (1 până max. 6 luni) este 15 noiembrie şi 1 mai. Termenul limită pentru bursa de un an (între 7 şi 10 luni) este 15 noiembrie. Exigenţele privind nivelul competenţei lingvistice depind de proiectul şi de domeniul de specialitate ale candidatului. În ştiinţe umaniste, sociale şi cele juridice este nevoie de nivelul mediu al cunoştinţelor de limbă germană. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să vizitaţi pagina WEB www.daad.ro, sau contactaţi via e-mail info@daad.ro.

    Lansare de carte – Idegen utazók Erdélyben és Máramaros sóbányáiban (18-19. század)

    Gabriela Isaila | Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Şcoala Doctorală Studii de Hungarologie, Ştiri | , ,

    Volumul intitulat Idegen utazók Erdélyben és Máramaros sóbányáiban (18-19. század) a fost lansat la data de 30 mai în sediul Asociaţiei Etnografice Kriza János. Autorul volumului, Miklós Alpár este doctorandul Şcolii Doctorale Studii de Hungarologie. Lucrarea a apărut la Editura Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, fiind al 14-lea volum din seria denumită Emberek és kontextusok [Oameni şi contexte], fondată de către profesori şi doctoranzi ai Departamentului de Etnografie şi Antropologie Maghiară a Facultăţii Babeş-Bolyai.

    Forumul interdisciplinar al talentelor la UBB

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Universitatea Babeș-Bolyai în colaborare cu Federația Universitară Maghiară din Cluj-Napoca organizează în perioada 23-24 martie 2018 conferința profesională intitulată Forumul interdisciplinar al talentelor la UBB.

    Locul desfășurării conferinței: clădirea principală a Universității Babeș-Bolyai.

    Scopul conferinței este exersarea prezentării rezultatelor cercetărilor științifice interdisciplinare și dezvoltarea aptitudinilor legate de ținerea unui discurs, de asemenea prezentarea rezultatelorprogramelor de promovare a talentelor desfășurate în cadrul Universității Babeș-Bolyai și crearea posibilității comunicării  între studenții diferitelor domenii. La această conferință pot participa studenții participați la cursul de prezentări și comunicare organizată de UBB în toamna anului 2017, respectiv studenți licență și master talentați, membrii colegiilor de formare profesională din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Federației Universitare Maghiare din Cluj-Napoca. Vor fi premiați cele mai bune prezentări. Premiul 1: 800 lei, premiul 2: 400 lei, premiul 3: 200 lei. Premiul celui care pune cea mai bună întrebare: 200 lei. Informații detaliate puteți obține pe pagina web a conferinței sau evenimentul Facebook.

    Doritorii sunt invitați să se înscrie online în calitate de participant cu sau fără prezentare până în data de 18 martie 2017.

    A apărut noul Dicționar cultural german-maghiar

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Ignoranţa, chiar respingerea, izvorâtă din necunoaşterea, măcar la un nivel elementar, a gândirii, a experienţei, a culturii, a realităţii a unui grup etnic sau religios, este experienţa zilnică a multora dintre noi. Demersul Institutului Lingvistic Szabó T. Attila de a redacta dicționare culturale se raportează la o dorinţă de cunoaştere sinceră, fără prejudecăţi, la o cunoaştere reciprocă, echilibrată, în spiritul interculturalităţii între diferitele etnii ale Transilvaniei.

    În cadrul seriei de dicționare culturale a Institutului Lingvistic Szabó T. Attila a apărut de curând Dicționarul cultural german-maghiar, având subtitlul Cultura sașilor, șvabilor, landlerilor, țipțerilor și germanilor bucovinieni în istorie și în viața de toate zilele redactat de Balogh F. András. Redactorii seriei de dicționare sunt Benő Attila și Péntek János, cadre didactice ale Departamentului de limbă maghiară și lingvistică generală. Dicționarul a apărut sub egida Editurii Asociației Transilvănean pentru Conservarea și Promovarea Limbii Materne finanțat de UDMR, Fundația Comunitas și Academia Ungară de Științe.

    În această seria a mai apărut Dicţionarul cultural român–maghiar, editat de Asociaţia pentru Cultivarea Limbii maghiare din Transilvania, în anul 2009. Acesta a prezentat cititorilor maghiari (în primul rând celor din afara graniţelor tării) elementele culturii româneşti. Dicţionarul cultural maghiar–român, în prezenta variantă, este destinat cititorilor români.

    În aceste dicţionare cultura este înţeleasă în cel mai larg sens al cuvântului: de la cultura populară până la cultura elită (literatură, artă, ştiinţă). Descrierea fenomenelor culturale nu prezintă caracteristici enciclopedice, ştiinţifice. Totuşi, aceste informaţii, formulate succint, sunt autentice, bazate pe date verificate şi recunoscute. Ele sunt adresate nu specialiștilor, ci în primul rând cititorilor care nu cunosc cultura maghiară, română respectiv germană sau care dispun doar de cunoştinţe minime sau chiar eronate despre ea, dar doresc să aibă o sursă de informare pentru cunoaşterea mai aprofundată a numelor şi termenelor legate de această cultură.

    Conferința interdisciplinară a Consorțiului Internațional pentru Cercetarea Reformatismului

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În data de 27 și 28 octombrie a avut loc conferința interdisciplinară intitulată „Schimbări și (dis)continuități, tradiții și modernizări în istoria de 500 de ani a reformei” organizată de către UBB și Secția Renaștere a Institutului de Științe Literare a Facultății de Filologie a Academiai Ungare de Științe în colaborare cu consorțiul internațional RefoRC (Reformation Research Consortium). Acest eveniment este încheierea programului de parteneriat în activități științifice desfășurate între 2012 și 2017 de către partenerii din Europa Centrală și de Sud-Est, și totodată după prezentarea concluziilor la care au ajuns în urma acestor activități, demararea unui nou ciclu de cercetare științifică în domeniul istoriei reformatismului. Vă recomandăm sinteza realizată de emisiunea ”Erdélyi Figyelő” (Observatorul Ardelean) în care profesorul universitar Dr. Gábor Csilla vorbește despre acest eveniment. Sinteza se poate viziona pe YouTube. O sinteză în limba engleză a acestui eveniment se poate citi pe pagina web a consorțiului internațional RefoRC.

    Prelegeri despre reprezentare rromilor în literatură

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În perioada 13-17 noiembrie Schein Gábor, profesorul Universității de Științe Eötvös Lóránd va fi invitatul Departamentului de Literatură maghiară prin programului ERASMUS+.  Vă invităm la cele patru prezentări susținute de către dumneasa.

    – Luni, 13 noiembrie la sala Balzac, de la orele 16: Reprezentarea problemelor și tradițiilor țiganilor în literatura maghiară din secolul al XIX.- lea

    – Marți, 14 noiembrie, sala Brassai de la ora 10: Despre literatura romilor din Ungaria și despre posibila canonizare a acestora

    – Marți, 14 noiembrie, sala Brassai, de la ora 14: Situația țiganilor din Nagyida – un model al restabilirii relației dintre țigani și maghiari (vizând câteva opere reprezentative din secolul 20:

    – Joi, 16 noiembrie, sala Brassai, de la ora 14: Problematica reprezentării țiganilor în literatura maghiară contenporană.

    Fotografie: Valuska Gábor (http://www.litera.hu/hirek/schein-gabor-semmi-sincs-jol-de-minden-rendben-van)

     

    Ziua și balul bobocilor la linia maghiară

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În 11 noiembrie va avea loc Ziua Bobocilor și Balul Bobocilor la secția maghiară a Facultății de Litere. Bobocii au posibilitatea de a participa la activitățile atelierelor sub dirijarea cadrelor și doctoranzilor instituției.

    Avem nouă propuneri pentru activități de ateliere. Profilul atelierelor sunt diferite, însă câțiva parametri sunt identici:

    • sunt activități de 35 de minute,
    • grupele sunt alcătuite maxim din 15 persoane,
    • se pot realiza numai prin participarea activă a fiecărui membru.

    Vă rugăm, ca în vederea unei organizări eficiente să vă înscrieți online până în data de 4 octombrie pe listele atelierelor.

     

    Opere creative și suprarealismul (Coordonator: Balázs Imre József)

    Mentorul atelierului este un explorator al suprarealismului, a condus mai multe ateliere de creație literară în Cluj, în tabăra Asociației Scriitorilor Tineri din Visegrad, și în licee. La întâlnire vom putea vorbi despre relația dintre inspirație și experiență și putem face experiențe, pornind de la exemple concrete putem să pătrundem în culisele genezei textelor literare, ba mai mult participanții vor ajunge la creație comună inspirată din jocuri suprarealiste.

     

    Limba zmeilor: Cum este limba celor cu șapte capete? (Coordonator: Dimény Hajnalka)

    P. și K. Johnsgard în 1982 au prezentat, în cartea lor cu titlul Natural History of Dragons and Unicorns, dovada existenței zmeilor și unicornilor. Despre limba zmeilor și unicornilor, care au trăit între 3000 – 4000 î.e. nu știm să spunem prea multe lucruri sigure . Este știut faptul, că această limbă a fost vorbită de o singură persoană, care nu și-a împărtășit cu nimeni cunoștințele sale. În zilele noastre  numai pornind dinspre limbile umane putem ajunge în apropierea acestei limbi unice. În această privință facem o încercare în această jumătate de oră.

     

    Și românii învață ungurește? (Coordonator: Fazakas Emese)

    Vino, și vezi, cum se poate învăța limba maghiară românilor. Ia parte și tu la procesul învățării.

     

    Atelier scris/citit creativ și kendama (Coordonator: Berszán István)

    Brutarul coace pâinea, muzicienii fac muzică, pescarii prind pești, numai literații nu fac literatură, parcă brutarii numai ar gusta, muzicienii ar asculta muzica, iar pescarii n-ar fi decât momeala. Prin această activitate de atelier ne-am propus să schimbăm acest lucru. Participanții la această activitate se autocontrolează în timp ce privesc, scriu, citesc sau se joacă kendama, un joc japonez din lemn, ce dezvoltă îndemânarea, toate acestea le fac cu scopul de a afla ce se întâmplă cu noi, când facem literatură.

     

    Gastro – philo – logicus:  oaspeți și bucătari în Ardealul secolului al 16- lea și al 17 – lea. (Coordonatori: Fazakas Emese, Zsemlyei Borbála, Both Csaba Attila)

     

    Teatrul corpului (Coordonator: Jakab Villő Hanga)

    Filologii sunt oamenii cuvintelor, cu toate că de multe ori corpul nostru este mult mai sincer decât cuvintele. Sunt necesare curiozitatea, îndrăzneala și loialitatea ca să lăsăm corpul nostru să vorbească, să ne încredințăm necunoscutului. Poate fi un proces de cunoaștere agitată cu jocul de încredere, poate numai hazliu, dar poate să devină o întâmplare comună serioasă. Recuzită: îmbrăcăminte confortabilă, de care nu ne este milă, dacă se prăfuiește.

     

    Mitosul „reanimat” (Coordonator: Sándor Katalin)

    Ce se întâmplă, dacă un film de animație de scurt metraj prelucrează o poveste mitologică? Cum” se reanimează”, cum se transmite, cum se transcrie tradiția mitologică, adică diferite convenții ale filmului (ale genului) și figurile de stil culturale? În care direcție ne conduce firul Ariadnei? Încercăm să ne ghidăm (cu ajutorul firului sau fără fir) între întâmplările mitologiei pe tărâmul animației.

     

    Cum s-au comportat în teatrul maghiar al secolului 19. lea?

    Ce au avut voie să facă spectatorii, și actorii în teatrul maghiar al secolului al 19. lea?  Spectatorii au putut să-și exprime dezaprobarea? Dacă da, atunci în ce fel? Oare pentru exprimarea simpatiei, al placului care au fost posibilitățile lor? Ce au putut să facă spectatorii, dacă au întârziat de la spectacol? Oare măcar i-au lăsat pe cei întârziați să intre în sală? În afară de liniște și aplauze au recunoscut și alte forme de manifestare în timpul spectacolului? Și până unde au putut să meargă actorii? Ce fel de reguli s-au referit la ei, și care au fost contravențiile cel mai des întâlnite la ei? Atelierul grupului de cercetători al istoriei teatrale și al literaturii maghiare clasice.

     

    Action reserarch altfel să coacem împreună pâine (Coordonator: Szabó Árpád Töhötöm)

    În cadrul activității vom frământa pâine, pâinișoară – dacă vor fi posibilități le vom și coace –, și între timp vom discuta despre câteva probleme ale antropologiei alimentației (anthropology of food):   interpretarea cultural – socială a pieței de alimente, diferite forme ale  ieșirii, într-un fel, din societate (escapadă), istoria alimentației, metamorfozele pâinii de la autoaprovizionare până la piață și moștenirea culturală.

    Participanții să-și aducă un fund de lemn și să-și pună un șort curat, alb.

     

    Tradiții de cercetare etnografică în Cluj – Conferință de istorie științifică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În 20 octombrie 2017 Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară (UBB), Societatea Etnografică Kriza János, Comisia de Etnologie și Antropologie al KAB, și Departamentul de Științe Umaniste, Limba și Istologie a EME au organizat o conferință științifică cu următorul titlu: Tradiții istorice și patrimoniu în cercetarea etnografică la Cluj-Napoca.

    Douăzeci și cinci de lectori români și maghiari s-au prezentat la conferință pentru a-și rezuma și prezenta carierele de cercetare, pentru a examina impactul cardurilor de îndemânare și a cititorilor școlari, pentru a prezenta tabere de regionale și cercetare populară, pentru a demonstra activitățile asociațiilor de tineret, pentru a explora tehnicile de exprimare artistică a lumii populare.

     

    Moderarea sesiunilor de conferință a fost întreprinsă de Dóra Czégényi, Vilmos Tánczos, Vilmos Keszeg și Zsolt Albert Jakab.

    La sfârșitul întâlnirii, experiențele și lecțiile învățate din cele zece conferințe de istorie a cercetărilor organizate până în present, au fost rezumate într-o discuție de grup, condusă de Vilmos Keszeg.

    Manuscrisele conferinței au fost publicate într-un volum de conferință a Societății Etnografice Kriza János cu titlul Cercetări etnografice în Transilvania: instituții, vieți de cercetare, mentalități.

    Practică profesională în Ungaria

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În septembrie 2017 opt studenți al Departamentului de Etnologie și Antropologie Maghiară, și doi doctoranzi ai școlii doctorale Studii Hungarologie au participat la o practică profesională etnografică de o săptămână la Budapesta și Szentendre.

    În primele două zile ale săptămânii, cu ajutorul lui Lajos Kemecsi, directorului general al Muzeului Etnografic (Budapesta), au reușit să inspecteze viața de zi cu zi a instituției și să se familiarizeze cu planurile mari ale muzeului pentru viitor. Printre punctele de program s-au numărat și vizitele la atelierele restauratorilor, prelegerile experților, precum și vizitarea diferitelor depozite cu o prezentare detaliată. Studenții puteau vedea și expozițiile curente ale muzeului.

    În timpul celor patru zile petrecute la Szentendre, activitățile variate ale Skanzenului studenții au avut posibilitatea să recunoaște cunoștințele de bază ale protecției de artă, inovații de digitalizare, au auzit prelegeri privire la sarcinile și evenimentele sectoriale muzeale, despre comunicarea instituțională, și despre activități muzeo-pedagogice. Studenții au participat, de asemenea, la tururi ghidate la cele două expoziții ale muzeului, și în două regiuni etnografice construite, care au fost ținute de curator și de cei responsabili de regiune.

    Dorim să mulțumim instituțiilor gazde pentru ospitalitatea și cooperarea lor!

    A treia întâlnire a absolvenților specializării limba și literatura maghiară

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În data de 18 august a avut loc în cadrul Zilelor Maghiarilor din Cluj a treia întâlnire a absolvenților profilului limba și literatura maghiară. Evenimentul a început vineri cu discursul captivant al doamnei profesoare Orbán Jolán despre relație dintre literatură și operă, apoi a continuat cu întâlnire informală și cu conversația la masa rotundă a poeților, care au absolvit profilul limba și lteratura maghiară (Fekete Vince, Vince Fekete, Lövétei Lázár László, Markó Béla și Szilágyi Júlia).

    Ziua a fost încheiată prin concertul extraordinar al lui Boros Misi în sala de spectacol a Filarmonicii, unde talentul tânăr și invitatul său Bogányi Gergely au fost întâmpinați de un public entuziasmat și de aplauze furtunoase. Donațiile colectate la concertul caritativ prin intermediul Fundației Nyilas Misi vor fi folosite pentru ajutorarea mai multor copii talentați proveniți dintr-un mediu defavorizat. În ziua de după întâlnire la Facultatea de Filologie au fost organizate mai multe spectacole și programe publice pentru promovarea științei, unde spre bucuria noastră orele lui Keszeg Vilmos, Fazekas Emese, T, Szabó Levente, Balázs Imre József și Málnási Ferenc s-au bucurat de o popularitate semnificativă. Mulțumim pentru cei care în pofida cavalcadei de manifestări din cadrul Zilelor Maghiarilor din Cluj și-au exprimat interesul lor special pentru programele noastre și au încurajat publicul nostru prin prezența lor, mulțumim activitatea voluntarilor noștri entuziasmați, și transmitem mulțumiri speciale invitaților noștri celebri pentru faptul că ne-au onorat cu participarea lor la manifestările noastre.

    La a treia întâlnire a absolvenților profilului limba și literatura maghiară și la concertul lui Boros Misi și Bogányi Gergely a fost prezent și Antal Áron și emisiunea „Erdélyi Figyelő” (Observatorul din Ardeal) a Televizunii din Cluj.

    Și corespondenții portalului de știri maszol.ro au realizat un interviu cu Boros Misi după concert.

    „A fost o plăcere să vedem că muzica lui Misi a captivat atât tinerii cât și pe cei mai în vârstă. De exemplu am observat un băiețel, care a încercat să imite din joacă pianistul, care numai cu câțiva ani a fost mai în vârstă decât el, și așa a făcut, parcă și el ar fi simțit și ar fi înțeles la fel pe Schubert. Iar aproape de el degetele unui bărbat din toată firea au preluat ritmul dansului ungar nr. 5 al lui Brahms, dar în cazul lui s-a văzut că el, dacă ar avea acces la un pian, ar reuși să cânte această piesă fără greșeli.” (maszol.ro)

    Practică profesianală la festivalul Mera World Music

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Pentru prima dată, în 2017, Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară a organizat o practică profesională pentru studenți, care a avut loc în Mera în timpul „Mera World Music Festival” în luna iulie.

    În timpul acestui stagiu, elevii noștri au avut capacitatea de a lucra într-un mediu tineresc, energic și practic în care să-și dezvolte cunoștințele și să înțeleagă mai bine și aspectul practic al festivalului. Studenții noștri ar putea examina și testa abilitățile lor în organizarea unui astfel de eveniment cultural, în plus, ar putea experimenta cum să pună în practică cunoștințele lor teoretice.

    Practica de la Méra World Music Festival va fi anunțată în 2018, care poate fi aplicată atât de etnografi, cât și de studenți al departamentului.

    „Acupunctură culturală” la Festivalul Vibe

    Gabriela Isaila | Ştiri

    În 7 iulie 2017 în cadrul festivalului Vibe de la Târgu Mureș, Beáta Molnár student doctorand a ținut o prelegere intitulată Acupunctura culturală: interacțiunile culturilor, spațiilor și comportamentelor umane.

    În cadrul prelegerii a prezentat diferitele abordări teoretice ale percepției spațiului definită de factorii culturali, și impactul acesteia asupra comportamentului uman. Prelegerea a fost bazată pe câteva exemple de zi cu zi care ne pot fi cunoscute: cum și de ce comportamentul nostru se schimbă într-un spațiu profan/sacru, cum ne mișcăm într-un spațiu familiar sau nefamiliar, de ce simțim că uneori partenerii noștri de conversație aproape de noi, ce factori determină sfera noastră intimă.

    Prelegerea a atras atenția asupra importanței utilizării conștiente a spațiului, însă a adus și o serie de întrebări care ne-ar permite să creăm o imagine mai subtilă a mediului nostru mai restrâns sau mai larg.

    Rezultatele secțiunii de etnografie la a 20-a ediție a Conferinței Științifice Studențeaști din Transilvania

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Secțiunea de Etnografie a Conferinței Științifice a Studenților din Transilvania a fost organizată în data de 19 mai 2018. Secțiunea a fost deschisă de doamna dr. Klára Kuti, antropolog cultural al Muzeului Minorităților Germane din Ungaria cu prelegerea intitulată „Cercetare, educație, muzeu: responsabilitatea cercetătorilor culturali”. În cadrul secțiunii 11 studenți ai facultății au prezentat rezultatele cercetărilor individuale.

    Rezultatele Secțiunii de Etnografie:

    • Premiul I: Anett Kedves, „Cărțile poștale ale secolului al 20-lea din perioada 1940-1944. Reprezentări vizuale ale lui Andory Aladics Zoltán (1899-1990).”
    • Premiul II: Réka-Orsolya Csiki, „Jazz in the Park – festival ca o platformă comunitară de organizare.”
    • Premiul III: Norbert Pál, „O examinare etnosemiotică a cimitirului din Kiskede.”

    Studenții premiați s-au calificat pentru participarea la etapa internațională a conferinței studențești, care va avea loc în Ungaria, în 2019.

    Studenta la studiile de master Cultura și societate între tradiție și modernitate, Anett Kedves a fost de asemenea premiată cu două premii speciale.  Societatea Bolyai din Cluj-Napoca i-a acordat anul acesta „Premiul ETDK” pentru învățământul superior maghiar pentru rezultate deosebite și inovative de cercetare, recunoscând meritele abordării interdisciplinare.

    Anett Kedves și coordonatorul lucrării sale, dr. Mária Szikszai, lector universitar al Departamentului de Etnologie și Antropologie Maghiară, a primit premiul extraordinar oferit de Eparhia Reformată din Ardeal și Fundația Pallas Athena Domus Concordiae (PADOC).

    Expoziția TÉNYKÉPEK

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Expoziția TÉNYKÉPEK organizată de două studente absolvente – Csiki Réka Orsolya és Kiss Anna-Ilona – a specializării Studii Culturale la Facultatea de Litere, a fost a fost deschisă în data de 15 mai 2017.

    Expoziția dorește să prezinte vizitatorilor compoziții de fotografii create cu ocazia practicilor profesionale și de cercetare ale studenților.

    Fotografiile prezintă publicului larg cercetările studenților din cadrul educației universitare. În viziunea organizatorilor prezentarea activității de cercetare este o comunice nu numai spre următoarele generații de studenți ai specializărilor de profil ci și publicului larg interesat de etnologie și studii culturale. Deschiderea festivă a expoziției a avut loc la Casa Tranzit din Cluj Napoca în data de 15 mai 2017.

    Conferință profesională de lingvistică: există cuvinte compuse, și dacă nu, care sunt acestea?

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limba maghiară și lingvistică generală vă invită la conferința profesională organizată în colaborare cu Comisia Academică din Cluj, intitulată „Noile realizări ale cercetărilor lingvistice maghiare V.

    • Locația: Sediul Comisiei Academice din Cluj (strada Ion Ghica nr. 12), Cluj-Napoca.
    • Data: 15 aprilie 2016

    Program:

    • 8:30 – 9:00 Înregistrare
    • 9:00 – 9:15 Conferința va fi deschisă de către academicianul Péntek János, președintele Comisiei Academice din Cluj
    • 9:15 – 9:45 Fehér Krisztina (Universitatea din Debrecen) Cuvinte compuse și probabilități de tranziție
    • 9:45 – 10:15 Szilágyi N. Sándor (UBB): Câteva întrebări legate de cuvintele compuse, care nu ne lasă în pace
    • 10:15 – 10:45 Rebrus Péter (Academia Ungară de Științe – Institutul de Lingvistică) – Törkenczy Miklós (Academia Ungară de Științe Institutul de Lingvistică/Universitatea Eötvös Lóránd): Despre  progresivitatea cuvintelor compuse
    • 10:45 – 11:10 Pauză de cafea
    • 11:10 – 11:40 Kugler Nóra (Universitatea Eötvös Lóránd) La limita capacității de recunoaștere – cuvântul compus – o construcție semantică emergentă
    • 11:40 – 12:10 Kálmán László (Academia Ungară de Științe/Universitatea Eötvös Lóránd) Cuvintele compuse cum influențează asocierile?
    • 12:10 – 12:40 Albert Gábor (Universitatea din Pécs) – Farkas Judit (Academia Ungară de Științe Institutul de Științe Lingvistice) – Szabó Veronika (Universitatea din Pécs): Cuvinte compuse endocentrice, ale căror component de bază este un substantiv
    • 12:40 – 14:30 Pauză de masă
    • 14:30 – 15:00 – Péntek János (UBB) Schimbarea ordinii elementelor cuvintelor compuse – un fenomen de contact
    • 15:00 – 15:30 Ludányi Zsófia (Academia Ungară de Științe Institutul de Lingvistică) Cuvântul „antibiotic” oare este cuvânt compus? S-ar putea să nu fie. Despre cuvintele compuse cu prefixuri străine ale limbajului medical maghiar
    • 15:30 – 16:00 Nagy Tamás (Universitatea din Pécs) „Vulpea-obiect este o pereche de pantaloni-șuncă vânt-șlefuită și vânt-măturată” – particularitățile cuvintelor compuse în poezia „Vulpea-obiect în amurg” de Parti Nagy Lajos
    • 16:00 – 16:10 Szilágyi N. Sándor, profesorul Catedrei de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală încheie conferința specificând concluzii

    Târgul cărților de lingvistică

    Gabriela Isaila | Ştiri

    Departamentul de Limba maghiară și lingvistică generală vă invită la lansarea de cărți de lingvistică urmate de târgul cărților.

    • Organizatori: Comisia Specialiștilor de Științe Lingvistice din cadrul Comisiei Academice din Cluj și Catedra de Limba Maghiară și de Lingvistică Generală a Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai
    • Data: 16 decembrie ora 18
    • Locația: Facultatea de Filologie (strada Horea nr. 31), sala Popovici

    În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate cărțile de lingvistică apărute în ultimul an în țară.

    Toți cei interesați sunt așteptați cu drag!

    Vor fi prezentate următoarele cărți:

    1. Péntek János – Salat Levente – Szikszai Mária (redactor): Știința maghiară în România între anii 2002 – 2013. Editura Ábel, Cluj-Napoca, 2015. În care este inclusă: Kádár Edit: Științele lingvistice maghiare din România (2002 – 2013). Volumul va fi prezentat de către: Péntek János.
    2. Kádár Edit – Szilágyi N. Sándor (redactori): Motivație și iconicitate lungvistică. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Kádár Edit.
    3. Péntek János: modificări lingvistice în colțurile estice. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Tánczos Vilmos.
    4. Sorbán Angella: Minoritare și bilingvism. Aspectele sociologice ale bilingvismului în învățământ și pe piața forței de muncă. Volumul numărul 9 din Publicațiile Institutului lingvistic Szabó T. Attila, Asociația Ardeleană pentru Conservarea și Promovarea Limbii Materne, Sfântul Gheorghe, 2014. Volumul va fi prezentat de către: Benő Attila.
    5. Benő Attila – Fazekas Emese – Zsemlyei Borbála (redactor): Multilingvism și comunicare în Europa de Est și Centrală. Discursurile ținute la al XXIV-lea congres al Asociației Profesorilor de Limba Maghiară și Specialiștilor de Lingvistică Maghiară Aplicată. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Szilágyi N. Sándor.
    6. Benő Attila: Fenomene de contact în limba maghiară vorbită din România. Asociația Muzeelor din Ardeal, Cluj-Napoca, 2014. Volumul va fi prezentat de către: Máthé Dénes.
    7. Fazekas Emese – Tódor Erika Mária: Dicționar român-maghiar de terminologie didactică. Asociația Ardeleană pentru Conservarea și Promovarea Limbii materne. Sfântul Gheorgghe, 2015. Volumul va fi prezentat de către: Benő Attila.
    Acest website folosește cookie-uri pentru a vă oferi o mai bună experiență de navigare. Cookie-urile sunt mici fragmente de text pe care site-ul web le transmite browser-ului și care sunt stocate în dispozitivul informatic al utilizatorului. Prin utilizarea cookie-urilor, site-ul web devine mai util prin personalizarea conținutului său în funcție de preferințele dumneavoastră. Toate detaliile despre cookie-urile folosite le găsiți în Politica de utilizare a cookie-urilor. Continuarea navigării implică acceptarea cookie-urilor strict necesare. Site-ul web folosește și cookies de performanță care sunt utilizate doar pentru a îmbunătăți modul în care funcționează website-ul. Vizitatorii site-ului nostru nu sunt niciodată identificați în mod individual sau personal.
    Accept
    Respinge
    Privacy Policy